Klimakrisen vokser mens danskerne vender blikket mod trusler udefra
Ny måling viser markant holdningsskift blandt vælgere. Et flertal prioriterer sikkerhed over klima, samtidig med at klimaforandringerne accelererer og danske forskere mister troen på, at målene i Paris-aftalen kan nås.
For første gang i nyere dansk historie vurderer et flertal af vælgerne, at forsvar og sikkerhed er vigtigere end klimakrisen. Det viser en ny meningsmåling foretaget af Verian for Berlingske. Ifølge målingen er det 56 procent af danskerne, der peger på forsvar og sikkerhed som den vigtigste opgave for politikerne, mens blot 24 procent angiver klimaet.
Professor Kasper Møller Hansen, en af Danmarks førende valgforskere, kalder overfor Berlingske udviklingen for opsigtsvækkende:
”Vi skal meget langt tilbage for at finde et niveau, som bare minder om det her i danskernes opmærksomhed på forsvar”.
Skiftet står i skarp kontrast til 2019, hvor klimadagsordenen toppede og blev udslagsgivende ved folketingsvalget. I dag er det klimafokuserede Alternativet nede på 1,6 procent i samme måling.
Ifølge Møller Hansen er der tale om et reelt nybrud i befolkningens prioriteringer. Han påpeger, at klimaet for mange er blevet en udfordring, der kan vente, mens sikkerhed opleves som akut.
Klimaforskere ser sortere end nogensinde
Mens vælgerne drejer blikket mod sikkerhed og militær, ser det faglige miljø på klimaområdet med voksende bekymring på udviklingen. En ny undersøgelse fra Politiken blandt 281 danske klimaforskere viser, at tre ud af fire finder det urealistisk, at verden lever op til målet om at begrænse temperaturstigningen til under to grader.
“Jeg havde mere håb om at vende udviklingen for tre år siden. Nu er det blevet slukket”, siger seniorforsker Anne Sofia Lansø fra Aarhus Universitet til Politiken.
Flere forskere påpeger, at temperaturrekorder slås år efter år, og at udledningen af drivhusgasser stik imod målsætningerne fortsat stiger.
Samtidig med at Danmark og resten af Vesten styrker deres forsvar og bruger ressourcer på militære investeringer, accelererer klimaforandringerne. Ifølge forskerne er konsekvenserne allerede synlige og vil ramme både Danmark og resten af verden hårdt. Men klimaet er nu skubbet ned ad den politiske dagsorden, mens klimakrisen fortsætter med at vokse.
Flere forsikrer sig mod klimaskader
Selvom klimakrisen ikke længere topper danskernes politiske prioritetsliste, viser nye tal, at den alligevel har fået meget håndgribelige konsekvenser i hverdagen.
De seneste års voldsommere vejr har ført til markant ændrede forsikringsvaner. Ifølge Alm. Brand er antallet af kunder med blæsevejrsforsikring steget med 57 procent siden 2021. Særligt boligejere er blevet opmærksomme på, at deres almindelige husforsikring ikke nødvendigvis dækker skader ved kraftig blæst.
Jan Graversgaard, direktør for Bygning og indbo i Alm. Brand, ser den nye tendens som et direkte udtryk for, at flere danskere bliver bevidste om hvordan klimaet kan påvirke deres bolig.
Han peger derudover på væksten i kunder, der tegner udvidet vandforsikring. Udviklingen understreger, at selvom den politiske samtale har flyttet sig, mærker danskerne stadig klimakrisens konsekvenser og føler sig nødsaget til at forsikrer sig mod dem.
- lhs