Post-vækst-bølgen rammer danske virksomheder
Med ambition om at skabe nye, bæredygtige forretningsmodeller, der skal forme fremtidens erhvervsliv, gør flere danske virksomheder op med gængse økonomiske logikker: De er blevet vækst-agnostikere.
Foto: 123rf.com
En ny bølge skyller ind over dele af dansk erhvervsliv.
Under overskrifter som postvækst, økologisk økonomi og degrowth gør flere virksomheder op med forestillingen om evig vækst som succeskriterium. I stedet arbejdes der målrettet på at udvikle forretningsmodeller, der balancerer økonomisk bæredygtighed med hensyn til mennesker og planet.
Bag bevægelsen ligger erkendelsen af, at verdens ressourcer er begrænsede. En tankegang, der første gang blev introduceret i rapporten Limits to Growth fra 1972, og som ifølge flere forskere i dag har fået fornyet aktualitet.
Blandt dem er Diana Ürge-Vorsatz, miljøprofessor ved Central European University, der overfor Børsen advarer om konsekvenserne af vækstjagten:
”Der er et stort pres på at vokse og sælge for virksomheder, men bare fordi der er et pres, er det ikke en undskyldning for at blive ved.”
Fra vækst til værdi
I Danmark er det især iværksættere og mindre virksomheder, der går forrest i det grønne paradigmeskifte.
En af dem er Sidse Gade, tidligere ingeniør, nu keramiker og selvstændig med base i Skals. Med sit værksted "Gades keramik" satser hun på en lokal og bæredygtig forretning, hvor målet er at kunne leve af sin passion og altså ikke at skalere stort.
Et andet eksempel er kaffeproducenten Slow, der skaber klimapositive kaffeskove i Kenya gennem langvarige samarbejder og en fuldt integreret værdikæde. Også it-virksomheden 3stepit har succes med en model, hvor udstyr lejes, serviceres og genudlejes.
Fælles for virksomhederne er ønsket om at redefinere vækst og måle succes på andet end bundlinjen. I iværksætterfællesskabet i Bjerringbro arbejder Majbrit Kirkegaard med netop den tilgang.
”Udgangspunktet for os er, at dem, vi gerne vil have igennem vores program, er nogle, som ønsker at skabe en forretning, der går hånd i hånd med bæredygtigheden og passer på vores klode,” siger hun til Børsen.
- lhs