Højtflyvende initiativ: Dansk luftfart skal være CO2-neutral i 2050

Den danske luftfartsbranche er gået sammen om et klimaudspil, der skal gøre sektoren CO2-neutral i 2050. Kompensationsordninger, biobrændstoffer og teknologiske løsninger er på agendaen, der skal sikre, at luftfarten kan fortsætte med at skabe vækst, men på mere bæredygtig vis.

Den danske luftfartsindustri skal være CO2-neutral i 2050, ifølge et nyt udspil fra Brancheforeningen Dansk Luftfart. Foto: SAS.

25.02.2019

CSR.dk

De fire initiativer

  • Aktørerne inden for dansk indenrigsflyvning vil CO2-kompensere indenrigsflyvningen 100 % i 2020. Det betyder også, at lufthavnenes drift skal være CO2-neutral fra 2020.
  • I 2030 reduceres dansk luftfarts CO2-udslip med 30 % i forhold til 2017.
  • Brancheforeningen vil bidrage aktivt til opfyldelse af Paris-aftalens målsætninger, der jf. FN’s Klimapanel (IPCC) betyder, at luftfarten skal være CO2-neutral i 2050
  • Brancheforeningen vil arbejde for at øge efterspørgslen på og udbuddet af bæredygtigt brændstof og andre langsigtede teknologiske løsninger. Derfor ønsker de at styrke forsknings- og udviklingsprojekter til fremstilling heraf.

Kilde: BDL

De fire initiativer berører både de danske lufthavne og trafikken mellem dem, og omfatter såvel kompensationsordninger som biobrændstoffer og teknologiske løsninger. Baggrunden er Paris-aftalens målsætninger om en begrænsning af den globale opvarmning, der bl.a. forudsætter en CO2-neutral flyindustri på verdensplan i 2050.

“Vi ønsker med dette klimaudspil at slå fast, at vi står sammen som branche for at gøre endnu mere for klimaet. Luftfarten skaber den internationale tilgængelighed, der er afgørende for dansk økonomi, vækst og udvikling. Men det skal selvfølgelig ske så bæredygtigt som muligt. Medlemmerne i BDL har hver især arbejdet med klimaforbedrende initiativer i en årrække, og nu er tiden moden til, at vi som branche tager fælles ansvar for den grønne omstilling”, siger direktør for BDL, Michael Svane.

I udspillet peger BDL på, at de ambitiøse mål kræver bredt samarbejde mellem ikke alene aktørerne i branchen, men også erhvervslivet, lovgivere, forskere og grønne organisationer. På den baggrund foreslår man at etablere et Luftfartens Klimapartnerskab, ’der indenfor en overskuelig tidsramme skal udarbejde anbefalinger til en klimapolitisk strategi for dansk luftfart’, som det hedder.

Mere biobrændstof – nej tak til afgifter
Et af de helt centrale punkter i strategien er biobrændstof, hvilket i dag er svært tilgængeligt på grund af et yderst begrænset udbud og nogle ekstremt høje priser sammenlignet med konventionelt brændstof.

Derfor slår BDL i udspillet fast, at man vil ’bidrage til at skabe den efterspørgsel, der kan stimulere til omkostningseffektive forsyninger’, og at en ’dansk produktion, der bygger på dansk teknologi, er nøglen’

”Vi kan jo ikke bare udskifte alle fly til nogle mere klimavenlige fra den ene dag til den anden. Det handler om, at vi skal have udviklet tilgængeligt biobrændstof, som er et realistisk og konkret mål til at starte med. Så snart det bliver muligt, er alle i luftfartsbranchen jo klar til at købe det”, siger adm. direktør i CPH Airport, Thomas Woldbye, der er blandt medlemmerne af BDL, til Berlingske.

Uden direkte at henvise til den debat om flyafgifter (som man mildest talt ikke er begejstrede for), der har kørt herhjemme de seneste års tid, specielt efter at Sverige indførte afgifter fra 1. april 2018, fremhæver BDL desuden, at en anden forudsætning for, at man kan nå i mål med strategien er, ’at vi ikke pålægges nye økonomiske byrder, der fratager os incitamentet til at handle’.

Læs også: Biobrændstof er det eneste klimatiltag, der kan gøre en forskel for flyselskaberne

I stedet henviser brancheforeningen til, at ’Luftfarten bringer lande tættere på hinanden, skaber vækst for virksomheder og uforglemmelige oplevelser for unge, ældre og familier. Fly i luften er lig med arbejdspladser, vækst, og at vi tjener penge hjem til Danmark’.

-AK

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

02.07.2025Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Danskerne elsker genbrug – især om sommeren

02.07.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Danmarks første anlæg til anvendelse af regnvand i industriproduktion er sat i drift

01.07.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Podcast til sommerferien

01.07.2025CSR.dk

Nordea justerer regler efter lån til oliegigant

01.07.2025Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nu kan festivaler og andre events svanemærkes

27.06.2025Aalborg Kongres & Kultur Center

Sponseret

Bæredygtighedsindsats når nye højder: AKKC certificeret med Svanemærket

27.06.2025CSR.dk

Udskældte klimareduktioner skal tages i brug i stor stil

24.06.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Gør social bæredygtighed til en styrkeposition – deltag i nyt gratis forløb

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk Mini MBA med certificering (DK) start 18. aug. 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Næste holdstart i aug 2025

Dato

18.08.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol v. DEA, Fiolstræde 44, 1171 København K