Hvad vi kan lære af de Jyske erfaringer med omstillingen af forsyningskæden

De seneste år har møbelkæden som en del af deres bæredygtighedsstrategi satset stort på togtransport og el-lastbiler. Der er ”ingen simpel løsning”, men Jysk’ erfaringer er et godt eksempel på de centrale problemer, der må løses for at sikre grøn transport i fremtiden.

Foto: Getty Images

02.04.2025

CSR.dk

Omstillingen til bæredygtige transportformer er et centralt indsatsområde i mange virksomheders logistikafdelinger, og hos Jysk har man i flere år arbejdet med at nedbringe klimabelastningen fra forsyningskæden. 

Indsatsen har særligt været gennem et øget brug af el-lastbiler og elektrisk togtransport. I Danmark anvender Jysk el-lastbiler til transport mellem havne og distributionscentre, blandt andet på ruten mellem Aarhus Havn og Jysks center i Uldum. 

Ifølge logistikdirektør Ole Thomsen forventer Jysk at reducere CO2-udledningen med 37 procent på denne strækning. El-lastbilerne giver samtidig værdifulde erfaringer, som skal danne grundlag for at udrulle teknologien på flere ruter.

På længere strækninger, hvor el-lastbiler endnu ikke er et realistisk alternativ, benytter Jysk i stedet elektriske tog. Eksempelvis transporteres containere fra Göteborg til Jysks distributionscenter i Nässjö med el-tog, og i flere lande som Tyskland, Polen og Bulgarien anvendes samme model med såkaldte dryports, godsterminaler langt fra kysten.

Udfordringer og erfaringer

Det er med indsatsen nu lykkedes Jysk at transportere hele 60 procent af deres containere med tog, men på trods af dette understreger Ole Thomsen, at der ikke findes en enkel løsning. 

Særligt el-lastbilernes rækkevidde og behovet for ladestationer begrænser mulighederne, så før el-lastbilen bliver et reelt alternativ til den konventionelle lastbil er det afgørende at få så pakket hver enkelte bil så tæt som muligt.

Derfor vil Jysk på strækninger, hvor den konventionelle lastbil stadig er den eneste mulighed, satse på modulvogntog, hvor to hængere sættes på én lastbil, i takt med løsningen bliver tilladt på flere strækninger i Europa.

For togtransporten er det en anden type udfordring, der kan sætte en stopper for udvidelsen. 

”Et tog har en fast kapacitet, og det kan være svært at tilpasse sig hurtigt til ændringer i efterspørgslen,” siger Ole Thomsen til Wood Supply og tilføjer, at omlastning før og efter togtransport kræver grundig planlægning.

På hver sin måde præsenterer omstillingen af logistikken forskellige problemer, der understreger kompleksiteten af opgaven. Overfor Wood Supply understreger Ole Thomsen imidlertid, at Jysk vil fortsætte til trods for udfordringerne, og at bæredygtighedsarbejdet er en naturlig udvikling af forretningen.

- lhs 

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

24.04.2025CSR.dk

Ny måling: Klimakrisen rasler ned på danskernes bekymringsliste

23.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Sanda Ojiambo: Ansvarlig forretning er nøglen til fremtidens vækst

23.04.2025CSR.dk

Tilbagetog? Bilproducenter går efter alternativer til elbilen

23.04.2025CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

22.04.2025Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller er valgt som en af InstallatørGruppens foretrukne grossister

22.04.2025CSR.dk

Sol og vind står stærkest: Dansk superfond justerer kursen i det grønne investeringslandskab

22.04.2025Klimaklar

Sponseret

Mød os på LOOP Forum - og book 20 min gratis sparring med Klimaklar-rådgiver

18.04.2025CSR.dk

Mangfoldighed under pres: Danske erhvervsgiganter står fast

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle