Coop tester pantmaskine til batterier i Norge
Hos Coop Norge vil man gerne have befolkningen til at aflevere det miljøskadelige affald korrekt. Derfor tester man for tiden en pantmaskine til batterier, der skulle være den første af sin art.
Selvom de fleste nordmænd er klar over, at brugte batterier er skadelige for miljøet, ender en stor del af dem som restaffald.
Således viser en undersøgelse foretaget af YouGov, at 26 procent af de adspurgte nordmænd smider brugte husholdningsbatterier i restaffaldet.
Læs også: Coop: Tjen penge på små investeringer i fødevarefirmaer
Samtidig svarer 80 procent, at de er opmærksomme på, at batterier kan indeholde giftige stoffer, og næsten ligeså mange mener, at det er vigtigt at genvinde brugte batterier.
Derfor vil Coop Norge og batteriproducenten Energizer nu forsøge at bidrage til øget returhandel ved at teste en pantmaskine til batterier, der skulle være den første af sin art.
Værdikuponer til nye batterier
Fremover kan kunder i udvalgte Coop-butikker i Norge aflevere brugte batterier i pantmaskinen og modtage en krone pr. batteri på en værdikupon til at købe nye batterier for.
Her skal den nye pantmaskine blandt andet vise, om penge for batterier har en virkning på kunderne:
”Det vigtigste for os er at øge bevidstheden om batteri-retur hos kunder og teste teknologien”, siger Lise Mette Kjellberg, der er kommunikationschef hos Coop, til Tek.no.
Pantmaskine i dagligvarebutikker kræver fælles ordning
Skal pantmaskinen fremadrettet kunne tilbydes til alle dagligvarebutikker, kræver det en fælles standard:
”Flere politiske partier har talt for brug af pantordningen på andre produkter end flasker og aluminiumsemballage. Hvis myndighederne og branchen går sammen og bliver enige om en fælles ordning, vil Coop være positiv over for det”, siger Lise Mette Kjellberg ifølge Ingeniøren.
Danskerne kasserer også batterier i restaffaldet
Ifølge en undersøgelse, som Ingeniøren bragte i 2015, bliver fire ud af ti batterier i Danmark smidt i skraldespanden og ender på forbrændingen.
Samtidig viste tal, at batterierne står for 28 procent af miljøbelastningen ved forbrændingen og hele 96 procent af de tabte ressourcer, hvis man fraregner det biologiske affald.
Hos Coop i Danmark er man i forvejen involveret i en ordning kaldet Miljøautomaten i Frederikssund Kommune. Her kan kunderne aflevere miljøfarligt affald som batterier og elsparepærer i SuperBrugsen.
Læs også: Coop siger nej til klimamærkning
Automaten udløser dog ikke pant, men skal gøre det lettere for borgerne at komme af med elektronikaffald.
Ifølge Jens Juul Nielsen, der er informationsdirektør hos Coop Danmark, har man ingen planer om at kopiere Coop i Norges forsøg med pantmaskinen til batterier, skriver Ingeniøren.
- EL