Bæredygtigt etagebyggeri får ros fra Statens Byggeforskningsinstitut

Realdania By & Bygs forsøgsbyggeri med en bæredygtig og energineutral etageejendom, Bolig+, får stor anerkendelse fra Statens Byggeforskningsinstitut, der mener, den nye viden kan bruges til fremtidige byggeprojekter, som de unge klimaaktivister efterspørger.

Realdania By & Bygs etagebyggeri i Søborg, der næsten lever op til alle Bolig+ dogmereglerne. Foto: Realdania.

27.02.2019

CSR.dk

Pensionsselskabet Realdanias byudviklingsafdeling, By & Byg, har opført et forsøgsbyggeri, Bolig+, i Søborg, der er så vellykket, at det bør være vejviser for fremtidigt sundt og energineutralt etagebyggeri.

Det skriver Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) i en rapport, ’Bolig+ energineutrale etageboliger - Måling og evaluering’, som har evalueret virkeligheden i forsøgsbyggeriets visioner.

Læs også: Højtflyvende initiativ: Dansk luftfart skal være CO2-neutral i 2050

”Vi er glade for, at vores forsøgsbyggeri lever op til forventningerne og ikke mindst, at den opsamlede ny viden anbefales som inspiration for andre i byggebranchen”, siger Realdania By & Bygs arkitekt og projektleder på Bolig+, Jørgen Søndermark.

Bolig+ projektet tager udgangspunkt i et bæredygtigt og energineutralt etageejendomskoncept.

På taget af Realdania By og Bygs forsøgsbyggeri er der installeret solfangere, der skal producere elektricitet til beboernes forbrug. Foto: Realdania..

God reference for fremtidigt byggeri
Etagebyggeriet blev taget i brug i 2015 og har næsten klaret sig selv energimæssigt. Forsøgsbygningen består af fire etager med ti lejligheder og den lever op til skrappe krav om bæredygtighed og indeklima inden for et almindeligt anlægsbudget på markedsvilkår.

”I betragtning af, at det er første gang, at etageboliger opføres med baggrund i Bolig+ dogmerne, er resultatet ganske flot. Ikke alle dogmer er opfyldt fuldstændigt, men tilstrækkeligt til at vise, at Bolig+ dogmerne er god reference for fremtidigt byggeri”, lyder det fra By & Byg.

De såkaldte Bolig+ dogmer er visioner, som energi- og byggesektoren formulerede ved Energy Camp 2005.

Bolig+ dogmekrav til den enkelte bygning:

  • Energineutral på årsbasis, inklusive el til forbrug
  • Sundt indeklima
  • Fleksibilitet over tid og sted
  • Brugervenlig med ”intelligente” energiløsninger
  • Tilpasset lokalt energiforsyningssystem og lokal arkitektur
  • Opføres på normale markedsvilkår

Bolig+ dogmet om energineutralitet er stort set opfyldt, hvor forsøgsbyggeriets fase med indkøring og tilpasning var meget kort og nærmest uproblematisk - kun solcellerne gav kortvarigt små teknikproblemer, konkluderes det i SBi-rapporten.

Etagebyggeriets indendørsklima opfylder næsten op til målene, hvor beboernes adfærd har indflydelse på resultatet. Foto: Realdania. .

Beboernes energiforbrug kræver tilvænning
Beboerne har indtil videre ikke helt kunne opfylde den relativt ambitiøse målsætning om at holde et lavt strømforbrug. Det er ikke overraskende, da ny teknik kræver tillæring og en ny adfærd, forklarer Jørgen Søndermark.

”Et af de helt stærke statements i Bolig+ er, at vi i byggeriet ikke kan ignorere den enorme mængde energi, vi alle sammen trækker ud af stikkontakterne”, siger Jørgen Søndermark og fortsætter:

”I dag indgår dette ikke nogen steder i energiberegningerne, men i Bolig+ taler vi om reel energineutralitet, fordi vi hvert år skal levere over 1.700 kWh til hver bolig til husholdnings el. Det svarer til næsten halvdelen af solcelleanlæggets kapacitet, og det lykkes vi ret flot med at levere, men det er også et elforbrug, som bevidst er sat ambitiøst lavt”.

