23.11.2021 | Strategi & ledelse
Call to action for grønt samarbejde mellem verdensledere og den maritime industri
Alfa Laval har sammen med en koalition af godt 150 af verdens største marineoperatører, underskrevet et dokument, der opfordrer verdens regeringer til at sætte turbo på arbejdet med at gøre nulemissioner for skibsfarten til standarder inden 2030.
Ved Alfa Lavals testcenter i Aalborg, tester man grønne brændstofsalternativer til skibsfartsbranchen. Foto: Alfa Laval.
Den globale skibsfart tegner sig for omkring 80 procent af al global transport og 3 procent af de globale drivhusgasudledninger og er derfor en helt afgørende branche, når det kommer til reduktion af den globale CO2-udledning.
Derfor har producenten Alfa Laval, sammen med blandt andet A.P. Møller Mærsk, Lloyd’s Register, Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering samt over 150 af verdens største operatører inden for den maritime industri, underskrevet dokumentet ”Call to Action for Shipping Decarbonization”, der skal få verdens ledere til at arbejde sammen med industrien om at levere de politikker og investeringer, der er nødvendige for at nå IMO’s målsætning, om at halvere de skibsrelaterede udledninger inden 2050.
Læs også: Maritimt klimacenter: En klimaneutral skibsbranche er ikke urealistisk
Alfa Laval arbejder i forvejen med at gøre industrien grønnere gemmen et testcenter for miljø- og forbrændingsteknologi. Her foretages blandt andet storskalatest af metanol som skibsbrændstof og tests af brændselscellesystemer til skibe med netop metanol.
Hvis IMO’s målsætning om at halvere skibsrelaterede udledninger inden 2050 skal nås, skal der allerede i 2030 være fastsatte politiske krav om, at CO2-neutrale skibe skal være standard. Med skibes levetid på omkring 20 år er det nemlig afgørende, at de skibe, som kommer på havet i 2030, allerede lever op til standarden for CO2-neutralitet, mener producenten.
Initiativ skal gøre industrien grønnere
Call to Action for Shipping Decarbonization opfordrer samtidig verdens ledere til at støtte industriprojekter, der bidrager til dekarbonisering.
Læs også: Danmark og Mærsk kræver klimaneutral søfart i 2050
”Med vores underskrift beder vi verdens regeringer om en klar plan for at løse klimaændringerne, som både vil sætte mere ambitiøse mål for skibsfarten og skabe de nødvendige betingelser for at nå dem”, siger Søren Hjorth Krarup, direktør for Alfa Laval i Aalborg.
Call to Action for Shipping Decarbonization er et initiativ fra Global Maritime Forum, der også står bag Getting to Zero Coalition.
- HCL
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Klima, miljø og energi

Havvind skal levere halvdelen af EU's grønne energi
Den nye Esbjerg-erklæring, der skal gøre Nordsøen til et grønt kraftcenter, er en prægtig plan, og den bakkes op af endnu større planer fra EU. Nu skal de bare udføres.
Strategi & ledelse

Ledere er afgørende for den grønne omstilling
Danmark kommer ikke i mål med grøn omstilling uden ledere, lyder det fra eksperter, ledere og politikere, der har bidraget til publikationen ”Klima kræver ledelse”, som organisationen "Lederne" sendte ud i verden i denne uge.
Klima, miljø og energi

Telia åbner for salg af brugte mobiler
I et nyt koncept kan forbrugere nu få mulighed for at aflevere og købe brugte mobiler. Konceptet er både en fordel for kunden og kloden, mener direktør.
Medarbejder

Nyt partnerskab skal gøre det sundere at gå på arbejde
Tolv organisationer har skrevet under på en forpligtende aftale, der skal fremme medarbejdernes sundhed gennem arbejdet og arbejdsopgaverne.
Klima, miljø og energi

Råd: Alle virksomheder bør lave klimaregnskaber
Rådet for Samfundsansvar og Verdensmål har netop offentliggjort syv råd, der blandt andet opfordrer alle virksomheder til at opgøre og rapportere klimaaftryk. Kravet vil alligevel komme fra andre aktører, mener formand for FSR.
Samfund

Flere C25-selskaberne fortæller mere om skat
PwC’s analyse af C25-selskabernes rapportering om skat viser en stigning i selskabernes transparens på skatteområdet. Der er dog stadig et stykke vej til at alle er med.