Dollaren vakler: Investorer flygter ikke længere mod USA i krisetider

Når markedet bliver usikkert, har investorer hidtil søgt mod dollaren og amerikanske statsobligationer som sikre havne i stormvejr. Det har imidlertid ikke været tilfældet siden Trumps handelskrig, hvilket får ledende økonom til at sætte spørgsmålstegn ved USA’s position som finansiel supermagt.

14.04.2025

CSR.dk

Den amerikanske dollar og statsobligationer har i årtier været anset som verdens sikreste investeringer i krisetider. Men det mønster er brudt. 

Siden Donald Trump den 2. april indførte nye og markant højere toldsatser, har dollaren mistet 4,4 procent af sin værdi over for euro og kroner. Samtidig er renten på amerikanske statsobligationer steget hurtigt, hvilket normalt er et signal, der burde tiltrække investorer, men det modsatte sker.

Torsten Sløk, cheføkonom i Apollo Global Management og tidligere topøkonom hos Deutsche Bank, kalder udviklingen for dybt usædvanlig. 

“Det, der står i alle de økonomiske lærebøger, jeg har læst, er, at når investorer bliver bekymrede, så sælger de aktier og andre risikoaktiver – og i stedet køber de verdens mest likvide valuta, dollaren, og verdens sikreste og mest likvide værdipapirer, nemlig amerikanske statsobligationer,” forklarer han til Børsen. “Men det gør de bare ikke nu.”

Markedsreaktionen udfordrer fundamentet i den globale kapitalstruktur. Ifølge Sløk er det ikke til at sige, om det blot er en midlertidig korrektion eller begyndelsen på et mere varigt skift væk fra amerikanske aktiver.

Kan dollarens dominans forvitre?

Dollarens rolle som global reservevaluta har været en hjørnesten i verdensøkonomien siden Bretton Woods-aftalen i 1944. Men det nuværende tillidsbrud får eksperter til at spekulere i, om dollaren er ved at miste sin særstatus. 

Torsten Sløk udelukker ikke, at Europa med Tyskland i front kan overtage en større rolle i det globale finansielle system. Især fordi renten på tyske statsobligationer er faldet, mens euroen er steget. Men han understreger, at det vil tage tid og afhænger af, hvor længe markedsuroen fortsætter.

Mens den amerikanske økonomi endnu ikke viser tegn på reel svækkelse, vokser usikkerheden om tilliden til landets politiske stabilitet. Og jo længere denne situation står på, jo mere sandsynligt bliver det, at dollaren må dele sin status som verdens ubestridte finansielle anker.

- lhs

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

15.04.2025CSR.dk

Klimakrisen vokser mens danskerne vender blikket mod trusler udefra

14.04.2025CSR.dk

Dollaren vakler: Investorer flygter ikke længere mod USA i krisetider

14.04.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Vigtigheden af bevægelse på arbejdspladsen

11.04.2025CSR.dk

Lærlinge i opråb: Grøn omstilling af byggeriet kræver bæredygtighed på pensum

10.04.2025CSR.dk

Det dyre Danmark: Elektrificering er gået i stå

09.04.2025CSR.dk

ESG-opgør i Danmark: Amerikansk tendens kan sprede sig

09.04.2025MäRK

Sponseret

B Corps nye standarder - få overblikket her

08.04.2025CSR.dk

Post-vækst-bølgen rammer danske virksomheder

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtighed og adfærdsdesign

Med kurset opnår du relevante analyseværktøjer og forbrugerindsigter til at arbejde med adfærdsdesign, hvor fokus er at flytte virksomhedens interessenter i en mere bæredygtig retning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.04.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

UN Global Compact Network Denmark
Generalforsamling
Generalforsamling 2025

Det er os en stor fornøjelse at invitere alle repræsentanter fra vores medlemsvirksomheder og -organisationer til vores årlige generalforsamling. I år foregår generalforsamlingen online. Udover at få et overblik over vores aktiviteter, fremgang og økonomi, vil du også kunne deltage i det vigtige valg til bestyrelsen. I år er der seks bestyrelsesposter på valg.

Dato

23.04.2025

Tid

14:30

Sted

Online

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

24.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, at du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

MäRK
Gå-hjem-møde
B Corps Evolution of Standards: Få et overblik over, hvad det betyder for dig

B Lab offentliggør i april sine nye, opdaterede standarder for, hvad virksomheder skal opfylde, hvis de vil være B Corp. Men hvad betyder det for dig og din virksomhed?

Dato

24.04.2025

Tid

14:00

Sted

Strandboulevarden 66, st, 2100 København Ø

PwC Danmark
Webinar
Sustainability Reporting Beyond CSRD

- What and How

Dato

25.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online