Et normalt forbrug ligger på cirka 2.500 kWh i lejligheder. Beboerne har derfor også fået redskaber til at følge og spare på deres elforbrug for at nå målene.

”Det tager lidt tid, når mange skal lære at ændre adfærd. Det er dog mit indtryk, at de fleste beboere arbejder seriøst med at komme i mål, også her”, siger han.

For indeklimaets vedkommende er bygningen også meget tæt på mål. Ligesom med energineutralitet, ser det ud til, at det er beboernes adfærd, der er afgørende for, om husets indbyggede muligheder benyttes fuldt ud.

Etagebygningen i Søborg er tegnet af Arkitema, Esbensen og MOE var ingeniører og Dansk Boligbyg var hovedentreprenør på projektet.

Den nye udstilling tager udgangspunkt i FN's verdensmål nummer 11 'Bæredygtige Byer og Lokalsamfund'..

De unge går op forbrugsvaner
Realdania bider generelt mærke i, at de næste generationer går meget op i klimaet og er allerede godt i gang med at tilvænne sig nye forbrugsvaner, der på sigt vil hjælpe projekter som Bolig+ med at komme helt i mål.

Den 22. marts åbner en ny udstilling, Nutidens forbrug – Fremtidens Problem, som Dansk Arkitektur Center (DAC) står bag i tæt samarbejde med unge klimaaktivister og Roskilde Festival. Udstillingen, som Realdania støtter, sætter fokus på FN’s verdensmål nummer 11; ’Bæredygtige Byer og Lokalsamfund’.

”Med udstillingen ’Nutidens forbrug – Fremtidens problem’ sætter vi fokus på unges engagement i klimakrisen og bæredygtig byudvikling,” siger Kent Martinussen, administrerende direktør i DAC.

Det startede i Sverige, hvor den dengang 15-årige Greta Thunberg på rekordtid satte en klimabevægelse i gang, som bredte sig fra land til land. I december holdt Greta Thunberg tale på FN’s Klimatopmøde og skar med få ord en hel generations mantra ud i pap: ”I stjæler vores fremtid”.

”Ungdomsoprøret fra ’68 har netop passeret sit halvtredsårs jubilæum, men i dag ser vi en ny ungdomsgeneration, der samler sig om krav om forandring til den måde, vi lever og indretter vores samfund på. De mobiliserer sig, fordi de ved, at de selv er en del af løsningen for en bæredygtig fremtid – også selvom den er skabt af tidligere generationer”, siger Kent Martinussen.

Læs også: Den danske forbruger anno 2019 handler mere bæredygtigt

Udstillingen starter med en tidslinje, der viser afgørende øjeblikke i ungdomsaktivismen fra 60’erne til i dag. Den er gratis for personer op til 26 år, så de unge kan mødes og diskutere idéer med hinanden.

- SDN

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Relateret indhold

20.12.2024Slow A/S

Sponseret

Hvorfor kalder vi kaffe for "Java"? Og andre sjove kælenavne

20.12.2024CSR.dk

Realdania bag ny indsats for cirkulært byggeri i Danmark

19.12.2024CSR.dk

Nyt studie belyser sociale mediers miljøbelastning

19.12.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Atea er kåret til europæisk klimaleder for tredje år i træk

19.12.2024SustainBusiness

Sponseret

Et kig ud i fremtiden med Sebastian Mernild

19.12.2024Freehand Coffee Company A/S

Sponseret

Bønner fra kaffens verden

18.12.2024CSR.dk

Klimakredit-diskussionen er langt fra slut

17.12.2024CSR.dk

’Verdens Bedste Indkøber 2024’ er hædret for sit fokus på bæredygtighed

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 2nd January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

02.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams