Bred aftale om fortsat kemikalieindsats

Regeringen har indgået en bred aftale med alle folketingets partier om at fortsætte den stærke danske kemikalieindsats for perioden 2014 - 2017.

Kemikalier findes i alt, hvad vi omgås med i dag. Derfor er det vigtigt at være på vagt overfor skadelige kemikalier. .

30.10.2013

CSR.dk

Der var ingen tvivl i Folketinget, da det skulle besluttes, om den danske kemikalieindsats skal fortsætte frem til 2017.

Danskerne skal kunne leve uden frygt for at blive syge af kemikalier, og så skal dyr, mennesker og planter kunne trives i et sundt miljø. Det er ambitionen i den aftale, som regeringen 24.oktober indgik med alle folketingets partier.

Ifølge miljøminister Ida Auken er der stadig alt for mange kemikalier i vores produkter, som er problematiske. Men et samarbejde på tværs af interessenter skal komme problemet til livs. Ude i de politiske partier var der stor enighed om, at de skadelige kemikalier skal væk fra produkterne.

”På kemikalieområdet er vi dybt afhængige af faglig viden. Derfor er det vigtigt at inddrage interessenterne, så vi får udnyttet den viden, der er på området optimalt. Og så er jeg personligt glad for, at vi har fået det internationale arbejde og samarbejdet med andre lande prioriteret højt”, siger Henrik Høegh, miljøordfører for Venstre.

Der er afsat 185 millioner kroner i perioden 2014-2017 til den nye kemikalieindsats. De skal blandt andet bruges på et skærpet fokus på produkter, som henvender sig til børn, og et samarbejde på tværs af myndigheder, virksomheder og uvildige institutioner.

Særligt fokus på børn og unge
Den nye kemikalieindsats har særligt fokus på problematiske kemikalier i produkter til børn og unge. For kemikalieindsatsen peger ud i fremtiden, og det handler ikke bare om de kemikalier, som allerede er reguleret i dag - men omfatter også en kortlægning og risikovurdering af andre kemiske stoffer i børneprodukter.

Hvis det viser sig, at produkterne indeholder andre stoffer, der kan udgøre en risiko for børnene, skal der sættes ind, så det sikres, at børnene ikke udsættes for skadelige produkter. Indsatsen rummer målrettet information til virksomhederne om relevante regler; informationen følges op med kontroller af problematiske kemikalier i legetøj, elektronik og tekstiler, som er rettet mod børn og unge.

Turbo på substitution via hjælp til små og mellemstore virksomheder
Problematiske kemikalier skal ikke være en stopklods for genanvendelse i fremtiden. Men substitution af problematiske kemikalier kræver forberedelse og viden. Derfor skal samarbejdet mellem universiteter, myndigheder og virksomheder intensiveres og målrettes imod konkrete substitutionsprojekter i små og mellemstore virksomheder.

”Klare og internationalt afstemte regler er gode for borgernes helbred samt virksomhedernes konkurrenceevne. Denne er aftale er med til at sikre at vi sætter fokus på netop dette”, siger Villum Christensen, miljøordfører for Liberal Alliance

-MH

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

03.04.2025Lemvigh-Müller

Sponseret

ESG skaber værdi i Lemvigh-Müller

02.04.2025CSR.dk

Hvad vi kan lære af de Jyske erfaringer med omstillingen af forsyningskæden

02.04.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

Magt, Interessevaretagelse og Lobbyisme

01.04.2025CSR.dk

Velux satser stort på den cirkulære model

01.04.2025CSR.dk

Trump med ultimatum til Europa: Drop diversitetsarbejdet

31.03.2025CSR.dk

Milliarddyr klimasikringsplan møder skepsis fra eksperter

31.03.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

Talent Management Accelerator

28.03.2025CSR.dk

Regionerne er foran i tidsplanen for den grønne omstilling

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle