Cirkulær bilskrotning kræver bredt samarbejde

Den cirkulære økonomi kan disrupte hele bilskrotningsindustrien, men det kræver at alle sektorens parter er med i vognen. Et vigtigt skridt er sporbarhed, hvilket kan være med til at modvirke det store ressourcetab, der finder sted i dag.

Alt for mange skrotningsmodne biler bliver ikke hugget op ordentligt, hvilket er et kæmpe ressourcespild..

03.04.2017

Anders Kampmann, CSR.dk

Controller Stig Thorlak fra DPA-System gjorde bl.a. rede for den aktuelle situation i Danmark, når det kommer til indsamling af skrotningsmodne biler (End-of-Life vehicles, ELV’er), herunder vores skrotningspræmie på godt 2.100 kr., som en del andre lande er misundelige på, og også selve skrotningsforløbet.

I den forbindelse adresserede han også de mange udfordringer, der er forbundet med de processer, både herhjemme og i et europæisk perspektiv. Såvel i Danmark som i Europa er der således et helt centralt problem i form af en reel mangel på ELV’er – og tendensen er stigende.

Stig Thorlak på talerstolen ved IARC2017. Foto: Anders Kampmann.

Tusindvis af ELV’er ’forsvinder’
I 2016 blev der afregistreret 170.000 biler i Danmark, hvoraf ca. 22.000 blev eksporteret. Det efterlader rundt regnet 148.000 biler, der burde bære blevet skrottet, men det faktiske tal her er kun 93.000. Det vil sige at i omegnen af 55.000 ELV’er groft sagt ’forsvandt’ fra markedet sidste år Det er det dobbelte af 2015 og ca. fire gange så mange som i 2013. Og det er selvsagt problematisk, forklarede Stig Thorlak.

”Hvad skete der med alle de ikke-skrottede biler? Nogle blev selvfølgelig stjålet og sendt ud af landet illegalt, andre måske bare ’gemt af vejen’, men realiteten er, at langt størstedelen, ca. 25 procent, af ELV’erne, bliver skrottet ulovligt. Samlet set udgør det et enormt ressourcetab, og det øger behovet for nye råmaterialer kraftigt, ligesom det sætter miljøet under ekstra pres, fordi et stort flertal af disse biler ikke bliver renset ordentligt inden de bliver hugget op”, sagde han.

Derfor er der brug for en koordineret indsats fra alle parter, til gavn for hele værdikæden, påpegede Stig Thorlak. Her vil en omfattende digitalisering af hele sektoren være en vigtig start, og det skal ske med bred opbakning fra industriens interessenter.

Digitalisering kan give cirkulær kick-start
”Hvis vi skal have vendt den nuværende udvikling, så kræver det et bredt samarbejde. Effekten kommer først, når virksomheder, leverandører, underleverandører, ophuggere, myndigheder og politikere arbejder sammen om at få flere ELV’er ind i genbrugskæden. Her er et solidt system med digital sporbarhed et vigtigt redskab, som igen kræver tilslutning fra alle parter. Det kan være med til at kick-starte den cirkulære økonomi, som kan disrupte hele industrien. Og virksomhederne kan ikke gøre det alene. Vi har brug for, at der fra politisk hold bliver skubbet i retning af en mere cirkulær og bæredygtig tankegang”, sagde Stig Thorlak.

Læs også: Milliard- og miljøpotentiale i elektrisk shipping

Digitaliseringsindsatsen blev faktisk vedtaget ved lov i 2015, og DPA System er sat i spidsen for at udvikle, implementere og drive programmet. Ifølge Stig Thorlak regner man med, at det vil give et større grad af kontrol over bevægelserne i skrotningskæden, ligesom den digitaliserede kommunikation, herunder udbetalingen af skrotpræmier, vil spare både tid og ressourcer for alle parter.

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

18.11.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal gøre flere danske virksomheder klimaklar

14.11.2024BSR

Sponseret

The Silent G: Six Questions Every Leadership Team Should Ask About Sustainability Governance

04.11.2024CSR.dk

Ny rapport giver status på den grønne investeringsbølge

22.10.2024CSR.dk

Kommuner og regioner har investeret borgernes penge i atomvåben og andre våben

14.10.2024CSR.dk

Danmark skærper bæredygtighedskrav til biomasse

01.10.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Løs forretningsproblemer med DMA og få ledelsen med ombord

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V