Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

Efter at have været i dialog med bl.a. Sampension vil Shell redegøre for sine klima- og energirelaterede lobbyaktiviteter i en række vækstlande.

Foto: 123rf.com

19.04.2024

CSR.dk

Shell vil nu oplyse om, hvad selskabet bedriver af lobbyarbejde i en række vækstlande også kaldet emerging markets. Det sker, efter at Shell har været i dialog med Sampension, den australske NGO ACCR (Australasian Centre for Corporate Responsibility) og KLP (Norges største pensionsselskab), der alle er investorer i Shell.

En rapport fra ACCR viste for nylig, at Shell kun oplyser om sine lobbyaktiviteter i en mindre gruppe udviklede lande, men ikke om lobbyaktiviteter i vækstlande. Og det er på trods af, at det ifølge rapporten anslås, at næsten 60 pct. af Shells produktion af fossile brændsler i perioden 2024-2050 vil komme fra netop vækstlande.

På den baggrund ville Sampension, ACCR og KLP på Shells kommende generalforsamling til maj fremsætte et aktionærforslag, der pålagde Shell at redegøre for sine klima- og energirelaterede lobbyaktiviteter i vækstlandene.

Men efter at have været i dialog med de tre investorer har Shell nu forpligtet sig til - forud for generalforsamlingen - at offentliggøre informationer om sine klima- og energirelaterede lobbyaktiviteter i 5-10 vækstlande, som er vigtige for selskabets strategi. Det betyder samtidig, at aktionærforslaget ikke bliver fremsat på generalforsamlingen.

”Vi er meget tilfredse med, at Shell – efter at have været i dialog med os, ACCR og KLP - nu vil oplyse om selskabets lobbyaktiviteter i en række vækstlande, som kommer til at spille en vigtig rolle for Shells strategi på det fossile område frem mod 2050. For hvis vi som investor skal bidrage til at få de fossile selskaber til at tage skridt i en grønnere retning, kræver det i første omgang, at selskaberne er transparente, så vi kan forholde os til deres adfærd. Og her er dette et væsentligt skridt på vejen,” siger Jacob Ehlerth Jørgensen, Head of ESG i Sampension.

Et eksempel på at investordialog virker

Sampension mener, at dette konkrete resultat skal ses som et godt eksempel på, hvorfor det er en god idé at holde fast i dialog-redskabet. 

"Efter vores opfattelse som udgangspunkt er bedre at blive ved bordet og være vedholdende, hvis man som investor ønsker at være med til at gøre en forskel i de selskaber, hvor man gerne ser forandringer. Mange selskaber er nemlig åbne for at samarbejde med investorerne om, hvordan de kan forbedre sig på f.eks. klimaområdet. Havde vi omvendt frasolgt vores investering i Shell, havde vi slet ikke haft mulighed for at bidrage til fremskridt i selskabet eller for den sags skyld klimaet,” siger Jacob Ehlerth Jørgensen.

Sampension anerkender, at der er selskaber, som hverken kan eller vil flytte sig, og udtaler at det ikke giver mening for selskabet at være investeret i dem. Deres erfaring er dog generelt, at i de selskaber, hvor der er en villighed ift. at samarbejde med investorerne, kan man som investor være med til at skabe positive ændringer, hvis man sammen med andre ansvarlige investorer gør sin indflydelse gældende. Det kan dog kræve en vis tålmodighed. 

- EHS

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

02.04.2025CSR.dk

Hvad vi kan lære af de Jyske erfaringer med omstillingen af forsyningskæden

02.04.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

Magt, Interessevaretagelse og Lobbyisme

01.04.2025CSR.dk

Velux satser stort på den cirkulære model

01.04.2025CSR.dk

Trump med ultimatum til Europa: Drop diversitetsarbejdet

31.03.2025CSR.dk

Milliarddyr klimasikringsplan møder skepsis fra eksperter

31.03.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

Talent Management Accelerator

28.03.2025CSR.dk

Regionerne er foran i tidsplanen for den grønne omstilling

28.03.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

Sustainable Finance and ESG Integration

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus

Etisk Handel Danmark
Event
Styrk dit arbejde med globale værdikæder og din ESG-rapportering gennem partnerskaber

Hvordan håndterer du de stigende krav til ESG-rapportering og due diligence?

Dato

03.04.2025

Tid

08:30

Sted

Rambøll Head Office Hannemanns Allé 53, 2300 København

Comm2ig
Webinar
Webinar: Transformer dit forbrug fra lineært til cirkulært i dit it-indkøb

Kom til webinar med Comm2ig, hvor du kan høre om arbejdet med bæredygtighed i en it-virksomhed, om Remanufactoring, e-affald, levetidsforlængelse, samt dine muligheder for at transformere dit forbrug fra lineært til cirkulært. Er adfærd og vaner den største barriere?

Dato

03.04.2025

Tid

10:00

Sted

Microsoft Teams

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online