Brug generation Y til at gøre en forskel

Noget der giver mening, og noget jeg selv kan gøre her og nu. Det er det, de unge vil ha’, og det kan være guld værd for din virksomhed. Bare du husker at gøre det digitalt og overskueligt.

Tallene i billedet er fra USA og dækker 2014, men udtrykker samtidig det generelle billede af Generation Y som aktive og engagerede. Kilde: Walden University Social Change Impact Report, 2014.

22.11.2016

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

”Virksomheder skal i dag ansætte, lede og sælge til generation Y’erne, som voksede op i fredelige tider med højt forbrug og derfor er optaget af, at ting giver mening og bidrager til en positiv udvikling. De er også den første digitalt indfødte generation og har globalt perspektiv på tingene. Det er man som virksomhed nødt til at finde ud af, hvordan man skal agere i,” sagde Anne Glad, rådgiver og livsstilsekspert, da hun indledte en paneldebat om Generation Y, ved UNICEF’s Børnenes Dag 2016.

En af udfordringerne er, at det er Generation X’erne, som voksede op i en tid med knaphed og kriser og derfor går op i status og penge, personlig ejendom og beskyttelse mod udefrakommende trusler, som i dag leder virksomhederne. Så hvad kan man gøre?

Seks gode råd

  1. Sørg for, at der er noget, medarbejdere og kunder selv kan gøre. Næsten halvdelen af alle i generation Y er på en eller anden vis aktive i civilsamfundet.
  2. Gør det tydeligt, hvordan man kan bidrage og gøre en forskel. Fortæl, hvilken forskel indsatsen gør.
  3. Man skal kunne være aktiv online – og især mobilt – generation Y orienterer sig via sociale medier og bruger deres netværk her til alt. Brug dem til at sprede budskabet.  
  4. Design kort og billig deltagelse – rigtig mange donerer gerne de sidste 15 kroner op til nærmeste hundrede, når de køber ind, men kan ikke se sig selv bundet til at bidrage 150 kr om måneden fremover.
  5. Medarbejdere skal være klædt på til at engagere kunderne – så sørg for at de er forberedt, så de kan svare på spørgsmål.
  6. Ikke alle virksomheders produkter eller ydelser kan være meningsskabende. Hvis din virksomhed er sådan en, er den bedste idé at involvere sig i partnerskaber med organisationer, som arbejder for en meningsgivende sag. Pengedonationer er ikke nok, medarbejderne skal kunne engagere sig og selv være aktive.

To kæmpestore platforme
H&M og IKEA var også i panelet, og forklarede at de – udover begge at have et globalt partnerskab med UNICEF – især ser deres kæmpestore berøringsflade med kunder som deres mulighed for at gøre en forskel.

”Vi er en generation Y virksomhed, både i form af medarbejdere og kunder,” sagde Sara Juel Andersen fra H&M. ”Vi har 27 millioner følgere på sociale medier og 4.000 butikker i 61 lande, og det er den platform vi kan bruge, og vi ved også, at med den kæmpe indflydelse vi har på den unge generation, så har vi også et kæmpe ansvar.”

Det var Jonas Engberg fra IKEA enig i. Han gik så vidt, som til at citere Pippi Langstrømpe, da han sagde at ”når man er stærk, skal man også være sød”, mens han understregede at forretningen kun bliver bedre af at man fokuserer på bæredygtighed. Og så gjorde han det klart, at selvom der breder sig en vis skepsis overfor deltagelse gennem ”likes” og delinger på sociale medier, så skal man endelige ikke holde sig tilbage. Opmærksomhed på sociale medier er nemlig et rigtig godt redskab til at skabe forankring fra ledelse og kollegaer internt.

Virksomhederne vil skulle være aktive
Som afslutning på workshoppen konstaterede Anne Glad, at virksomheder i alle størrelser skal regne med at blive mere involveret i at løse samfundsopgaver:

”Det er et paradigmeskift. Ulandsbistanden beskæres med milliarder og velfærdsstatens services begrænses, men udfordringer og behov forsvinder ikke. Der vil civilsamfundet træde til og de vil kigge mod virksomhederne for at få hjælp til at finansiere og engagere.”

Generation Y er født efter 1980 og før midten af 1990’erne.

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

08.11.2024CSR.dk

Millionbøde til bilproducent for greenwashing i Danmark

29.10.2024SustainImpact ApS

Sponseret

ESG skal både være målbart og mærkbart

22.10.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Fra korslagte arme til gode kundedialoger

14.10.2024Floral Affairs ApS

Sponseret

Vi fejrer 1-års jubilæum – få en gratis buket fra os!

30.09.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Bliv klogere på forbrugeradfærd og grøn kommunikation

26.09.2024CSR.dk

Følelser afslører hvor meget vi går op i miljø

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V