21.06.2018 | Supply chain
Bring går over til CO2-fri transport
Logistikvirksomheden Bring vil inden året er omme udelukkende anvende transportmidler, der ikke udleder CO2, på den sidste del af sine ruter. Cargocykler og elbiler vil herefter stå for last mile-omdelingen af pakker i storbyer som Stockholm, Göteborg og København.
Cargocyklerne har kapacitet til at laste op til 300kg/3m³ pr. last, og elbilerne har en kapacitet på 705kg/4.2m³ pr. last. PR-foto.
I 2025 vil virksomheden Bring udelukkende anvende vedvarende energi til sine bygninger og køretøjer, lyder et af selskabets bæredygtighedsmål.
Og disse ambitioner tager virksomheden nu hul på. I praksis betyder det, at Bring vil bruge cargocykler og elbiler til den sidste del af leveringen, også kaldet 'the last mile' ud til forbrugerne, der bor i storbyerne Stockholm, Göteborg, København og Malmø.
Læs også: Eksperter: Biogas kan bane vejen for grøn transport
Allerede til sommer lyder startskuddet til Brings bæredygtige distribution i Stockholm. I løbet af året vil resten af byerne gradvist følge trop.
”Det, at vi nu kan tilbyde en helt fossilfri transport på sidste del af hjemmeleverancerne, er et godt eksempel på, at Bring er frontløber i transportbranchen, når det kommer til miljø. Vi skaber merværdi og tilbyder vores kunder en mere gnidningsfri og bæredygtig leveringsmulighed”, siger direktør for Bring Express, Thomas Tscherning.
Hurtig og nem transport i trafikale storbyer
Foruden at være skånsomme for miljøet så er de CO2-neutrale transportformer fordelagtige i storbyer med meget trafik. Med de handy elcykler og elbiler bliver det f.eks. nemmere at finde parkering, tættere på modtagernes hjem, end med det ville have været med en større bil.
Læs også: DHL transporterer kinesisk pandapar til Finland på bæredygtig vis
"Gennem denne ændring styrker vi vores position i branchen inden for bæredygtige transportløsninger. Den hurtigt voksende e-handel kræver smarte løsninger, der ikke øger miljøbelastningen, samtidig med at den voksende efterspørgsel på mere klimavenlig og nemmere levering fra vores kunder til den endelige forbruger bliver opfyldt”, forklarer Thomas Tscherning om implementeringen af de nye transportmidler.
- EST
Klima, miljø og energi
AP Pension vinker farvel til fossile virksomheder i investeringsporteføljen
73 virksomheder er ikke længere en del af AP Pensions investeringsaktiviteter – blandt andet Shell og Total.
Strategi & ledelse

Mærsk offentliggør nye klimatal senere i år
For første gang vil Mærsk i år fremlægge en række reduktionsformål for en del af udledningerne fra blandt andet fragtindkøb.
Kommunikation

EU melder ud om bindende anti-greenwashingkrav
EU's udgave af regler om vildledende markedsføring med grønne påstande lbekræfter den danske tilgang - og skruer op for dokumentationskravene.
Strategi & ledelse

Nu får Danfoss hjælp til cirkulær økonomi af anerkendt netværksfond
Danfoss er i dag blevet annonceret som nyt medlem af Ellen MacArthur Foundations netværk – det skal hjælpe arbejde med cirkulær økonomi.
Supply chain

Alternativt byggemateriale: Ny teknologi skal erstatte nyopgravet sand og beton med nedrevet beton
Verdens naturlige råstoflagre af sten og sand er under pres, og kan ikke blive ved med at forsyne bygge- og anlægssektorens behov. Derfor er seks byggeaktører gået sammen om at sikre cirkulært producerede råstoffer til nye projekter – blandt andet nedrevet beton fra tidligere byggerier.
Klima, miljø og energi

Virksomheder bruger kritiserede certifikater til at skære i klimatal
Selvom de er stærkt udskældte på markedet, bruger flere danske virksomheder stadig certifikater for grøn strøm. Ifølge selskaberne findes der nemlig ikke bedre alternativer.