Cradle-to-Cradle – den nye bæredygtighed i forsyningskæden

Cradle-to-Cradle (C2C) er navnet på den måske mest nytænkende og potente vision for bæredygtighed. En ingeniørstuderende har sammen med Dansk Industri (DI) set nærmere på, hvilke konsekvenser og udfordringer C2C opstiller for supply chain-direktøren i en dansk virksomhed. Konklusionen er, at visionen er rigtig, men at returlogistikken skal op i et helt andet gear, hvis vugge-til-vugge skal op at flyve.

22.03.2010

CSR.dk

Affald = mad lyder den bærende logik i C2C. Visionen er at skabe en verden, hvor intet går til spilde, og alt bevæger sig videre i organiske kredsløb uden begyndelse og ende. Ophavsmændene til visionen eller konceptet er den anerkendte tyske kemiprofessor Michael Braungart og den amerikanske arkitekt William McDonough. Sammen udgav de i 2002 bogen ”Cradle To Cradle. Remaking the Way We Make Things”, og konceptet har siden 2002 vakt stor interesse mange steder i verden, bysamfund i Holland har taget visionen til sig, og store europæiske virksomheder bliver certificeret efter C2C-principper.

Der er ingen tvivl om, at C2C er et af de mest robuste og ambitiøse koncepter for bæredygtighed. Men kan det leves ud sådan helt praktisk-operationelt i virkelige forsyningskæder? Det spørgsmål satte studerende Mette Tronhus ved Institut for Produktion, Aalborg Universitet i København, sig for at undersøge i sit speciale, der i januar 2010 blev bedømt med højeste karakter. Undersøgelsen er foregået i tæt samarbejde med Dansk Industri, der er meget interesseret i at gøre C2C mere praktisk anvendeligt for danske virksomheder.

Kæmpepotentiale for miljøeffekt
”Det er min konklusion, at C2C som både vision og koncept er enormt interessant for danske virksomheder med ambitioner om at udvikle en bæredygtig forretningsmodel. Konceptet indeholder kæmpestore potentialer for langt mere energi-, klima- og miljøvenlige forretningsmodeller, end vi ser i dag”, lyder det fra Mette Tronhus, som tilføjer:

”Men der er samtidig nogle udfordringer med konkrete løsninger på, hvordan man lukker materialecyklussen. Hvordan får producenten fx fingre i produktet igen, når kunden efter 1, 5 eller måske 75 års brug vil kassere produktet? Og hvordan designer virksomheden en returlogistik, der er lønsom? Der er mange praktiske udfordringer, og man kan sige, at C2C inviterer supply chain-direktøren til at tænke i helt nye baner”.

Seks udfordringer for den bæredygtige forsyningskæde
Mette Tronhus har testet 12 hypoteser om udfordringer eller ”videreudviklingsområder” på tre danske virksomheder, som er bekendte med C2C. De tre virksomheder er Bang & Olufsen, Grundfos og Rockwool. Testen resulterede i identifikation af seks områder, som i særlig grad udfordrer virksomhederne. På to af de seks områder har hollandske virksomheder erfaring, der er brugbar for en videre udvikling af konkrete løsninger, mens Mette Tronhus ikke har fundet brugbare hollandske erfaringer for de sidste fire udfordringer. Se vedlagte tabeller.

C2C opererer helt grundlæggende med, at alle produkter indgår i en af to cyklusser: En teknisk eller en biologisk cyklus, se figur 1, hvor den biologiske cyklus omfatter biologisk nedbrydelige produkter, og den tekniske cyklus omfatter produkter, der efter endt brug skal adskilles i forskellige materialer, før produktet kan genanvendes. Det er særligt produkter fra den tekniske cyklus, der udfordrer supply chain-direktøren. Derudover har Mette Tronhus delt hypoteserne op i tekniske udfordringer og udfordringer, der relaterer sig til management & certificering.

De 4 hypoteser og testresultater fra den tekniske cyklus samt de otte hypoteser og testresultater fra management & certificering kan ses i vedlagte tabeller.

Fire store problemer
De fire største udfordringer, hvor hverken danske eller hollandske virksomheder har antydninger af konkrete løsninger, er altså:
* Genanvendelse er svær at gøre lønsom
* Det er problematisk at designe, så produktet kan genanvendes på alle markeder
* Der mangler løsninger til og erfaringer med, hvordan materialecyklussen skal lukkes
* Komplekse produkter er meget ressourcekrævende at C2C-certificere

”Der er altså virkelig problemer med at lukke materialecyklussen, at kunne genanvende på alle markeder, at gøre genanvendelse rentabelt og at certificere komplekse produkter”, fortæller Mette Tronhus.

Mangler teknologier til at sortere og adskille
C2C repræsenterer en radikal nytænkning af miljøtilgangen, hvor alle produkter skal indgå i enten det tekniske eller det biologiske kredsløb. Men konceptet bidrager ikke med nye teknologier eller metoder til for eksempel affaldssortering eller nye måder til at samle produkter, der kan gøre det lettere at adskille dem igen ved genanvendelse. Der er ifølge Mette Tronhus’ undersøgelser behov for teknologigennembrud eller samarbejdsmodeller på et helt nyt plan for, at virksomheder bliver i stand til at lukke materialecyklussen på en operationel og lønsom måde. Tre af de fire udfordringer relaterer sig netop til at lukke cyklussen.

