C WorldWide og nedbringelsen af CO2-udledning hos Vestas
Vindmølleproducenten Vestas er kendt af de fleste. Med en ledende markedsandel på on-shore markedet og en betydelig markedsandel på off-shore har Vestas gennem årtier sat sit præg på konverteringen fra konventionel fossilt baseret energi til fornybar energi.
Vestas’ vindmøller er således en del af løsningen på klimakrisen, men de færreste tænker måske over, at Vestas også bl.a. i produktionsøjemed selv med fordel kan være førende ift. miljø, samfund, og ledelse – også kendt som ESG – hvis de ønsker at bevare troværdigheden på langt sigt.
Produktion af vindmøller bruger af jordens ressourcer som enhver anden industrivirksomhed, og Vestas har en ganske betydelig CO2-udledning fra affald, vandforbrug og lignende. Desuden er medarbejdertilfredshed, god selskabsledelse (governance) m.m. lige så vigtigt for Vestas som for mange andre selskaber.
Hos C WorldWide går vi kontinuerligt i dialog med de selskaber, vi investerer i for bl.a. at påvirke dem i en samfundsansvarlig retning. Da vi besøgte Vestas for ca. tre år siden for at drøfte deres daværende ESG- målsætning, vurderede vi, at denne ikke var tydelig nok. Det virkede til, at Vestas ikke fandt det nødvendigt at opstille mål for sig selv omkring f.eks. bæredygtig produktion, for ”man var jo noget af det grønneste, man kunne tænke sig”. Vi blev derfor positivt overraskede, da Vestas i 2020 fremlagde en ESG-strategi med mål for emissioner, affald, genanvendelse, diversitet, ulykkesfrekvens m.m. Bl.a. har Vestas vedkendt sig en målsætning om at leve op til de internationalt anerkendte Science Based Targets. Det betyder, at man vil være CO2-neutrale i 2030 baseret på det såkaldte Scope 1- og Scope 2-emissioner, hvilket er det direkte og indirekte forbrug på Vestas egne fabrikker.
Det såkaldte Scope 3, som kommer fra underleverandørerne og som bl.a. indeholder tung produktion af ståltårne, er imidlertid langt større end målet på 45 pct., da Scope 3 udgør mere end 99 pct. af Vestas’ samlede CO2-udledninger.
Vi har derfor for nyligt også spurgt ledelsen i Vestas, om man ikke bør have mere ambitiøse målsætninger for underleverandørerne, da udledningen fra disse er langt den største del af emissionerne. Vestas forklarede, at det er en omstændig proces, men at man er godt i gang med dialogen med de største underleverandører, for at få bragt emissionerne ned så hurtigt som muligt.
En vindmølle tjener trods dette fortsat sit CO2-forbrug ved fremstillingen hjem indenfor mellem fem og otte måneder.