27.02.2019  |  Klima, miljø og energi

Bæredygtigt etagebyggeri får ros fra Statens Byggeforskningsinstitut

Realdania By & Bygs forsøgsbyggeri med en bæredygtig og energineutral etageejendom, Bolig+, får stor anerkendelse fra Statens Byggeforskningsinstitut, der mener, den nye viden kan bruges til fremtidige byggeprojekter, som de unge klimaaktivister efterspørger.

Pensionsselskabet Realdanias byudviklingsafdeling, By & Byg, har opført et forsøgsbyggeri, Bolig+, i Søborg, der er så vellykket, at det bør være vejviser for fremtidigt sundt og energineutralt etagebyggeri.

Det skriver Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) i en rapport, ’Bolig+ energineutrale etageboliger - Måling og evaluering’, som har evalueret virkeligheden i forsøgsbyggeriets visioner.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Læs også: Højtflyvende initiativ: Dansk luftfart skal være CO2-neutral i 2050

”Vi er glade for, at vores forsøgsbyggeri lever op til forventningerne og ikke mindst, at den opsamlede ny viden anbefales som inspiration for andre i byggebranchen”, siger Realdania By & Bygs arkitekt og projektleder på Bolig+, Jørgen Søndermark.

Bolig+ projektet tager udgangspunkt i et bæredygtigt og energineutralt etageejendomskoncept.

God reference for fremtidigt byggeri
Etagebyggeriet blev taget i brug i 2015 og har næsten klaret sig selv energimæssigt. Forsøgsbygningen består af fire etager med ti lejligheder og den lever op til skrappe krav om bæredygtighed og indeklima inden for et almindeligt anlægsbudget på markedsvilkår.

”I betragtning af, at det er første gang, at etageboliger opføres med baggrund i Bolig+ dogmerne, er resultatet ganske flot. Ikke alle dogmer er opfyldt fuldstændigt, men tilstrækkeligt til at vise, at Bolig+ dogmerne er god reference for fremtidigt byggeri”, lyder det fra By & Byg.

De såkaldte Bolig+ dogmer er visioner, som energi- og byggesektoren formulerede ved Energy Camp 2005.

Bolig+ dogmekrav til den enkelte bygning:

  • Energineutral på årsbasis, inklusive el til forbrug
  • Sundt indeklima
  • Fleksibilitet over tid og sted
  • Brugervenlig med ”intelligente” energiløsninger
  • Tilpasset lokalt energiforsyningssystem og lokal arkitektur
  • Opføres på normale markedsvilkår

Bolig+ dogmet om energineutralitet er stort set opfyldt, hvor forsøgsbyggeriets fase med indkøring og tilpasning var meget kort og nærmest uproblematisk - kun solcellerne gav kortvarigt små teknikproblemer, konkluderes det i SBi-rapporten.

Beboernes energiforbrug kræver tilvænning
Beboerne har indtil videre ikke helt kunne opfylde den relativt ambitiøse målsætning om at holde et lavt strømforbrug. Det er ikke overraskende, da ny teknik kræver tillæring og en ny adfærd, forklarer Jørgen Søndermark.

”Et af de helt stærke statements i Bolig+ er, at vi i byggeriet ikke kan ignorere den enorme mængde energi, vi alle sammen trækker ud af stikkontakterne”, siger Jørgen Søndermark og fortsætter:

”I dag indgår dette ikke nogen steder i energiberegningerne, men i Bolig+ taler vi om reel energineutralitet, fordi vi hvert år skal levere over 1.700 kWh til hver bolig til husholdnings el. Det svarer til næsten halvdelen af solcelleanlæggets kapacitet, og det lykkes vi ret flot med at levere, men det er også et elforbrug, som bevidst er sat ambitiøst lavt”.

Et normalt forbrug ligger på cirka 2.500 kWh i lejligheder. Beboerne har derfor også fået redskaber til at følge og spare på deres elforbrug for at nå målene.

”Det tager lidt tid, når mange skal lære at ændre adfærd. Det er dog mit indtryk, at de fleste beboere arbejder seriøst med at komme i mål, også her”, siger han.

For indeklimaets vedkommende er bygningen også meget tæt på mål. Ligesom med energineutralitet, ser det ud til, at det er beboernes adfærd, der er afgørende for, om husets indbyggede muligheder benyttes fuldt ud.

Etagebygningen i Søborg er tegnet af Arkitema, Esbensen og MOE var ingeniører og Dansk Boligbyg var hovedentreprenør på projektet.

De unge går op forbrugsvaner
Realdania bider generelt mærke i, at de næste generationer går meget op i klimaet og er allerede godt i gang med at tilvænne sig nye forbrugsvaner, der på sigt vil hjælpe projekter som Bolig+ med at komme helt i mål.

Den 22. marts åbner en ny udstilling, Nutidens forbrug – Fremtidens Problem, som Dansk Arkitektur Center (DAC) står bag i tæt samarbejde med unge klimaaktivister og Roskilde Festival. Udstillingen, som Realdania støtter, sætter fokus på FN’s verdensmål nummer 11; ’Bæredygtige Byer og Lokalsamfund’.

”Med udstillingen ’Nutidens forbrug – Fremtidens problem’ sætter vi fokus på unges engagement i klimakrisen og bæredygtig byudvikling,” siger Kent Martinussen, administrerende direktør i DAC.

Det startede i Sverige, hvor den dengang 15-årige Greta Thunberg på rekordtid satte en klimabevægelse i gang, som bredte sig fra land til land. I december holdt Greta Thunberg tale på FN’s Klimatopmøde og skar med få ord en hel generations mantra ud i pap: ”I stjæler vores fremtid”.

”Ungdomsoprøret fra ’68 har netop passeret sit halvtredsårs jubilæum, men i dag ser vi en ny ungdomsgeneration, der samler sig om krav om forandring til den måde, vi lever og indretter vores samfund på. De mobiliserer sig, fordi de ved, at de selv er en del af løsningen for en bæredygtig fremtid – også selvom den er skabt af tidligere generationer”, siger Kent Martinussen.

Læs også: Den danske forbruger anno 2019 handler mere bæredygtigt

Udstillingen starter med en tidslinje, der viser afgørende øjeblikke i ungdomsaktivismen fra 60’erne til i dag. Den er gratis for personer op til 26 år, så de unge kan mødes og diskutere idéer med hinanden.

- SDN

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere