Coop tester pantmaskine til batterier i Norge

Hos Coop Norge vil man gerne have befolkningen til at aflevere det miljøskadelige affald korrekt. Derfor tester man for tiden en pantmaskine til batterier, der skulle være den første af sin art.

Den nye pantmaskine kan blandt andet sortere batterier ved hjælp af et kamera og et deep-learning program. Foto: Coop Norge .

15.05.2017

CSR.dk

Selvom de fleste nordmænd er klar over, at brugte batterier er skadelige for miljøet, ender en stor del af dem som restaffald.

Således viser en undersøgelse foretaget af YouGov, at 26 procent af de adspurgte nordmænd smider brugte husholdningsbatterier i restaffaldet.

Læs også: Coop: Tjen penge på små investeringer i fødevarefirmaer

Samtidig svarer 80 procent, at de er opmærksomme på, at batterier kan indeholde giftige stoffer, og næsten ligeså mange mener, at det er vigtigt at genvinde brugte batterier.

Derfor vil Coop Norge og batteriproducenten Energizer nu forsøge at bidrage til øget returhandel ved at teste en pantmaskine til batterier, der skulle være den første af sin art.

Værdikuponer til nye batterier
Fremover kan kunder i udvalgte Coop-butikker i Norge aflevere brugte batterier i pantmaskinen og modtage en krone pr. batteri på en værdikupon til at købe nye batterier for.

Her skal den nye pantmaskine blandt andet vise, om penge for batterier har en virkning på kunderne:

”Det vigtigste for os er at øge bevidstheden om batteri-retur hos kunder og teste teknologien”, siger Lise Mette Kjellberg, der er kommunikationschef hos Coop, til Tek.no.

Pantmaskine i dagligvarebutikker kræver fælles ordning
Skal pantmaskinen fremadrettet kunne tilbydes til alle dagligvarebutikker, kræver det en fælles standard:

”Flere politiske partier har talt for brug af pantordningen på andre produkter end flasker og aluminiumsemballage. Hvis myndighederne og branchen går sammen og bliver enige om en fælles ordning, vil Coop være positiv over for det”, siger Lise Mette Kjellberg ifølge Ingeniøren.

Danskerne kasserer også batterier i restaffaldet
Ifølge en undersøgelse, som Ingeniøren bragte i 2015, bliver fire ud af ti batterier i Danmark smidt i skraldespanden og ender på forbrændingen.

Samtidig viste tal, at batterierne står for 28 procent af miljøbelastningen ved forbrændingen og hele 96 procent af de tabte ressourcer, hvis man fraregner det biologiske affald.

Hos Coop i Danmark er man i forvejen involveret i en ordning kaldet Miljøautomaten i Frederikssund Kommune. Her kan kunderne aflevere miljøfarligt affald som batterier og elsparepærer i SuperBrugsen.

Læs også: Coop siger nej til klimamærkning

Automaten udløser dog ikke pant, men skal gøre det lettere for borgerne at komme af med elektronikaffald.

Ifølge Jens Juul Nielsen, der er informationsdirektør hos Coop Danmark, har man ingen planer om at kopiere Coop i Norges forsøg med pantmaskinen til batterier, skriver Ingeniøren.

- EL

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

22.11.2024Schneider Electric

Sponseret

Aeven og Schneider Electrics FFR-løsning sætter nye standarder

21.11.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Data hjælper Smukfest til en bedre og grønnere fest i Bøgeskoven

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V