Dollaren vakler: Investorer flygter ikke længere mod USA i krisetider
Når markedet bliver usikkert, har investorer hidtil søgt mod dollaren og amerikanske statsobligationer som sikre havne i stormvejr. Det har imidlertid ikke været tilfældet siden Trumps handelskrig, hvilket får ledende økonom til at sætte spørgsmålstegn ved USA’s position som finansiel supermagt.
Den amerikanske dollar og statsobligationer har i årtier været anset som verdens sikreste investeringer i krisetider. Men det mønster er brudt.
Siden Donald Trump den 2. april indførte nye og markant højere toldsatser, har dollaren mistet 4,4 procent af sin værdi over for euro og kroner. Samtidig er renten på amerikanske statsobligationer steget hurtigt, hvilket normalt er et signal, der burde tiltrække investorer, men det modsatte sker.
Torsten Sløk, cheføkonom i Apollo Global Management og tidligere topøkonom hos Deutsche Bank, kalder udviklingen for dybt usædvanlig.
“Det, der står i alle de økonomiske lærebøger, jeg har læst, er, at når investorer bliver bekymrede, så sælger de aktier og andre risikoaktiver – og i stedet køber de verdens mest likvide valuta, dollaren, og verdens sikreste og mest likvide værdipapirer, nemlig amerikanske statsobligationer,” forklarer han til Børsen. “Men det gør de bare ikke nu.”
Markedsreaktionen udfordrer fundamentet i den globale kapitalstruktur. Ifølge Sløk er det ikke til at sige, om det blot er en midlertidig korrektion eller begyndelsen på et mere varigt skift væk fra amerikanske aktiver.
Kan dollarens dominans forvitre?
Dollarens rolle som global reservevaluta har været en hjørnesten i verdensøkonomien siden Bretton Woods-aftalen i 1944. Men det nuværende tillidsbrud får eksperter til at spekulere i, om dollaren er ved at miste sin særstatus.
Torsten Sløk udelukker ikke, at Europa med Tyskland i front kan overtage en større rolle i det globale finansielle system. Især fordi renten på tyske statsobligationer er faldet, mens euroen er steget. Men han understreger, at det vil tage tid og afhænger af, hvor længe markedsuroen fortsætter.
Mens den amerikanske økonomi endnu ikke viser tegn på reel svækkelse, vokser usikkerheden om tilliden til landets politiske stabilitet. Og jo længere denne situation står på, jo mere sandsynligt bliver det, at dollaren må dele sin status som verdens ubestridte finansielle anker.
- lhs