CONCITO modtager Nordisk Råds miljøpris 2021
Danmarks grønne tænketank, CONCITO, får Nordisk Råds miljøpris for udviklingen af Den Store Klimadatabase. Klimadatabasen katalogiserer CO2-aftrykket på 500 af de mest almindelige fødevarer i Danmark og er frit tilgængelig for alle.
Programchef Michael Minter, CONCITO, modtog d. 2. november 2021 Nordisk Råds miljøpris 2021 for Den Store Klimadatabase.
Årets tema for miljøprisen er initiativer, der bidrager til udviklingen af bæredygtige fødevaresystemer. Nordisk Råd begrunder tildelingen med, at CONCITOs initiativ har et bredt samfundsrettet perspektiv, og kan bruges af borgere såvel som myndigheder og virksomheder. Viden er som bekendt nøglen til magt og den nøgle demokratiseres med CONCITOs store klimadatabase, hedder det.
”Vi er meget taknemmelige for og stolte over den store anerkendelse, der følger med prisen. Vores formål i CONCITO er at accelerere den grønne omstilling og på den måde bremse klimakrisen. Den Store Klimadatabase er et helt konkret eksempel på denne indsats, hvor vi stiller viden til rådighed på et af de centrale temaer i klimakampen, nemlig fødevareområdet, der står for omkring en fjerdedel af udledningerne af drivhusgasser,” siger Connie Hedegaard, bestyrelsesformand for CONCITO.
Et unikt og videnskabeligt værktøj for alle
Prisen blev overrakt ved en festlig ceremoni i Skuespilhuset tirsdag aften, hvor den blev modtaget af en glad programleder Michael Minter fra CONCITOs fødevareprogram. I sin takketale lovede han at fortsætte arbejdet med at udbygge klimadatabasen, så den kommer til at omfatte flere nordiske lande. Den Store Klimadatabase er udviklet i samarbejde med 2.-0 LCA consultants og med støtte fra Salling Fondene.
”Prisen er et stort skulderklap til vores indsats for at skabe et unikt, videnskabeligt funderet og transparent værktøj, som alle kan bruge. Vores håb er, at det kan bidrage til at forbrugere såvel som professionelle fødevareaktører træffer flere grønne valg, når de handler fødevarer. Det vil være godt for både vores sundhed og klimaet,” siger programleder Michael Minter, der var på scenen i Skuespilhuset sammen med Jannick Schmidt.
Klimadatabasen er et springbræt for ændret adfærd
Mens der i mange år har været fokus på sundhed, økologi, dyrevelfærd og fairtrade i oplysningen om fødevarer, er der nu et voksende behov for at zoome ind på fødevarernes klimabelastning. Både forbrugere og dagligvarebutikker efterspørger i stigende grad viden om klimaaftrykket fra de fødevarer, de køber og sælger.
I sin begrundelse skriver Nordisk Råd: ”Når man kender en fødevares CO2-aftryk, kan man som forbruger aktivt tage stilling til, om man ønsker at anvende den i sin husholdning. Denne viden vil – forhåbentlig – resultere i et mindre klimabelastende fødevareforbrug."
Videre hedder det, at klimadatabasen på en nem og overskuelig måde giver indblik i de forskellige fødevarers CO2-aftryk: Med sit enkle format og design kan Den Store Klimadatabase og dens beregningsmetoder nemt både skaleres og adopteres til andre lande og sektorer. Kort sagt demonstrerer databasen, hvordan enkel og tilgængelig formidling af efterspurgt information, kan blive et springbræt til adfærdsændring på forbrugerniveau, hedder det i begrundelsen.