Coop mest bæredygtige brand i Danmark

Den nye udgave af Sustainable Brand Index placerer dagligvaregiganten Coop i toppen som det mest bæredygtige brand i Danmark foran bl.a. Lego og Ikea. 10 nøglebudskaber er med til at definere placeringerne.

Coop, herunder Irma, er blevet udpeget som det mest bæredygtige brand i Danmark. Irma i sig selv kom ind på 4. pladsen i samme rangering. Foto: Flickr/Christmas Junkie.

11.04.2016

Anders Kampmann, CSR.dk

Siden starten i 2011 er Sustainable Brand Index vokset til en position som en af Skandinaviens vigtigste rangeringer af mærkevarer på bæredygtighedsområdet, og et indeks, der får stadig større betydning blandt forbrugerne i de fire nordiske lande, undersøgelsen bliver foretaget.

Læs også: Hvor bæredygtigt er dit favoritbrand?

Årets indeks blev lanceret ved en event i Stockholm i sidste uge, og ved den lejlighed blev dagligvaregiganten Coop udråbt som det mest bæredygtige danske varemærke, umiddelbart foran koncernens eget datterbrand SuperBrugsen, og med de to andre Coop-brands Irma og Kvickly på fjerde- og femtepladsen. Kun Lego som nr. 3 bryder detaildominansen i top fem.

”Vi har igennem mange år arbejdet med at integrere bæredygtighed i hele vores værdikæde. Senest har vi sænket priserne på økologi med 200 mio. kr., meldt buræg ud af sortimentet fra alle vores 1200 butikker og gået forrest i kampen for at udfase skadelige, men lovlige kemikalier i varerne. Denne udmærkelse er et bevis på, at forbrugerne mærker dette”, siger CSR-direktør i Coop, Jeff Salter.

Top 10 i Danmark

  1. Coop
  2. Superbrugsen
  3. Lego
  4. Irma
  5. Kvickly
  6. IKEA
  7. Arla
  8. Dagli’ Brugsen
  9. Rema1000
  10. Energi Danmark

Kilde: SBI

Har arbejdet længe på området
At Coop på den måde fylder op i toppen af indekset – ud over de nævnte er Dagli’Brugsen med på 8. pladsen – overrasker ikke Sustainable Brand Insight (SBI), der står for rangeringen. Der ligger nemlig et strategisk stykke arbejde bag.

”For tredje år i træk er det et varemærke fra Coop-gruppen, der er mest bæredygtigt. Det er ikke forbavsende, da Coop-gruppen længe har arbejdet med bæredygtighed og etableret en stærk position på området”, siger direktør for SBI, Erik Hedén.

I alt har SBI i forbindelse med årets rangering ladet 30.000 forbrugere i Danmark, Sverige, Norge og Finland evaluere og bedømme 752 varemærker, udvalgt på basis af deres tilstedeværelse på de regionale markeder, omsætning, markedsandel og det generelle kendskab til dem.

Bæredygtighed og klima fylder mere
På den baggrund har SBI identificeret 10 nøglebudskaber – key insights – der er med til at definere det aktuelle billede af forbrugernes forhold til mærkevarer og bæredygtighed i Norden.

Blandt andet konstaterer SBI, at der bliver talt mere om bæredygtighed i alle fire lande. I Danmark er andelen af mennesker, der jævnligt diskuterer emnet steget fra godt 40 procent i 2013 til lidt over 60 procent i årets undersøgelse. Her fører svenskerne an med 72 procent.

Sideløbende hermed konstaterer SBI også, at virksomhederne over en bred kam kommunikerer mere om bæredygtighed, hvilket måske også har været medvirkende til, at deres gennemsnitlige vurderinger blandt forbrugerne er stigende. I Danmark gav respondenterne i sidste års undersøgelse således virksomhederne en relativt beskeden score på 21 procent, mens tallet i år hedder 35 procent, hvilket dog stadig er et stykke fra finnernes snit på 57 procent.

SBI nævner også, at ’kød er ved at tabe slaget’ som forbrugsvare. Det må dog med de danske briller på siges at være en sandhed med modifikationer; kun otte procent af forbrugerne her til lands svarer bekræftende på, at de planlægger at sænke deres kødindtag det kommende år, et stykke under vores nordiske naboer, hvor Norge og Finland ligger på det dobbelte og svenskerne topper med 23 procent.

Endelig konkluderer SBI, at ’klimaforandringerne officielt er interessante’. Den øgede opmærksomhed på klimadebatten, ikke mindst efter det succesfulde COP21-møde i Paris i december, har gjort emnet mere håndgribeligt for de nordiske forbrugere, og til noget, virksomhederne i stigende grad bliver nødt til at forholde sig til som afgørende for popularitet, omdømme etc.

Læs også: Greenpeace: friluftstøj er fyldt med giftig kemi

Det afspejler sig også i årets taber på ranglisten: oven på dieselskandalen er Volkswagen således dumpet fra en plads som nr. 19 til nr. 95 i Danmark, og med tilsvarende fald i de tre andre lande. I samme åndedrag noterer SBI sig dog også, at VW’s salg fortsætter ufortrødent…

Se de 172 rangerede varemærker i Danmark her og læs hele den danske rapport her.

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

24.06.2025CSR.dk

EU-Kommissionen vil droppe krav mod greenwashing

05.06.2025BSR

Sponseret

Advancing a People-Centered Approach to Sovereign Debt

08.05.2025BSR

Sponseret

The EU AI Act: Where Do We Stand in 2025?

28.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Sanda Ojiambo: Ansvarlig forretning er nøglen til fremtidens vækst

11.03.2025CSR.dk

Eksplosion i greenwashingsager: Ventetiden stiger

11.02.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Mavens Hule 2025 søger fremtidens fødevareiværksættere

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
ESG Summer School - Live Webinar - Learn to speak ESG

Want to work with ESG and sustainable business? Even experienced professionals can get lost in the terminology. Gain a clear overview and insight into the key terms and abbreviations, so you can understand and discuss how companies can create value for both society and the bottom line.

Dato

03.07.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
ESG Sommerskole - Live Webinar - Lær at tale ESG

Ønsker du at arbejde med ESG og bæredygtig business? Selv erfarne fagfolk roder rundt i begreberne. Få overblik og indblik i de centrale nøgleord og bogstavsforkortelser. Så du kan forstå og tale med om, hvordan virksomheder kan skabe værdi for både samfund og bundlinje.

Dato

04.07.2025

Tid

09:00

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn