Bred aftale om fortsat kemikalieindsats
Regeringen har indgået en bred aftale med alle folketingets partier om at fortsætte den stærke danske kemikalieindsats for perioden 2014 - 2017.
Der var ingen tvivl i Folketinget, da det skulle besluttes, om den danske kemikalieindsats skal fortsætte frem til 2017.
Danskerne skal kunne leve uden frygt for at blive syge af kemikalier, og så skal dyr, mennesker og planter kunne trives i et sundt miljø. Det er ambitionen i den aftale, som regeringen 24.oktober indgik med alle folketingets partier.
Ifølge miljøminister Ida Auken er der stadig alt for mange kemikalier i vores produkter, som er problematiske. Men et samarbejde på tværs af interessenter skal komme problemet til livs. Ude i de politiske partier var der stor enighed om, at de skadelige kemikalier skal væk fra produkterne.
På kemikalieområdet er vi dybt afhængige af faglig viden. Derfor er det vigtigt at inddrage interessenterne, så vi får udnyttet den viden, der er på området optimalt. Og så er jeg personligt glad for, at vi har fået det internationale arbejde og samarbejdet med andre lande prioriteret højt, siger Henrik Høegh, miljøordfører for Venstre.
Der er afsat 185 millioner kroner i perioden 2014-2017 til den nye kemikalieindsats. De skal blandt andet bruges på et skærpet fokus på produkter, som henvender sig til børn, og et samarbejde på tværs af myndigheder, virksomheder og uvildige institutioner.
Særligt fokus på børn og unge
Den nye kemikalieindsats har særligt fokus på problematiske kemikalier i produkter til børn og unge. For kemikalieindsatsen peger ud i fremtiden, og det handler ikke bare om de kemikalier, som allerede er reguleret i dag - men omfatter også en kortlægning og risikovurdering af andre kemiske stoffer i børneprodukter.
Hvis det viser sig, at produkterne indeholder andre stoffer, der kan udgøre en risiko for børnene, skal der sættes ind, så det sikres, at børnene ikke udsættes for skadelige produkter. Indsatsen rummer målrettet information til virksomhederne om relevante regler; informationen følges op med kontroller af problematiske kemikalier i legetøj, elektronik og tekstiler, som er rettet mod børn og unge.
Turbo på substitution via hjælp til små og mellemstore virksomheder
Problematiske kemikalier skal ikke være en stopklods for genanvendelse i fremtiden. Men substitution af problematiske kemikalier kræver forberedelse og viden. Derfor skal samarbejdet mellem universiteter, myndigheder og virksomheder intensiveres og målrettes imod konkrete substitutionsprojekter i små og mellemstore virksomheder.
Klare og internationalt afstemte regler er gode for borgernes helbred samt virksomhedernes konkurrenceevne. Denne er aftale er med til at sikre at vi sætter fokus på netop dette, siger Villum Christensen, miljøordfører for Liberal Alliance
-MH