Blåkläder Workwear når (næsten) 100 procent Better Cotton
Det globale Better Cotton Initiative, BCI, sikrer, at de mest sårbare arbejdere i tekstilindustrien opnår et mere sikkert arbejdsmiljø og en bedring af deres livsvilkår. Derudover er bomuld, der er sourcet i henhold til BCI-retningslinjerne, dyrket med vægt på reduceret vandforbrug og mindsket udledning af kuldioxid og kemikalier. Blåkläder her derfor gradvist øget sin støtte til bomuld produceret under BCI, og i dag er vi nået dertil, at næsten alt vores bomuld kommer via BCI.
I Blåkläder arbejder vi konstant på at mindske vores fodaftryk på planeten. Blandt mange andre miljøinitiativer har vi også kigget grundigt på vores brug af bomuld. Mere end 36 procent af fibrene, der anvendes i vores arbejdstøj og personlige værnemidler, er bomuld, og betydningen af dette materiale i vores produkter gør det til et oplagt sted at søge efter forbedringer. Vi er derfor stolte over, at vi nu næsten udelukkende henter vores bomuld fra Better Cotton massebalancesystemet.
Vores brugere kræver enestående holdbarhed
Hvad betyder det så? Først og fremmest er det vigtigt at holde sig for øje, at vi ikke bare designer og fremstiller tøj. Vi fremstiller arbejdstøj til fagfolk, der kræver ekstrem holdbarhed og lang levetid. Økologisk dyrkning er på mange måder det mest ideelle valg med hensyn til bomuldsproduktion, men da overgangen til økologisk bomuldsdyrkning er meget dyr, er det i øjeblikket umuligt for flertallet af verdens mindre privilegerede landmænd at konvertere.
I stedet er BCI en forbedring, der muliggør et lille skridt i den rigtige retning for hver bomuldsdyrker. På lang sigt er økologisk dyrkning formentlig målet, men vejen dertil er lang og svær at opnå for de fleste bomuldsdyrkere. Better Cotton er til gengæld en farbar vej, og da BCI-bomuld ikke går på kompromis med bomuldens holdbarhed og levetid, som f.eks. visse typer genanvendt bomuld, har vi valgt at øge vores andel af BCI-sourcet bomuld.
Dedikeret til at støtte mere bæredygtige produktionsmetoder
Produktionen af bomuld er traditionelt set forbundet med en række miljømæssigt udfordrende produktionsmetoder. Det er en vandkrævende afgrøde, der kræver brug af pesticider og kemikalier, og forarbejdningen kræver masser af energi og ressourcer. I en erkendelse af, at der er nødt til at ske en række ændringer i forbindelse med dyrkningen af bomuld tilsluttede Blåkläder sig Better Cotton-initiativet i 2017. Det gjorde vi, fordi vi gerne vil støtte mere bæredygtige metoder til bomuldsproduktion. Ved at deltage i et initiativ, der blandt andet bidrager til en ny måde at dyrke og forarbejde bomuldsfibre på, kan bomuldsafgrøden herigennem blive en mere miljøvenlig og socialt ansvarlig råvare.
En del af en bevægelse inden for tekstilindustrien
Siden vi tilsluttede os BCI, har vi opnået en andel af BCI-bomuld på næsten 100 procent. Som en af verdens førende producenter af arbejdstøj er det et vigtigt skridt. Når vi anvender bomuld, betyder det således, at dyrkningen af bomulden bruger mindre vand, kuldioxid og kemikalier. Gennem vores engagement i BCI og vores dedikerede indsats hen mod en større andel bæredygtigt bomuld har vi på den her måde været med til at skabe en bevægelse inden for tekstilindustrien - en bevægelse, der tilskynder til mere bæredygtige dyrkningsmetoder, hvilket også afspejler vores engagement i etisk indkøb og produktion.
Baner vej for yderligere uddannelse
Hos Blåkläder er det vores ambition at sikre, at hvert bomuldsprodukt i vores kollektion stemmer overens med vores bæredygtighedsprincipper. Vi tror på bomuldens potentiale som en råvare, der kan dyrkes mere bæredygtigt, hvilket således også reducerer dens miljømæssige påvirkning og bidrager positivt til hele industriens bæredygtighedslandskab. Blåkläders opbakning omkring BCI har også den positive sideeffekt, at initiativet baner vej for yderligere uddannelse af landmændene i, hvordan man dyrker bomuld på en mere bæredygtig måde.
Målet er således at være en del af en global bevægelse, der er med til at forbedre bomuldsdyrkningen. Og fordi ændringerne er minimale for hver enkelt landmand (alle kan stort set deltage), stiger mængden af BCI-dyrket bomuld år efter år. Alene sidste år blev 22 procent af den globale bomuldsproduktion solgt som Better Cotton og repræsenterede dermed en stor del af den samlede mængde bomuld, der blev solgt verden over. Den globale effekt er derfor ret betydelig. Samtidig udsættes landmændene for færre kemikalier; de får bedre arbejdsforhold og hjælper med at reducere bomuldens miljømæssige belastning. Sidst, men ikke mindst, får bomuldsdyrkerne en fair betaling for deres produkter. Hos Blåkläder er vi meget stolte over at bidrage til den udvikling.
Om Blåkläder
Blåkläder blev grundlagt i den svenske by Svenljunga i 1959, og virksomheden udvikler, producerer og distribuerer arbejdstøj, handsker og sikkerhedsfodtøj til alle professionelle faggrupper inden for håndværksfagene, industrien, transportsektoren, produktion og service. Blåkläder står for kvalitet, holdbarhed og funktionalitet, som virksomheden konstant arbejder med at forbedre. Virksomheden sælger sine produkter i 20 lande, og hovedkontoret ligger fortsat i Svenljunga i Sverige. Blåkläder har sine egne fabrikker i Sri Lanka og Myanmar, mere end 6.000 ansatte og en årlig omsætning på 2,4 mia. svenske kroner. Det gør Blåkläder til en af verdens førende producenter af kvalitetsarbejdstøj og det største brand inden for arbejdstøj i Norden. Læs mere på www.blaklader.com