21.09.2017 | Samfund
Coop vil have Folketinget med i kampen mod farlig kemi
Indhold fra partner Hvad er dette?
Coop går nu i offensiven mod hormonforstyrrende stoffer i materialer, der kommer i kontakt med fødevarer og andre forbrugerprodukter. Med sin hidtil største kemikalie-kampagne; Nykemilov.nu, der starter i dag, vil Coop opfordre Folketinget til at vedtage et dansk forbud mod skadelige bisphenoler og fluorerede stoffer, der bl.a. kædes sammen med øget kræftrisiko og hormonforstyrelser. ”Lige nu er vi alle sammen faktisk en del af verdens største menneskeforsøg,” siger Coops kvalitetschef, Malene Blume. ”Det skal vi have stoppet”.
Et centralt element i kampagnen er et beslutningsforslag, som Coop vil forsøge at skaffe opbakning til blandt folketingets medlemmer. Forslaget vil, hvis det bliver vedtaget, betyde et nationalt forbud mod alle skadelige bisphenoler og fluorerede stoffer i fødevarekontaktmaterialer og andre forbrugerprodukter. Samtidig vil forslaget pålægge regeringen at tage initiativ til at få gennemført et tilsvarende forbud i hele EU. Coop ved fra arbejdet med koncernens egne varemærker, at der findes alternativer til disse stoffer, og opfordrer nu politikerne til at tage skridtet og gennemføre lovgivning på området.
Nykemilov.nu er en kampagne, der er udformet sådan, at helt almindelige danskere får mulighed for at give deres mening til kende ved at blive medafsendere på Coops opfordring til Folketinget.
”Vi mener, at det er så vigtigt at få sat ind mod de her hormonforstyrrende stoffer, at Folketinget må på banen. Især fordi det har vist sig svært at få EU til at vedtage tilstrækkelig betryggende regulering”, siger Signe D. Frese, CSR-direktør i Coop, og fortsætter: ”Forbrugerne er bekymrede for skadelig kemi i dagligvarer, og 72 pct. af danskerne mener, at vi i Danmark skal gå foran og forbyde bisphenol A uden at vente på EU. Derfor går vi lidt utraditionelt til værks med en kampagne, hvor forbrugerne kan være medafsendere på et færdigt beslutningsforslag, der er rettet til medlemmerne af Folketinget.”
En farlig cocktail
Ud over forbud mod bestemte kemiske stoffer sætter kampagnen også fokus på den såkaldte ”cocktail-effekt”. Det begreb dækker over, at den samlede effekt af mange små kemikaliepåvirkninger kan være langt farligere end effekten af hvert enkelt stof set isoleret.
”Lige nu er vi alle sammen faktisk en del af verdens største menneskeforsøg. Vi har slet ikke overblik over, hvad alle de mange kemiske stoffer, som vi hver dag kommer i kontakt med, gør ved os og vores sundhed. Der er brug for at skrue markant op for undersøgelser af de potentielt farlige kemiske stoffers samlede påvirkning af mennesker og miljø, så Folketinget kan vurdere behovet for yderligere regulering”, siger Malene Teller Blume, kvalitetschef i Coop og leder af Coops kemikalie-indsats. ”Vi ser særligt et behov for at lovgivning kan forbyde grupper af stoffer i stedet for at lovgive om et enkelt stof af gangen. Det går simpelthen for langsomt.”
Tid til handling
Coop har selv gjort en stor indsats for at fjerne mange uønskede stoffer fra egne produkter. Koncernen har bl.a. tidligere haft succes med at lægge pres på producenter af f.eks. mikrobølgepopcorn med emballage, der indeholdt problematiske stoffer, men vil gerne sætte yderligere fart på indsatsen mod farlige kemikalier:
”Vi er stolte af, at vores varemærke Änglamark har ført an og nu er helt fri for det vi kalder “Det beskidte dusin” - tolv problematiske kemikaliegrupper, som vi har udvalgt i dialog med NGO’er og forskere – og hvor både bisphenoler og fluorerede stoffer er blandt”, siger Malene Teller Blume.
”Så der findes alternativer, og derfor forstår vi ikke, at disse problematiske kemikalier stadig er tilladt. Vi synes, der er behov for at politikerne i langt højere grad anvender et forsigtighedsprincip til gavn for mennesker og miljø.”
Se kampagnevideoen her
For yderligere information kontakt venligst:
● CSR direktør Signe Frese (om kampagnen): +45 3091 9246
● Kvalitetschef Malene Teller Blume (om behovet for lovgivning i.f.t. kemikalier): +45 5159 3134
Kampagnen har et website, hvor man kan se mere: www.nykemilov.nu
Klima, miljø og energi

Ny klimaberegner har fået over 200.000 danskere til at tjekke deres klimaaftryk på mobilen
Siden Coop i juni lancerede en klimaberegner i deres app har mere end 200.000 danskere landet over været på mobilen for at undersøge, hvordan deres dagligvareindkøb belaster miljøet. Det tyder på, at der er et stort behov for mere gennemskuelighed og hjælp til at træffe klimavenlige valg hos forbrugerne, mener Coop.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Coop lancerer personlig klimaberegner
Som den første dagligvarekoncern i Danmark giver Coop nu kunderne mulighed for at følge deres eget klimaaftryk fra de varer, de køber.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Coop tester varetransport med tog
Coop flytter nu transport af udvalgt frugt og grønt fra lastbiler over på tog. Det sker i en test, med en væsentlig klimabesparelse i sigte, hvor en række varer fra Spanien nu skal transporteres mere klimavenligt.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

FDB Møbler klar med første Svane-mærkede møbel
Målet er at være Danmarks mest ansvarlige møbelvirksomhed. Som den første har den ikoniske stol, J46 i EG, fået det fælles nordiske miljømærke Svanen. Næste skridt bliver en hel serie fra Børge Mogensen.
Indhold fra partner
Strategi & ledelse

Kender du din mads klimaaftryk?
Forbrugerne kan nu holde øje med deres personlige klimaregnskab i Coops app. Thomas Roland, der er CSR-chef i Coop, har været med til at udvikle funktionen. Han forklarer, hvorfor et tal i appen pludselig kan blive interessant at følge.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Vi kan proppe os med Ø-mærket frugt og grønt – lige lidt hjælper det
Det er næsten umuligt at få danskerne til at købe dobbelt så meget økologi. Det er derimod eksporten, vi skal satse på, hvis regeringens mål om en fordobling af økologi inden 2030 skal nås, skriver Thomas Roland, CSR-chef i Coop.
Indhold fra partner