Nyt værktøj skal hjælpe virksomheder i gang med takeback-løsninger

Danmarks produktionsklynge MADE og Industriens Fond sætter nu gang i udviklingen af værktøjet ’Takeback strategier’, som skal hjælpe virksomheder med at tage brugte produkter retur for at reparere og genanvende dem. Startskuddet lyder 26. maj, hvor MADE inviterer til læringsdag om cirkulær produktion.

Foto: Industriens Fond

03.04.2025

CSR.dk

Rigtig mange produktionsvirksomheder holder igen med at investere i retursystemer – også kaldet takeback - fordi, det er svært at se, hvordan det kan lade sig gøre uden at tabe penge på det.

Men takeback-løsninger er en vigtig komponent i arbejdet med at tage ansvar for produktionsaffald, imødekomme voksende krav fra kunder samt nye krav fra EU. Med det nye værktøj skal det blive nemmere for virksomhederne at komme i gang. 

”I dag er det kun ca. 6 pct. af de industrielle SMV’er, der anvender takeback-løsninger. Projektet her skal være med til styrke det strategiske fokus og gøre det nemt for virksomhederne at komme i gang med at indsamle produkter og komponenter for at kunne genanvende dem i produktionen,” siger programleder for bæredygtig produktion i Industriens Fond, Anders Ziegler Kusk.

Den 26. maj er der mulighed for at blive klædt på med viden og erfaringer fra bl.a. WindowMaster og Danfoss, og MADE har tidligere fulgt og hjulpet en række virksomheder, der har kastet sig ud i takeback-løsninger:

”Det vist sig at den største barriere er, at virksomhederne er på ukendt land. De ved ikke, hvor de skal starte og slutte. Opgaven kan virke uoverskuelig, når også underleverandører, lovgivning om affald, logistik, automatisering af reparation og brugeradfærd skal tænkes ind,” siger CEO i Danmarks produktionsklynge MADE Nigel Edmondson.

Øvelsen med at få et produkt tilbage til fabrikken kræver meget viden og mange valg undervejs. Det har blandt andre Danfoss Drives erfaret, der arbejder med at tage produkter retur for at genanvende dele af dem.

”Der er ingen let vej til et takeback-system – kun mindre svære veje, men det kan lade sig gøre. Det gælder om at finde ud af, hvordan man kan skabe mest mulig værdi ud af et brugt produkt. Vi har fundet ud af, at der er penge at tjene på at splitte nogle brugte produkter ad for at genanvende dele af det og videresælge andre af f.eks. ren plast eller aluminium til genanvendelsesvirksomheder,” siger Circularity Manager i Danfoss Drives Rasmus Jørgensen.

Nyt værktøj til produktionsvirksomheder

Det nye værktøj skal hjælpe virksomhederne med at tage de rigtige valg, lægge planen og få lavet det første cirkulære pilotprojekt med et produkt. I MADE har man samlet data om de største barrierer og mulige løsninger for at knække den cirkulære nød.

”Vores erfaringer viser, at det har stor betydning at få cirkularitet indtænkt i hele forsyningskæden og udbredt i hele virksomheden for at lykkes med det. Vi vil gerne hjælpe virksomheder med at lægge den plan, så man ikke bruger skønne spildte kræfter, men kommer i mål,” forklarer Nigel Edmondson.

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

04.04.2025CSR.dk

Bil-kartel får bødesmæk af EU

04.04.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

AI og Forretning

03.04.2025CSR.dk

Mini-undersøgelse: ESG er strategisk og ikke compliance

03.04.2025CSR.dk

Topforskere med massiv kritik af Novo-finansierede atomkraftrapporter

03.04.2025CSR.dk

Nyt værktøj skal hjælpe virksomheder i gang med takeback-løsninger

03.04.2025TANIA ELLIS - The Social Business Company

Sponseret

Sådan har Tine Blunk omsat bæredygtig forretningsstrategi til praksis i Byggros

03.04.2025Lemvigh-Müller

Sponseret

ESG skaber værdi i Lemvigh-Müller

02.04.2025CSR.dk

Hvad vi kan lære af de Jyske erfaringer med omstillingen af forsyningskæden

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online

DTU
Webinar
Bestyrelsesarbejde i MedTech og Life Science

Boost din bestyrelseskarriere i MedTech og Life Sciences. Deltag i dette gratis webinar, hvor vi dykker ned i, hvordan stærke bestyrelsesrelationer ikke kun styrker samarbejdet – men også åbner døre for din egen vej ind i bestyrelseslokalet. Skal du med?

Dato

08.04.2025

Tid

17:00

Sted

Online

FSR - danske revisorer
Webinar
Revisors erklæring på lovpligtig bæredygtighedsrapportering

Få en praktisk indføring i udarbejdelse af revisors bæredygtighedserklæring i henhold til CSRD.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online