Biogas løser klimaudfordring for danske mursten

Teglvirksomheden egernsund wienerberger har helt omlagt produktionen af mursten i Danmark til 100% biogas. Det holder produktet inden for rammerne af nye klimakrav til byggeri.

Overgangen fra 65% til 100% biogas er en vigtig del af egernsund wienerbergers langsigtede strategi om fuld CO2-neutralitet inden 2050 og sikrer, at tegl forbliver en bæredygtig løsning i fremtidens byggeri.. Foto: egernsund wienerberger

24.01.2025

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

I mere end 20 år har egernsund wienerberger arbejdet med at nedbringe CO2-aftrykket i teglproduktionen, og fra 1. januar i år går man fra 65 til 100% biogas i produktionen af mursten. 

Biogas er en fornybar energikilde, der produceres af organisk materiale, og virksomheden skriver i en pressemeddlelese, at biogas er det bedste alternativ til naturgas, der kan implementeres i produktionen på nuværende tidspunkt.

Hjælper tegl inden for rammen af klimakrav

De danske klimakrav til byggeriet strammes fra juli 2025, hvilket øger kravene til materialernes CO2-aftryk. Overgangen til 100% biogas bidrager til, at tegl fortsat kan være en vigtig del af fremtidens byggeri. Det har ellers drillet lidt, fordi teglprodukters lange levetid ikke kan tælle med i den beregningsmetode, bygningsreglementet bruger. 

Det er en udfordring, at bygningsreglementets LCA-metode opererer med en standard betragtningstid på kun 50 år, når vores teglprodukter har en referencelevetid på 150 år – og ofte endnu længere. Denne metode overser den langsigtede værdi af vores produkter, som holder op til tre gange længere end mange af de lette facadeprodukter. Dermed overvurderes de årlige klimapåvirkninger fra vores tegl i bygninger, der lever længere end 50 år,” siger Kristan Knorr i en e-mail til CSR.dk, og fortsætter: 

”Tempoet i vores omstilling er mere ambitiøst end hvad de nye klimakrav efterspørger, og vores teglprodukter er derfor et lige så sikkert facadevalg som altid. I de seneste år har vi gradvist øget brugen af biogas og har nu skiftet til 100% biogas i vores produktion. Dette sikrer, at hele vores produktportefølje forsat kan indgå i fremtidens byggerier, der skal leve op til de nye klimakrav i bygningsreglementet.”

En del af en større bæredygtighedsstrategi

Omlægningen til 100% biogas er bare ét af mange initiativer, egernsund wienerberger tager, for at skabe en mere bæredygtig produktion. Virksomheden undersøger løbende nye teknologier, herunder carbon capture, hvor CO2 kan opsamles direkte fra forbrændingsprocessen. Som en del af wienerberger-koncernen, med mere end 200 fabrikker i hele verden, tester egernsund wienerberger også eldrevne ovne, der potentielt kan erstatte gasovne i fremtiden.

”Vi ved, at vejen mod en CO2-neutral produktion kræver en kombination af teknologiske fremskridt og strategiske investeringer. Derfor har vi konstant fokus på produktinnovation og nye metoder som carbon capture og eldrevne ovne for at finde de bedste løsninger til fremtidens murstensproduktion. Selvom nogle af disse teknologier stadig er under udvikling, er vi fast besluttede på at drive omstillingen fremad,” udtaler Kristian Knorr, der er nordisk bæredygtighedschef i egernsund wienerberger.

Murstensproduktion tilpasset fremtiden

Siden maj 2023 har produktionen i virksomhedens største teglværk Vesterled i Sønderjylland udelukkende fokuseret på den CO2-besparende LESS-mursten. Som en del af den grønne omstilling er produktionen på virksomhedens fynske teglværk Vedstaarup ved årsskiftet også overgået til produktion af LESS-mursten.

Foruden biogas brændsel består egernsund wienerbergers LESS-mursten af 15% mindre råmateriale, som giver en energibesparelse i både tørring og brænding.

”Danmark er bygget af mursten, og tegl er med sin lange holdbarhed et foretrukket byggemateriale. Derfor arbejder vi målrettet på at sikre, at fremtidens bygninger fortsat beklædes med smukke og holdbare mursten – også under de nye klimakrav,” forklarer Line Helmark og afslutter:

”Vi ser en stigende efterspørgsel i markedet efter CO2-besparende produkter som vores LESS-mursten, og med det nye bygningsreglement forventer vi, at denne efterspørgsel kun vil stige. Vi er glade for at kunne levere materialer, der både gør det muligt at bygge efter de nye regler og samtidig sikrer en klimaskærm med en holdbarhed, der rækker langt ud over betragtningsperioden på 50 år.”

Læs mere om egernsund wienerbergers bæredygtighedsinitiativer her: https://www.egernsund.com/baeredygtighed.html

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online