ESG-opgør i Danmark: Amerikansk tendens kan sprede sig
Den amerikanske højrefløjs massive, retslige opgør mod diversitets- og ESG-arbejde kan ifølge eksperter risikere at vælte ind over Europa.
Foto: 123rf.com
I USA er Trump-administrationens kamp mod ESG og diversitet rykket ind i retssalene.
Flere kapitalforvaltere er blevet sagsøgt for at lade ESG-hensyn til veje tungere end investeringsafkast. Sagerne føres af republikanske stater og har ført til forlig, bøder og nye krav til kapitalfonde om blandt andet at undlade at stemme på generalforsamlinger ud fra bæredygtighedshensyn.
I årets første dom blev American Airlines eksempelvis dømt for ikke at sørge for højest muligt afkast for deres ansattes pensionsopsparinger, da de blev placeret hos BlackRock, der blandt andet har ESG-fonde.
Pengene var imidlertid ikke placeret i disse ESG-fonde, og det blev heller ikke bevist af fondene havde underpræsteret. Alligevel blev flyselskabet kendt skyldig, for ikke i tilstrækkelig grad at undersøge, om investeringsstilen med hensyn til klima kunne have skadet afkastet.
Europæiske kapitalforvaltere følger de amerikanske sager nøje og i Danmark peger flere eksperter på, at den amerikanske tendens kan få afsmittende effekter.
Et europæisk retsopgør?
I et interview med Finans tegner lektor i erhvervsret Lone Wandahl Mouyal de europæiske scenarier op:
”På den ene side vil vi næppe herhjemme se en stormflod af retssager mod pensionsselskaber og investeringsrådgivere for at have varetaget ESG-interesser på bekostning af økonomisk afkast. På den anden side har amerikanske tendenser det med at blæse ind over Europa før eller siden, så man kan næppe udelukke, at vi også vil kunne se søgsmål af den karakter.”
Hun vurderer, at selvom danske pensionsselskaber ikke er forpligtet til at investere bæredygtigt, kan der opstå sager, hvis ESG-prioriteringer går ud over afkastet uden forudgående samtykke fra investorerne.
For kapitalforvaltere og pensionskasser med store investeringer i USA skaber udviklingen allerede usikkerhed.
“Vores medlemmer oplever, at de er nødt til at være mere forsigtige i USA – også når det gælder deres ret til at udøve ejerskab ved at stemme, som de mener er rigtigt,” siger Tom Vile Jensen, underdirektør i F&P, til Finans.
Hvorvidt danske virksomheder og investorer også vil blive trukket i retten, er stadig usikkert. Men udviklingen i USA udfordrer i stigende grad grundlaget for bæredygtige investeringer, og den retslige kamp om ESG kan meget vel være på vej over Atlanten.
- lhs