25.02.2019 | Klima, miljø og energi
Højtflyvende initiativ: Dansk luftfart skal være CO2-neutral i 2050
Den danske luftfartsbranche er gået sammen om et klimaudspil, der skal gøre sektoren CO2-neutral i 2050. Kompensationsordninger, biobrændstoffer og teknologiske løsninger er på agendaen, der skal sikre, at luftfarten kan fortsætte med at skabe vækst, men på mere bæredygtig vis.
Den danske luftfartsindustri skal være CO2-neutral i 2050, ifølge et nyt udspil fra Brancheforeningen Dansk Luftfart. Foto: SAS
De fire initiativer
- Aktørerne inden for dansk indenrigsflyvning vil CO2-kompensere indenrigsflyvningen 100 % i 2020. Det betyder også, at lufthavnenes drift skal være CO2-neutral fra 2020.
- I 2030 reduceres dansk luftfarts CO2-udslip med 30 % i forhold til 2017.
- Brancheforeningen vil bidrage aktivt til opfyldelse af Paris-aftalens målsætninger, der jf. FN’s Klimapanel (IPCC) betyder, at luftfarten skal være CO2-neutral i 2050
- Brancheforeningen vil arbejde for at øge efterspørgslen på og udbuddet af bæredygtigt brændstof og andre langsigtede teknologiske løsninger. Derfor ønsker de at styrke forsknings- og udviklingsprojekter til fremstilling heraf.
Kilde: BDL
‘Klimaplan Dansk Luftfart’ er det ganske åbenlyse navn på det klimainitiativ, Brancheforeningen Dansk Luftfart (BDL) lancerede i fredags, d. 22. februar, og som gennem fire konkrete initiativer skal bidrage til at gøre dansk luftfart CO2-neutral i 2050.
Læs også: SAS klimakompenserer medlemsbilletter – men hjælper det?
De fire initiativer berører både de danske lufthavne og trafikken mellem dem, og omfatter såvel kompensationsordninger som biobrændstoffer og teknologiske løsninger. Baggrunden er Paris-aftalens målsætninger om en begrænsning af den globale opvarmning, der bl.a. forudsætter en CO2-neutral flyindustri på verdensplan i 2050.
“Vi ønsker med dette klimaudspil at slå fast, at vi står sammen som branche for at gøre endnu mere for klimaet. Luftfarten skaber den internationale tilgængelighed, der er afgørende for dansk økonomi, vækst og udvikling. Men det skal selvfølgelig ske så bæredygtigt som muligt. Medlemmerne i BDL har hver især arbejdet med klimaforbedrende initiativer i en årrække, og nu er tiden moden til, at vi som branche tager fælles ansvar for den grønne omstilling”, siger direktør for BDL, Michael Svane.
I udspillet peger BDL på, at de ambitiøse mål kræver bredt samarbejde mellem ikke alene aktørerne i branchen, men også erhvervslivet, lovgivere, forskere og grønne organisationer. På den baggrund foreslår man at etablere et Luftfartens Klimapartnerskab, ’der indenfor en overskuelig tidsramme skal udarbejde anbefalinger til en klimapolitisk strategi for dansk luftfart’, som det hedder.
Brancheforeningen Dansk Luftfart er bevidste om, at der hviler et særligt ansvar på de aktører, der udleder meget CO2. Derfor er vi klar til at give indsatsen for et bedre klima luft under vingerne ✈️. Læs mere om initiativerne her: https://t.co/Nw3YCSvjac #dkpol #dkgreen pic.twitter.com/cAVFR2YUNE
— Fordi vores klima er et fælles ansvar (@BDLuftfart) 22. februar 2019
Mere biobrændstof – nej tak til afgifter
Et af de helt centrale punkter i strategien er biobrændstof, hvilket i dag er svært tilgængeligt på grund af et yderst begrænset udbud og nogle ekstremt høje priser sammenlignet med konventionelt brændstof.
Derfor slår BDL i udspillet fast, at man vil ’bidrage til at skabe den efterspørgsel, der kan stimulere til omkostningseffektive forsyninger’, og at en ’dansk produktion, der bygger på dansk teknologi, er nøglen’
”Vi kan jo ikke bare udskifte alle fly til nogle mere klimavenlige fra den ene dag til den anden. Det handler om, at vi skal have udviklet tilgængeligt biobrændstof, som er et realistisk og konkret mål til at starte med. Så snart det bliver muligt, er alle i luftfartsbranchen jo klar til at købe det”, siger adm. direktør i CPH Airport, Thomas Woldbye, der er blandt medlemmerne af BDL, til Berlingske.
Uden direkte at henvise til den debat om flyafgifter (som man mildest talt ikke er begejstrede for), der har kørt herhjemme de seneste års tid, specielt efter at Sverige indførte afgifter fra 1. april 2018, fremhæver BDL desuden, at en anden forudsætning for, at man kan nå i mål med strategien er, ’at vi ikke pålægges nye økonomiske byrder, der fratager os incitamentet til at handle’.
Læs også: Biobrændstof er det eneste klimatiltag, der kan gøre en forskel for flyselskaberne
I stedet henviser brancheforeningen til, at ’Luftfarten bringer lande tættere på hinanden, skaber vækst for virksomheder og uforglemmelige oplevelser for unge, ældre og familier. Fly i luften er lig med arbejdspladser, vækst, og at vi tjener penge hjem til Danmark’.
-AK
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Klima, miljø og energi

Ørsted og DSV tester dronelevering på åbent hav
Test i Kattegat skal undersøge om fragtdroner fungerer over længere afstande og kan bidrage til at opnå CO2-neutralitet.
Klima, miljø og energi

Klimarådet: CO2-udledningen i 2025 vil være højere end forventet
Energistyrelsens klimastatus og -fremskrivning opfylder sin funktion som centralt planlægningsværktøj for dansk klimapolitik. Der er dog stadig ubesvarede spørgsmål og plads til forbedringer – blandt andet omkring affalds- og landbrugssektorerne. Det vurderer Klimarådet i et nyt notat.
Klima, miljø og energi

Ganske få danske virksomheder har strategi for biodiversitet
Ny rapport fra WWF Verdensnaturfonden og Bain & Company viser, at 70 procent af de største danske virksomheder ser biodiversitetstab som en trussel mod deres forretning, men kun 10 procent af dem har en konkret plan for, hvordan de vil handle på det.
Klima, miljø og energi

Første bilproducent tilslutter sig SteelZero-initiativet
SteelZero er et initiativ taget af Climate Group og ResponsibleSteel, som Volvo Cars nu tilslutter sig som den første bilproducent. Det er ikke Volvos første skridt i udviklingen af udvikle fossilfri stål, men initiativet skal sætte ekstra skub på arbejdet.
Klima, miljø og energi

Science Based Targets-initiative godkender Danfoss’ klimamål
Danfoss har nu fået godkendt sine videnskabsbaserede klimamål af organisationen Science Based Targets initiative (SBTi)
Medarbejder

CO2-reduktion forudsætter tusindvis af nye medarbejdere i industrien
En analyse fra Industriens Uddannelser viser, at der kommer massiv merefterspørgsel på faglærte og ufaglærte medarbejdere i industrien i takt med, at investeringer i grøn omstilling rulles ud.