Britiske sundhedsprofessionelle vil have afgift på kød
En sammenslutning af britiske sundhedsprofessionelle har opfordret til en afgift på kødprodukter med stor miljøpåvirkning.
Husdyr tegner sig for 14,5 procent af de globale drivhusgas-udledninger, hvilket fører til jordforringelse, vand- og luftforurening og et fald i biodiversiteten. Det kædes ligeledes direkte sammen afskovning af regnskoven i Amazonas.
En rapport udgivet af sammenslutningen opfordrer nu til en generel reduktion i kødforbruget. Man ønsker en lovpligtig afgift på kød og mælkeprodukter og ser det som den eneste måde, hvorpå man effektivt kan kontrollere både de klimamæssige og sundhedsmæssige udfordringer forbundet med indtaget af animalske produkter.
Læs også: Forskere fra Aarhus Universitet vil styrke Norden i produktion af grønne kødalternativer
”Vi kan ikke nå vores mål uden at tage fat på vores fødevaresystem. Klimakrisen er ikke noget, vi skal tro ligger langt ude i fremtiden. Det er tid til at tage problemerne alvorligt nu," siger Kristin Bash, formand for UKHACC (The UK Health Alliance on Climate Change) og medforfatter til rapporten.
I Storbritannien spiser kun en ud af tre mennesker den anbefalede mængde af frugt og grøntsager.
NHS (det offentlige sygehusvæsen) offentliggjorde i 2019 i en rapport at indtagelse af kød potentielt er forbundet med kortere levetid. Rapporten konkluderer, at det at spise større mængder frugt og grøntsager er nøglen til at leve et længere og sundere liv.
I oktober satte NHS et mål om CO2-neutralitet inden 2040, og fødevareproduktion er en vigtig brik i denne proces, idet at madlevering alene tegner sig for seks procent af deres samlede CO2-udledninger.
Målene skal nås i gennem et skift til flere lokale fødevarer, hvor der både kan opgraderes på sundhed og på nedbringelse af CO2.
- MTN