07.01.2016  |  Klima, miljø og energi

Byggebranchen sætter ind mod klimaforandringerne

Energieffektivitet i byggeriet skal højere op på klimadagsordenen. Med det mål er Dansk Byggeri gået med i et internationalt samarbejde, der skal bidrage til at nå temperaturmålsætningen fra COP21.

For en lille måneds tid siden sluttede COP21 i Paris med en klimaftale, hvor mere eller mindre hele verden er blevet enige om, at temperaturstigningen som følge af klimaforandringerne skal begrænses til højst 2 grader Celcius, og meget gerne ikke mere end 1,5 grader.

Læs også: Dansk Byggeri frygter for konsekvenserne af lavere klimamål

Hvis det mål skal nås, så skal CO2-udslippet på verdensplan bremses gevaldigt op, og en af de direkte veje til det handler om at mindske energiforbruget, ikke mindst i den vestlige verden. Her spiller byggeriet en vigtig rolle, idet 40 procent af den europæiske energi forbruges i tilknytning til bygninger. 

Derfor er Dansk Byggeri gået ind i et internationalt samarbejde, hvis mål er at bringe energieffektivitet i byggeriet højere op på klimadagsordenen. Det drejer sig om den FN-etablerede organisation Global Alliance for Buildings and Construction, som Dansk Byggeri har tilsluttet sig sammen med den europæiske brancheorganisation FIEC (Fédération de l’Industrie Européenne de la Construction).

Den langsigtede løsning
”Det nye samarbejde er et vigtigt skridt i den rigtige retning, for vi tror på, at vi kan opnå mere ved at arbejde sammen i stedet for hver for sig. Hvis vi skal indfri målene, skal der gøres op med den ”stop-go” politik, som der bliver ført i dag. Den nye handlingsplan er et vigtigt skridt på vejen mod et tættere politisk samarbejde, som ikke fokuserer på den laveste pris her og nu, men i stedet har den bedste langsigtede løsning for øje”, siger direktør i Dansk Byggeri, Michael H. Nielsen, i en pressemeddelelse.

Handlingsplanen han hentyder til er en del af det nye samarbejde, og skal være med til at målrette arbejdet i retning af opfyldelsen af COP21-målene, via en minimering af energiforbruget i bygninger. I den forbindelse har FIEC identificeret 10 delmål, som man vil sigte efter i de kommende år:

  1. Promovere energieffektivitet i det europæiske byggeri 
  2. Styrke byer og områders modstand mod klimaforandringer 
  3. Fremme klimasikret byggeri og anlæg med mindst mulig CO2-udslip 
  4. Tilskynde til innovation i kontrakterne 
  5. Understøtte teknisk og digital innovation 
  6. Fokusere finansiering på bæredygtige projekter 
  7. Styrke koblingsmuligheder mellem eksisterende netværk 
  8. Fremme uddannelse og videreudvikling af kompetencer 
  9. Tilskynde til brug af lavemissions- og genbrugsprodukter 
  10. Tage del den i cirkulære økonomi.

Her ser Michael H. Nielsen gode muligheder for, at danske virksomheder kan bruge deres viden og ekspertise i internationale opgaver.

Læs også: Flere investerer i grøn teknologi

”Det er vigtigt, at der i fremtiden bliver tænkt i helhedsløsninger og ikke kun på enkelte komponenter. Og netop i den sammenhæng har den danske byggebranche meget at byde på, da vi har arbejdet med ambitiøse mål for energieffektivisering af vores bygninger, ligesom vi med vores lange kyststrækning har udfordringerne med fx vandstandsstigninger tæt inde på vores hverdag”, siger han.

-AK

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere