Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande
Efter at have været i dialog med bl.a. Sampension vil Shell redegøre for sine klima- og energirelaterede lobbyaktiviteter i en række vækstlande.
Shell vil nu oplyse om, hvad selskabet bedriver af lobbyarbejde i en række vækstlande også kaldet emerging markets. Det sker, efter at Shell har været i dialog med Sampension, den australske NGO ACCR (Australasian Centre for Corporate Responsibility) og KLP (Norges største pensionsselskab), der alle er investorer i Shell.
En rapport fra ACCR viste for nylig, at Shell kun oplyser om sine lobbyaktiviteter i en mindre gruppe udviklede lande, men ikke om lobbyaktiviteter i vækstlande. Og det er på trods af, at det ifølge rapporten anslås, at næsten 60 pct. af Shells produktion af fossile brændsler i perioden 2024-2050 vil komme fra netop vækstlande.
På den baggrund ville Sampension, ACCR og KLP på Shells kommende generalforsamling til maj fremsætte et aktionærforslag, der pålagde Shell at redegøre for sine klima- og energirelaterede lobbyaktiviteter i vækstlandene.
Men efter at have været i dialog med de tre investorer har Shell nu forpligtet sig til - forud for generalforsamlingen - at offentliggøre informationer om sine klima- og energirelaterede lobbyaktiviteter i 5-10 vækstlande, som er vigtige for selskabets strategi. Det betyder samtidig, at aktionærforslaget ikke bliver fremsat på generalforsamlingen.
”Vi er meget tilfredse med, at Shell – efter at have været i dialog med os, ACCR og KLP - nu vil oplyse om selskabets lobbyaktiviteter i en række vækstlande, som kommer til at spille en vigtig rolle for Shells strategi på det fossile område frem mod 2050. For hvis vi som investor skal bidrage til at få de fossile selskaber til at tage skridt i en grønnere retning, kræver det i første omgang, at selskaberne er transparente, så vi kan forholde os til deres adfærd. Og her er dette et væsentligt skridt på vejen,” siger Jacob Ehlerth Jørgensen, Head of ESG i Sampension.
Et eksempel på at investordialog virker
Sampension mener, at dette konkrete resultat skal ses som et godt eksempel på, hvorfor det er en god idé at holde fast i dialog-redskabet.
"Efter vores opfattelse som udgangspunkt er bedre at blive ved bordet og være vedholdende, hvis man som investor ønsker at være med til at gøre en forskel i de selskaber, hvor man gerne ser forandringer. Mange selskaber er nemlig åbne for at samarbejde med investorerne om, hvordan de kan forbedre sig på f.eks. klimaområdet. Havde vi omvendt frasolgt vores investering i Shell, havde vi slet ikke haft mulighed for at bidrage til fremskridt i selskabet eller for den sags skyld klimaet,” siger Jacob Ehlerth Jørgensen.
Sampension anerkender, at der er selskaber, som hverken kan eller vil flytte sig, og udtaler at det ikke giver mening for selskabet at være investeret i dem. Deres erfaring er dog generelt, at i de selskaber, hvor der er en villighed ift. at samarbejde med investorerne, kan man som investor være med til at skabe positive ændringer, hvis man sammen med andre ansvarlige investorer gør sin indflydelse gældende. Det kan dog kræve en vis tålmodighed.
- EHS