Bil-kartel får bødesmæk af EU
En gruppe af de største bilproducenter i EU har indrømmet at have deltaget i et kartel, hvor de skjulte vigtige miljøoplysninger fra forbrugere.
Foto: 123RF.com
EU-Kommissionen har idømt 15 af verdens største bilproducenter samt brancheorganisationen ACEA en samlet bøde på cirka 3,4 milliarder kroner for at have indgået i et kartel omkring håndteringen af udtjente biler.
Kartellet, som eksisterede i over 15 år, har ifølge Kommissionen medført, at bilproducenterne bevidst undlod at promovere genbrugspotentialet i deres biler, hvilket har svækket forbrugernes mulighed for at træffe bæredygtige valg.
“Vi vil ikke tolerere nogen form for karteller, især ikke dem, der forsøger at skjule vigtige miljøoplysninger fra forbrugerne,” udtalte Teresa Ribera, næstformand i EU-Kommissionen, i en pressemeddelelse. Hun fremhævede bilindustriens rolle i at opfylde EU’s ambitioner for cirkulær økonomi og reduktion af CO2.
Blandt de bødefældte producenter er BMW, Toyota og Volkswagen. De har alle indrømmet deres deltagelse i kartellet og har accepteret et forlig med Kommissionen. Mercedes-Benz blev fritaget for bøde, da virksomheden meldte kartellet til myndighederne og samarbejdede under Kommissionens straflempelsesprogram.
Organiseret afsporing af den grønne omstilling
Kommissionens undersøgelse viser, at de involverede virksomheder i fællesskab vedtog to centrale strategier:
- For det første aftalte de ikke at kompensere virksomheder, der står for adskillelse og genbrug af udtjente biler. I stedet hævdede de, at genbrug var økonomisk rentabelt nok til ikke at kræve betaling.
- For det andet aftalte de at undlade at fremhæve, hvor stor en andel af bilerne der kunne genanvendes, samt hvor meget genbrugsmateriale, der blev anvendt i nye modeller.
Denne strategi var ifølge Kommissionen designet til at undgå, at forbrugere lagde vægt på genbrug og genanvendelighed ved bilkøb, hvilket kunne have øget presset på producenterne for at overstige de lovpligtige minimumskrav.
ACEA, den europæiske bilproducentforening, spillede ifølge afgørelsen en central rolle i at organisere og koordinere samarbejdet mellem virksomhederne gennem møder og fortrolige kontaktpunkter.
Selvom kartellet ophørte i 2017, sætter sagen fokus på det presserende behov for gennemsigtighed og ansvarlighed i bilsektoren. Og at det ikke er gratis at lave organiseret afsporing af den grønne omstilling.
- lhs