Lang vej men stort potentiale
C2C-konceptet indeholder en certificeringsmodel, hvor virksomheder kan opnå certificeringer på fire niveauer, nemlig basis, sølv, guld og platin. Der er hidtil ingen produkter, som har opnået en platin-certificering, og det ser Mette Tronhus som et vidnesbyrd om, at der stadig er lang vej fra visionen om at lukke materialecyklussen til virksomhedernes virkelige verden.

”Der er altså en pionerindsats forude, hvis man vil gå C2C-vejen. Det vil kræve seriøs innovation i forsyningskæden; men der er til gengæld udsigt til meget store potentialer”, fortæller Mette Tronhus.

Potentialerne fordeler sig på både miljøeffekt, forretningseffekt og nye forretningsmodeller. Det er tydeligt for de fleste, at miljø, klima, energi og bæredygtighed både er en kilde til store omkostningsbesparelser, og at det er et af fremtidens tunge konkurrenceparametre. Men der er som sagt også mange store sten på vejen.

Otte kritiske forhold
Mette Tronhus peger på otte forhold, som er kritiske for konceptets udbredelse. De omfatter:
* Operationalisering af bæredygtighed: Hvad er det, og hvordan arbejder man med det?
* National infrastruktur for genanvendelse: Hvordan indsamler og oparbejder producenten produkterne, når brugeren vil kassere?
* Manglende teknologiudvikling: Hvordan samler man fx et produkt, så det er let at adskille igen?
* Brug for at forholde sig til komplekse produkter: Der er en grund til, at ingen elektroniske produkter hidtil er C2C-certificeret.
* Livscyklus – energiproblemet i brugsfasen: Energi er en tung miljøparameter, og C2C tager ikke højde for energiforbruget i brugsfasen (men erfaringer fra Holland viser, at det kan indarbejdes i C2C).
* Skab en ekstern certificeringsinstans: Certificering er i dag direkte relateret til skabernes egne certificerings- og konsulentvirksomheder, det belaster troværdigheden.
* Best Practice-eksempler: Virksomheder har brug for eksempler, vejledninger, konkrete værktøjer og inspiration til implementering.
* Tilgængelig viden om substitutionsmuligheder: Virksomheder har brug for adgang til viden om alternativer til problematiske materialer og processer.

ti konkrete anbefalinger
På basis af undersøgelsen har Mette Tronhus opstillet 10 anbefalinger til danske virksomheder, som har ambitioner om at gå videre med C2C-konceptet. Mette Tronhus har også indgået et samarbejde med Dansk Industri om at udarbejde informationsmateriale, der skal støtte danske virksomheders C2C-arbejde.

1. Start med simple produkter med afsætning på dansk marked
2. Udvælg – om muligt – produkter med høje råvarepriser
3. Overvej produktforløbet – hvordan indsamling, adskillelse og oparbejdning kan foregå
4. Fokuser på hele produktets livscyklus
5. Integrer det ind i strategiplanerne
6. Tildel ressourcer og giv ansvar
7. Vær indstillet på tæt leverandør- og kundesamarbejde
8. Tilpas til dansk genanvendelses-infrastruktur
9. Samarbejd med genanvendelsesindustrien
10. Netværk med udenlandske virksomheder som er langt fremme med C2C

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

24.04.2024CSR.dk

Cigaretproducenter skal betale mere for opsamling af skod

24.04.2024CSR.dk

Kunstig intelligens kan bane vej for mere resiliente og regenerative værdikæder

22.04.2024BSR

Sponseret

Beyond 2025: Setting Credible Sustainability Goals for Long-Term Impact

22.04.2024CSR.dk

Internationale forskere: Reducér plastikforbrug før genanvendelse

22.04.2024UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Ny bestyrelse i UN Global Compact Network Denmark

19.04.2024CSR.dk

Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

19.04.20242030 Builders

Sponseret

The Importance of Employee Engagement in Corporate Sustainability

18.04.2024CSR.dk

Closing Loops: Danmarks store skridt mod en mere cirkulær fremtid

Jobmarked

Se alle

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gav

Dato

29.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

SUSTAINX ApS
Webinar
Hvordan lykkes man som ESG-ansvarlig?

Et indblik i opgaver, processer og strategier

Dato

30.04.2024

Tid

11:00

Sted

Teams

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

30.04.2024

Sted

Aros Konference, København

HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB
Konference
Bæredygtig finansiering – det skal du vide

Omstillingen til en bæredygtig fremtid kræver kapital – meget kapital. Kom med til debatten, hvor vi med sustainability linked finansiering som omdrejningspunkt giver dig indblik i ESG performance og transformation af virksomheder.

Dato

02.05.2024

Tid

15:30

Sted

Philip Heymans Allé 7, 2900 Hellerup