16.08.2019  |  Strategi & ledelse

COK og GBC uddanner kommunerne i bæredygtigt byggeri

Kommunerne kæmper med byggeriet, der både udhuler kistebunden og belaster miljøet. Et nyt partnerskab mellem COK og DK-GBC, skal derfor få flere kommuner til at opnå kompetencer til at bygge bæredygtigt.

Byggeriet belaster miljøet i helt særlig grad og har et betydeligt træk på kommunekassen, både når det bliver opført, i driften, og når det skal rives ned. Kommuner, der bygger bæredygtigt, har erfaret, at der er mange penge at spare på driften og store gevinster at hente på miljø, indeklima, brugervenlighed og trivsel, når de stiller krav til bæredygtighed i byggeriet.

Læs også: Branchesamarbejde skal hjælpe håndværkere i gang med bæredygtigt byggeri

Men der findes ikke en færdig manual til, hvordan man som kommune kan udbyde og gennemføre et bæredygtigt byggeri. Til gengæld er der efterhånden mange gode erfaringer med bæredygtigt byggeri i kommunerne.

Dem vil Center for Offentlig Kompetenceudvikling (COK) og Green Building Council Denmark (GBC) med en række endagskurser udbrede til endnu flere, så hver kommune ikke skal starte forfra med opgaven, men i stedet kan bygge videre på andres erfaringer.

”Med kurserne håber vi, at de kommunale bygherrer kan stille sig på skuldrene af de erfaringer, der allerede er gjort med at bygge bæredygtigt og videreudvikle metoderne, så vi både kan mindske miljøbelastningen og spare på de kommunale budgetter”, siger Claus Damgaard, afdelingschef i COK.

Stor klimabelastning
Bygningerne står for en stor del af den samlede CO2-udledning, hvor byggeaffaldet udgør cirka 1/3 af det samlede affald og bygningers indretning og materialevalg har stor betydning for vores trivsel og sundhed. Samtidig har byggeriet en levetid, der langt overgår andre produkter. De beslutninger vi træffer, når vi opfører og renoverer bygninger i dag, kan derfor få betydning for samfundet 50-100 år ind i fremtiden.

De kommunale bygherrer bygger skoler, daginstitutioner, rådhus, idrætshaller og kan med deres store byggevolumen påvirke hele sektoren i mere bæredygtig retning, hvis der stilles krav til bæredygtighed.

”I Roskilde Kommune har vi fokus på FN’s Verdensmål i vores byggeprojekter. DGNB- bæredygtighedscertificering er et effektivt værktøj til at understøtte de verdensmål, vi har fokus på. Vi anvender f.eks. DGNB til at definere det gode indeklima med konkrete kvaliteter, som dokumenteres gennem certificeringsprocessen”, siger bygherrerådgiver og bæredygtighedsarkitekt Klaus Kellermann, og tilføjer:

”Disse erfaringer vil vi rigtig gerne dele med vores kolleger i andre kommuner, og derfor har vi takket ja til at bidrage til COK og Green Building Council Denmarks kursusprogram”.

Brugeradfærd og bæredygtighed
Bæredygtige bygninger er ikke kun en kvalitet i og for fremtiden. En bæredygtig bygning er også nem at drive og tilpasses brugernes adfærd.

En hjørnesten i bæredygtigt byggeri handler om at vælge materialer, der passer til den brug og det slid, bygningen bliver udsat for, så den kan holde længst muligt. Livscyklusbetragtninger, totaløkonomiske beregninger og afdækning af brugeradfærd er derfor nøgleredskaber i bæredygtigt byggeri.

Men det er ikke en enkel opgave at lave livscyklusbetragtninger, totaløkonomiske beregninger og afdække kommende brugeres adfærd og rutiner.

Certificeringsordning til dokumentation
Green Building Council har udviklet en certificeringsordning, som kan dokumentere de bæredygtige valg. Men mange af de krav, der ligger i ordningen, er også sund fornuft, som mange bygherrer kan have fordel af at benytte. De greb, der ligger i en certificeringsordning kan give et bedre byggeri både i forhold til økonomi, miljø og trivsel. Og det er det COK og GBC’s kurser om bæredygtige byggeri handler om.

”Hos GBC oplever vi en stigende interesse fra kommunerne. De ønsker at formulere en ejendomsstrategi, der giver et dokumenteret bidrag til FN’s Verdensmål baseret på livscyklusbetragtninger af byggematerialer og levetidsbetragtninger af bygningen som helhed”, siger Mette Qvist, direktør i GBC, og fortsætter:

”Implementeringen af en sådan strategi begynder med intern kompetenceopbygning. Vi er overbeviste om, at samarbejdet med COK kan være et væsentligt bidrag til formidling af gode strategi-eksempler til flere kommuner. Således kan vi sammen accelerere den bæredygtige omstilling af vores byggesektor”.

Læs også: Bæredygtigt etagebyggeri får ros fra Statens Byggeforskningsinstitut

I november 2019 udbyder COK og GBC to endagskurser om bæredygtigt byggeri til kommunale bygherrer, der skal give en grundig indføring i begreberne Livcyklusvurderinger, totaløkonomiske beregninger og redskaber til udbud og krav til bæredygtigt byggeri.

- SDN

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere