11.06.2019 | Klima, miljø og energi
Branchesamarbejde skal hjælpe håndværkere i gang med bæredygtigt byggeri
Branchesamarbejdet "Vælg bæredygtigt" har udarbejdet infomateriale, der skal udbrede kendskabet til bæredygtighed og bæredygtige materialer hos særligt små- og mellemstore håndværksvirksomheder.
Undersøgelser viser, at der fortsat er en udbredt mangel på generel viden om bæredygtigt byggeri hos særligt små- og mellemstore håndværksvirksomheder.
Bæredygtigt byggeri spiller ifølge mange eksperter en afgørende rolle for den grønne omstilling. Alligevel viser undersøgelser, at der fortsat er en udbredt mangel på generel viden om bæredygtigt byggeri hos særligt små- og mellemstore håndværksvirksomheder.
Læs også: Genbrug gør ikke nødvendigvis byggeriet dyrere
Under titlen ”Vælg bæredygtigt” har et branchesamarbejde bestående af Danske Byggecentre, Dansk Byggeri og Smith Innovation med støtte fra Grundejernes Investeringsfond arbejdet for at udbrede kendskabet til bæredygtighed og bæredygtige materialer.
”En af de helt store udfordringer indenfor bæredygtighed i byggeriet er viden. Det kan være svært at gennemskue, hvad det vil sige at bygge eller renovere bæredygtigt. Hos Danske Byggecentre vil vi gerne hjælpe med at få bæredygtighed ned i øjenhøjde for alle i branchen”, siger adm. direktør i Danske Byggecentre, Palle Thomsen, og fortsætter:
”Vælg bæredygtigt” højner vidensniveauet både i de danske byggecentre og ude hos de udførende håndværkere, så det i sidste ende bliver nemmere at træffe det rigtige valg på et oplyst grundlag”, siger han.
Materiale skal sikre viden om bæredygtighed
Branchesamarbejdet har derfor udarbejdet materiale til de udførende håndværkere og kunderådgiverne i de danske byggecentre, der hver dag rådgiver både professionelle og private kunder. Materialet skal sikre viden om bæredygtighed, så der nemmere kan træffes et valg om bæredygtige byggematerialer, når der bygges og renoveres.
Danske Byggecentre, Dansk Byggeri og Smith innovation med støtte fra Grundejernes Investeringsfond har sammen udarbejdet oplysningsmateriale til "Vælg bæredygtigt". Illustration: Danske Byggecentre.
Målet er at tilbyde et konkret svar på den manglende viden om bæredygtighed, som opleves blandt byggebranchens udførende. Hensigten er ikke at sige, at det ene valg er bedre end det andet, når det gælder bæredygtighed eller ikke-bæredygtighed, forklarer Danske Byggecentre.
Derimod vil man hæve det generelle vidensniveau, så det bliver nemmere at træffe det rette valg på et mere helhedsorienteret grundlag, så bæredygtighed ikke vælges fra baseret på fordomme eller manglende viden.
Materialet er opdelt i fem principper for valg af bæredygtige byggematerialer og fem materialegrupper. På den måde er tanken, at det kan fungere som opslagsværktøj, når man står på pladsen.
Læs også: CSR Agendaen #3: Fremtiden for bæredygtigt byggeri
Materialet er allerede at finde i de danske byggecentre, og nu er det også tilgængeligt online, ligesom det er muligt at downloade appen ”vælgbæredygtigt” igennem IOS eller Android.
- JMA
Supply chain

Knaphed på sand, sten og grus: Københavns betonaffald skal sikre råstoffer til fremtidens byggeri
Et nyt samarbejde mellem betonproducenten Unicon og Norrecco, der behandler byggeaffald med henblik på genanvendelse, vil modvirke mangel på råstoffer ved at udnytte større dele af overskuds- og nedrivningsbeton i hovedstadsregionen.
Medarbejder

Jo yngre vi er, jo mere åbne er vi om vores løn
Mere end halvdelen af danskerne taler om deres løn med kollegerne. Særligt de yngre generationer på arbejdsmarkedet er åbne om deres løn. Det viser en ny befolkningsundersøgelse fra IDA.
Klima, miljø og energi

Dansk FN-chef: Vi kan ikke genanvende os ud af klimakrisen
Inger Andersen, generaldirektør for FN's miljøprogram, advarer mod en stigende produktion af plastik.
Strategi & ledelse

Globalt værktøj skal hjælpe virksomheder med at opgøre deres aftryk på biodiversiteten
Taskforce on Naturerelated Financial Disclosures (TNFD) har netop lanceret et nyt rapporteringsværktøj, som virksomheder kan bruge til at opgøre deres aftryk på og afhængighed af naturen. Finans Danmark og UN Global Compact Network Denmark har stået i spidsen for en Nordisk konsultationsgruppe, som har bidraget til at udbrede kendskabet til det nye værktøj.
Samfund
Hårde tider for verdensmålene
FN-systemet presser nu på for at finde flere penge til indsatsen. De nordiske virksomheder mener selv, de halter bagud på handling.
Samfund

Rapport: Uinteresserede ministre er grund til manglende verdensmålsvurderinger i lovforslag
Næsten ingen lovforslag får påpeget negative konsekvenser for verdensmålene. Grunden findes hos uinteresserede politikere og embedsmænd.