CO2-lagringsteknologi deler vandene

Nyere teknologi gør det muligt at trække drivhusgasser ud af røgen fra forbrændingsanlæg og fabrikker - en metode flere kommunale affalds- og forbrændingsselskaber gerne ser regeringen kigge nærmere på.

Teknologen gør det muligt, at fjerne CO2 fra den røg, der kommer fra forbrændingsanlæg og lagre dem i undergrunden. .

20.01.2020

CSR.dk

Danmark udleder årligt omkring 50 millioner ton CO2 og med regeringens målsætning om 70 procent reduktion af dette, opfodrer flere kommunale affalds- og forbrændingsselskaber, at der prioriteres teknologi, som kan tage CO2 ud af den røg, der kommer fra fabrikker og forbrændingsanlæg. Det skriver DR.

Læs også: De største klimasyndere undgår klimaafgifter

CO2’en skal i stedet lagres i undergrunden på land og under havet i gamle oliefelter eller lignende. Ifølge De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) kan udledningen gemmes i undergrunden i flere millioner år.

”Det geologiske lag, som CO2’en skal pumpes ned i, er samme type lag, som har tilbageholdt olie og gad i millioner af år. Når man pumper CO2 ned i én eller to kilometers dybde, opløses den i det vand, som er sandstenene og bliver dernede. Ganske langsomt vil CO2’en blive omdannet til mineraler og vil aldrig komme op til overfladen”, forklarer Lars Henrik Nielsen, statsgeolog fra GEUS til DR.

Blandede holdninger
Ved at grave CO2’en ned, er der mulighed for at fjerne hovedparten af Danmarks udledning, og løsningen møder positive reaktioner fra blandt andet Concitos direktør, Christian Ibsen, der ser et stort potentiale i metoden.

”Det er helt nødvendigt, at vi kommer i gang med at udvikle lagringsteknologien i tide. Det tager tid, og vi vil først for alvor se effekten af CO2-lagring frem mod 2030, hvis vi går i gang nu. Det er en afgørende investering i fremtiden”, siger han til DR.

Det er dog ikke alle, der mener, at teknologien er den primære løsning på mindre CO2 i 2030. Generalsekretær for Greenpeace i Danmark, Mads Christensen, ser skeptisk på opbevaring af CO2 i undergrunden og mener, at der findes bedre klimatiltag.

”Det handler om at tage fat i nældens rod. Vi skal frem for alt minimere vores affaldsmængde i stedet for at brænde så meget af. Og vi skal bruge vedvarende energi”, siger han til DR.

Dog anerkender han, at CO2-lagring skal spille en rolle, hvis klimaforandringerne fortsat skal bekæmpes.

Læs også: EU’s strukturfonde hjælper virksomheder med grøn omstilling

”Der er ingen tvivl om, at vi skal trække CO2 ud af atmosfæren, ellers kommer vi ikke til at nå klimamålene. Men den billigste og bedste måde at fjerne CO2 på er at give plads til mere natur og skov”, siger Mads Christensen.

- HCL

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

24.04.2025Mind Energy

Sponseret

Energi Danmark konsoliderer sig på tværs af Norden

23.04.2025CSR.dk

Fra mælkekarton til byggemateriale: Skånsk virksomheder fordobler kapaciteten

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Kan du samle det stærkeste hold klimakæmpere?

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Aktiv transport med 10 virksomheds initiativer

22.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electrics Go Green Competition vender tilbage i 2025 – danske grønne talenter skal i spil

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

09.04.2025CSR.dk

Vognmænd får mulighed for at søge om støtte til grønne lastbiler

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle