Cradle to Cradle kritiseres for manglende transparens

Cradle to Cradle-filosofien har siden introduktionen i 2006 vundet en del tilhængere i såvel USA som Europa. Især i Holland er tankegangen slået igennem. Her mødes såvel principper som praksis dog i stigende grad med kritik. I Danmark er tankegangen på vej.

Dr. Lucas Reijnders er professor i miljøvidenskab ved universitetet i Amsterdam. Han er én blandt et stigende antal hollandske kritikere af Cradle to Cradle. .

14.06.2011

CSR.dk

Cradle to Cradle har vundet mange tilhængere, men rækken af kritikere bliver længere. Kritikken retter sig blandt andet mod den manglende transparens i certificeringen og mod den indirekte opfordring til ineffektivitet, som ligger i Cradle to Cradle-filosofien, og som ifølge kritikerne fører til overforbrug af ressourcer, manglende hensyn til energiforbruget og ødelæggelse af miljøet. De fleste af kritikerne findes i Holland, hvor filosofien er trængt mest igennem, men også i Danmark, hvor Cradle to Cradle begynder at vinde et vist fodfæste, er der skepsis over for nogle af de grundlæggende principper.

En af de fremtrædende hollandske kritikere er Dr. Lucas Reijnders, som er professor i miljøvidenskab.

”I Holland er Cradle to Cradle meget populært i såvel den offentlige som den private sektor. For få år siden var der en omfattende propaganda for tanken, og det førte til en udbredt popularitet, som i stort omfang bliver understøttet af industrien, hvor en del industrielle designere forsøger at leve op til principperne. Nogle få af dem er også blevet certificeret,” siger han.

Så vidt han er orienteret, er en certificering ikke mulig inden for den offentlige sektor.

”Men offentlige instanser kan jo favorisere produkter, som er fremstillet efter Cradle to Cradle principper, når de køber ind, og i Holland er der en præference for at indkøbe bæredygtigt, som de kalder det,” bemærker han.

Manglende transparens
Som det står nu, mener Lucas Reijnders dog ikke, at Cradle to Cradle kommer ud som vinder. Der er en stigende kritik af blandt andet certificeringsprincipperne, der adskiller sig fra andre kendte certificeringer. Han sammenligner med den nordiske svane og mærker for økologisk jordbrug.

”I begge tilfælde er der klare kriterier, som du skal leve op til for at opnå en certificering, og certificeringen kan opnås flere steder. Cradle to Cradle er helt anderledes. Der er adskillige former for certificeringer – du har basic, du har sølv, du har guld, og du har platin, og kriterierne er uigennemskuelige, kun Braungart og hans venner kan certificere. Der findes altså ikke en uvildig certificeringsinstans,” påpeger han.

Den manglende transparens gælder også prisen på en certificering. Reijnders har gjort adskillige forsøg på at finde ud af, hvad det koster, men det er ikke lykkedes ham at få et svar. Han mener dog, det handler om en ganske betragtelig sum. Ydermere er det hans indtryk, at prisen varierer, men han har ikke kunnet finde en egentlig struktur i prissætningen.

Certificering i strid med principper
Hvad, der har ført til yderligere kritik, er, at der er givet certificeringer, som ikke lever op til Cradle to Cradle-principperne. For eksempel er en virksomhed, som producerer tagrender af zink, blevet certificeret, på trods af at produktet resulterer i en betydelig mængde zink i spildevandet. Og det virker besynderligt, for zink er et teknisk næringsstof, og Braungart er principielt modstander af tekniske næringsstoffer i miljøet - et synspunkt som deles af Reijnders.

Vandmiljø og ressourceknaphed er glemt
”Biologiske næringsstoffer i sig selv er ifølge filosofien gode for miljøet, så hvis du dumper dem i miljøet, skulle det være gavnligt,” siger Lucas Reijnders, som karakteriserer det som ”vrøvl”. At biologiske næringsstoffer ikke automatisk er gode for miljøet finder han så rigeligt bevist.

”Man behøver bare at tænke på forureningen af vandløb, som er forårsaget af biologiske næringsstoffer – et problem som I har i Danmark, og som vi også har i Holland. Alligevel bruger Braungart den smukke metafor med et kirsebærtræ, som producerer masser af blomster, som falder på jorden. Det er smukt, og det er ineffektivt, for kun få af dem bliver til træer, mens resten er næringsstof for naturen.”

Reijnders ved dog af egen erfaring, at ikke engang kirsebærblomster altid er af det gode.

”I min egen have har jeg en dam, og ved siden af den står et kirsebærtræ, som taber blomsterne ned i dammen, sidste år var jeg væk, da det skete, og da jeg kom hjem, var der ikke mere ilt i dammen, så alle frøerne måtte emigrere.”

Han finder det frustrerende, at Cradle to Cradle-folkene simpelthen nægter at se et problem i udledning af for mange næringsstoffer.

”På samme måde nægter de at anerkende, at vi er nødt til at undgå spild og bruge vores ressourcer effektivt,” siger han og nævner som eksempel træ, hvor overforbrug fører til afskovning og tab af natur. Han tilføjer:

”De kan ikke lide kritik, og de er blinde for andre løsninger. Det virker mere som en sekt end som en god miljøfilosofi.”

Ingen hensyn til klimaet
”Et af vores største problemer lige nu er vores enorme energiforbrug. Jeg har diskuteret det med Braungart, men han kan simpelthen ikke lide ressourceeffektivitet – heller ikke hvad angår energi. Og det er dumt, for der er masser af rum for forbedring,” siger Reijnders, som heller ikke anerkender, at det er muligt at recirkulere stoffer uden miljøpåvirkning.

”Der er altid et energiforbrug, og der er altid et vist tab af materialer, selvom det måske er lille,” påpeger han.

Det virker visionært, men…
Heller ikke i Danmark er det alle, der ubetinget tror på Cradle to Cradle. Lisbeth Engel Hansen Chef for kriterieudvikling i Miljømærkning Danmark, savner først og fremmest transparens i certificeringsprincipperne – herunder de forskellige trin – basic, guld, sølv og platin.

”Umiddelbart virker Cradle to Cradle meget visionært, og det kan jo være udmærket, men netop derfor ville det være dejligt at vide noget mere om, hvad de gør i praksis. Ideen om at hvis der er farlige stoffer i produkterne, skal producenterne bare tage dem tilbage, og så er det deres problem, lyder jo meget god, men ingen ved, hvad der så sker. Derfor er det et stort problem, at man ikke kan se, hvad der ligger til grund for certificeringen,” siger hun.

En model man kan plukke af
Christian Ege, som er sekretariatsleder i Det Økologiske Råd, mener overordnet, at strategien er tyndbenet, men at det er en god ide at satse på genbrug på et højt niveau, sådan at kontorstole bliver til kontorstole frem for at det hele smeltes om. Han kan dog dårligt forestille sig at det kan bruges til alt.

”For eksempel er det svært at forestille sig, at karosseriet på en bil bliver genbrugt som karosseri, hvis bilen er tyve år gammel, men Cradle to Cradle er en spændende strategi, som man kan udvikle dér, hvor det er muligt,” siger han.

Han kritiserer imidlertid, energi og klima ikke indtegnes på en meningsfuld måde.

”De forudsætter, at al energi skal komme fra solen, og dermed er der ikke noget problem i at bruge mere energi. Men forudsætningen er en utopi, som man kan håbe på, at man engang når frem til, og det går galt, når de lader som om, at den vision allerede er en realitet. Her og nu er den helt løsrevet fra virkeligheden. Hvor skal vindmøllerne stå, hvad koster solceller i dag, og hvordan producerer man solceller, vindmøller og elbiler med de begrænsede mængder af ædelmetaller, vi har til rådighed. Det er som om, de ikke rigtig forholder sig den slags til praktiske detaljer,” bemærker Christian Ege.

Det Økologiske Råd har været i dialog med Cradle to Cradle-folkene om det samlede forbrug.

”Deres vision om, at al energi kommer fra solen, og at alt genbruges på samme niveau, fører dem tilsyneladende til en opfattelse af, at vores forbrugsmuligheder er uendelige. De har sagt, at befolkningstilvækst ikke er noget problem, og det er heller ikke noget problem, at ni milliarder mennesker på Jorden i 2050 vil op på vores forbrugsniveau, fordi man med Cradle to Cradle-tankegangen bare kan øge forbruget uendeligt,” forklarer han.

Hvad angår Cradle to Cradle-filosofiens ide om, at biologiske næringsstoffer ikke er noget problem, siger Christian Ege:

“Det er jo grotesk, det lyder som om, de mangler noget forståelse for, hvordan naturen er skruet sammen.”

Læs også: "Vores kunder efterspørger Cradle to Cradle" og "7 hurtige til Martin Fluri" Find artiklerne ved at søge på overskriften i søgefeltet øverst til venstre.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

24.04.2024CSR.dk

Cigaretproducenter skal betale mere for opsamling af skod

24.04.2024CSR.dk

Kunstig intelligens kan bane vej for mere resiliente og regenerative værdikæder

23.04.2024CSR.dk

Medarbejderne får klima-ild i øjnene

22.04.2024BSR

Sponseret

Beyond 2025: Setting Credible Sustainability Goals for Long-Term Impact

22.04.2024CSR.dk

Internationale forskere: Reducér plastikforbrug før genanvendelse

22.04.2024UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Ny bestyrelse i UN Global Compact Network Denmark

19.04.2024CSR.dk

Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

19.04.20242030 Builders

Sponseret

The Importance of Employee Engagement in Corporate Sustainability

Jobmarked

Se alle

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gav

Dato

29.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

SUSTAINX ApS
Webinar
Hvordan lykkes man som ESG-ansvarlig?

Et indblik i opgaver, processer og strategier

Dato

30.04.2024

Tid

11:00

Sted

Teams

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

30.04.2024

Sted

Aros Konference, København

HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB
Konference
Bæredygtig finansiering – det skal du vide

Omstillingen til en bæredygtig fremtid kræver kapital – meget kapital. Kom med til debatten, hvor vi med sustainability linked finansiering som omdrejningspunkt giver dig indblik i ESG performance og transformation af virksomheder.

Dato

02.05.2024

Tid

15:30

Sted

Philip Heymans Allé 7, 2900 Hellerup