Sol og vind står stærkest: Dansk superfond justerer kursen i det grønne investeringslandskab
Efter mange år med høje forventninger til nye klimateknologier viser erfaringerne fra investeringsfonden EIFO, at de sikreste investeringer stadig er de kendte og skalerbare løsninger som sol- og vindenergi.
Danmarks Eksport- og Investeringsfond, EIFO, har været blandt verdens mest aktive finansieringspartnere på havvind, men fondens ambitioner har også rakt langt ud over de klassiske løsninger.
For bare tre år siden fremhævede EIFO-topchef Peder Lundquist brint og CO2-lagring som de næste store teknologier i den grønne omstilling. I dag ser billedet anderledes ud.
Flere af fondens investeringer i nye teknologier er endt med tab, blandt andet i Green Hydrogen Systems, hvor EIFO har 100 mio. kr. i klemme. Samtidig må fonden erkende, at mange projekter aldrig blev realiseret.
Derimod har investeringerne i sol og vind vist sig mere modstandsdygtige over for den uro, der har meldt sig geopolitisk og på markedet ovenpå Donald Trumps handelskrig. Ifølge Peder Lundquist er efterspørgslen på strøm dog globalt stigende, og teknologier som vindenergi har et klart forspring.
Drømmerier eller reelle alternativer?
EIFO’s seneste erfaringer peger på, at investeringer i grøn teknologi kun bliver rentable, hvis teknologien både er skalerbar og prismæssigt konkurrencedygtig med fossile alternativer. Det er netop, hvad solceller og vindmøller leverer. Over halvdelen af fondens samlede udlån og eksportfinansiering på 173 mia. kr. går til vindenergi globalt.
Størst har forventningerne været til grøn brint og Power-to-X. De har i praksis dog vist sig vanskelige at løfte uden støtteordninger og stabile afsætningskontrakter. Markedet har ganske enkelt ikke kunnet bære prisforskellen.
”Alle har tilsyneladende haft en forventning om, at markedet af sig selv kunne bringe den grønne brint frem til slutbrugeren uden støtte. Det har vist sig at være for optimistisk,” siger Peder Lundquist til Finans.
Skaleringsproblemer har været en fællesnævner i flere kriseramte projekter, herunder også i Better Energy og Northvolt. Erfaringerne har fået EIFO til at revurdere sin tilgang og fokusere på risikodækning og solid projektmodenhed. De grønne teknologier er stadig centrale, men ikke alle er lige langt. Som Lundquist siger til Finans:
”Vi er sultne på det grønne. Men vi skal være mere forsigtige. Når vi låner nogle penge ud, som vi i sidste ende har fået af skatteyderne, så skal vi også gøre det på et grundlag, hvor vi har sikkerheder i de lån.”
- lhs