Det dyre Danmark: Elektrificering er gået i stå

Afgifter og langtrukne bureaukratiske processer har sat en stopper for den massive udbygning af elnet og vedvarende energi i Danmark. Et bredere samarbejde på tværs af stat og civilsamfund kan være nøglen til at generobre den grønne førertrøje.

Foto: Arkiv

10.04.2025

CSR.dk

Elektrificeringen af Danmark halter bagud.

På trods af politiske ambitioner og internationale forpligtelser er udbygningen af vedvarende energi og infrastrukturen bag gået i stå. Ifølge Katarina Ammitzbøll, tidligere medlem af Folketinget og nuværende klummeskribent hos Altinget, peger pilen især på stigende afgifter og langsommelige godkendelsesprocesser.

En ny hvidbog fra European Energy fremhæver, at grøn strøm i Danmark i dag er pålagt højere afgifter end fossile brændsler som benzin og naturgas. Det gør det dyrere at opstille nye vedvarende energianlæg. 

Danmark er nu et af de dyreste lande at opstille ny vedvarende energi i. Særligt producentafgiften, som blev indført i januar 2023, har gjort nettilslutning op til 17 gange dyrere for solparker og 12 gange dyrere for vindmøller sammenlignet med 2019.

Tilmed skal der op mod 20 tilladelser til for at rejse en vindmøllepark, hvilket ifølge Katarina Ammitzbøll bremser tempoet i omstillingen. Tilsammen har disse udfordringer resulteret i, at Danmark i dag afmonterer flere vindmøller, end der bliver sat op.

Civilsamfundet skal med ombord

For at vende udviklingen peger Katarina Ammitzbøll på behovet for et bredere samarbejde.

Hun mener ikke, staten alene kan løfte opgaven og kritiserer den centralistiske tilgang til grøn planlægning. I stedet foreslår hun, at virksomheder, forskningsmiljøer, investorer og civilsamfund inddrages langt mere aktivt i arbejdet med at udvikle og realisere grønne infrastrukturplaner.

Hun fremhæver især brint som en nøgle til fremtidens grønne økonomi. Men regeringens manglende støtte til P2X-projekter og en reduceret plan for brintinfrastruktur har bremset fremdriften. I dag er der endnu ikke anlagt ét eneste brintrør, hvilket har lukket for eksportmulighederne til blandt andet Tyskland.

Ifølge Ammitzbøll er der brug for stabile rammevilkår, mindre bureaukrati og et politisk fokus på at støtte, ikke spænde ben for, de virksomheder, der vil gå forrest i den grønne omstilling. 

Hun konkluderer i Altinget, at “vi spænder ben for vores grønne energi-erhvervsliv i stedet for at fremelske det og sikre eksport og arbejdspladser.”

- lhs

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

11.04.2025CSR.dk

Lærlinge i opråb: Grøn omstilling af byggeriet kræver bæredygtighed på pensum

10.04.2025CSR.dk

Det dyre Danmark: Elektrificering er gået i stå

09.04.2025CSR.dk

ESG-opgør i Danmark: Amerikansk tendens kan sprede sig

09.04.2025MäRK

Sponseret

B Corps nye standarder - få overblikket her

08.04.2025CSR.dk

Post-vækst-bølgen rammer danske virksomheder

08.04.2025SustainImpact ApS

Sponseret

ISO OG CSRD driver en effektiv omstilling

04.04.2025CSR.dk

Bil-kartel får bødesmæk af EU

03.04.2025CSR.dk

Mini-undersøgelse: ESG er strategisk og ikke compliance

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtighed og adfærdsdesign

Med kurset opnår du relevante analyseværktøjer og forbrugerindsigter til at arbejde med adfærdsdesign, hvor fokus er at flytte virksomhedens interessenter i en mere bæredygtig retning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.04.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

UN Global Compact Network Denmark
Generalforsamling
Generalforsamling 2025

Det er os en stor fornøjelse at invitere alle repræsentanter fra vores medlemsvirksomheder og -organisationer til vores årlige generalforsamling. I år foregår generalforsamlingen online. Udover at få et overblik over vores aktiviteter, fremgang og økonomi, vil du også kunne deltage i det vigtige valg til bestyrelsen. I år er der seks bestyrelsesposter på valg.

Dato

23.04.2025

Tid

14:30

Sted

Online

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

24.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, at du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

MäRK
Gå-hjem-møde
B Corps Evolution of Standards: Få et overblik over, hvad det betyder for dig

B Lab offentliggør i april sine nye, opdaterede standarder for, hvad virksomheder skal opfylde, hvis de vil være B Corp. Men hvad betyder det for dig og din virksomhed?

Dato

24.04.2025

Tid

14:00

Sted

Strandboulevarden 66, st, 2100 København Ø