Cradle-to-cradle-principper vinder frem i virksomheder

Kundekrav er tit igangsætter for danske cleantech- og produktionsvirksomheder, der kaster sig ud i cradle-to-cradle-certificering (C2C). De færreste fortryder, for C2C – eller cirkulær økonomi – fører til nye kunder.

Rådgivningsfirmaet Cowis hovedkontor i Lyngby består af to bygninger, som man for tiden er i gang med at renovere inspireret af C2C-principperne. Foto: Cowi..

02.06.2014

Jesper With, CSR.dk

Det var kundeefterspørgsel fra USA og Holland, der fik møbeltekstilvirksomheden Gabriel i Aalborg i gang med at udvikle Cradle-to-cradle (C2C) certificerede produkter.

Tilbage i 2010 var Gabriel den første virksomhed internationalt, der kunne lancere et rent uldprodukt i en C2C-version. Op mod 800 arbejdstimer blev der investeret i projektet, der førte til certificering af produktet, så opstarten var krævende. Senere er det gået langt hurtigere med de næste produkter og virksomheden har ikke fortrudt.

<p>”Når man laver et nyt produkt, skal man have tænkt alle led igennem, så produktet kan genanvendes kommercielt”.</p>

- Jan Lorenzen, projektleder i Rethink Ressources

”Vi har styrket forholdet til nogle kunder og samtidig vundet nye ved at have et C2C-sortiment. En af vores gode kunder har optaget vores C2C-produkt i sit standardprogram og mange kunder arbejder med C2C”, siger Joan Thiesen, der er projektleder hos Gabriel i afdelingen for kvalitet, miljø og produktion.

Firmaet eksporterer 92 procent af sine produkter, og kunderne er primært stoleproducenter, der har besluttet at følge C2C-principperne. Det kan de kun gøre, hvis leverandører som Gabriel også følger C2C-retningslinjerne eller som minimum kan levere de nødvendige tal og data, der er behov for til en troværdig C2C-dokumentation.

Læs også: Byggebranchen sætter fokus på grøn omstilling

”Vi leverede i første omgang bare tal til de udenlandske kunder, der bad om det, men det stimulerede os til at blive kloge på vores produkter. Vi fik vurderet vores sammensætning af garn og kunne se, at vi måtte kigge nærmere på vores farver. Det satte så gang i vores certificeringsproces”, siger Joan Thiesen. Firmaet samarbejder med farveleverandører, da det er dem, der udvikler farvestofferne.
De indgår i værdikæden og uden at stille krav til dem, kunne man ikke komme videre med certificeringen.

”På den måde har vi påvirket farveleverandørens forretning, lige som nogle af vores kunder har haft indflydelse på vores forretning”, siger Joan Thiesen. Gabriel har opnået så meget erfaring med certificeringsarbejdet, at man også har bistået andre virksomheder med at opnå deres egne certificeringer.

Implementeringen af C2C-principperne i byggeriet har været en drivende faktor i udbredelsen af C2C-konceptet siden grundlæggeren William McDonough, der er arkitekt, formulerede det i starten af 90’erne. Foto: Thinkstock..

C2C skal også være forretning
Danske produktions og cleantech-virksomheder som Egetæpper, Færch Plast, Troldtekt, KE Fibertec, Grundfos, og firmaer, der opererer inden for byggeriet som arkitektfirmaet 3XNielsen og rådgivningsfirmaet Cowi, arbejder alle med C2C. En række andre kunne nævnes.

I projektet Rethink Resources, som ledes af Teknologisk Institut, bliver 30 danske virksomheder i forskellig størrelse og fra forskellige brancher bragt sammen i et partnerskab med henblik på at styrke C2C-tankegangen i danske virksomheder. Partnerskabet har særlig fokus på genanvendelse – især up-cycling og etablering af lukkede kredsløb.

”Ambitionen er at gøre det synligt, at det er muligt at lave forretning og tjene penge efter Cradle to Cradle principperne”, siger Jan Lorenzen, projektleder i Rethink Resources. Han peger på, at det er en tankegang, man skal lære og bruge i alt, hvad man gør, fordi hele værdikæden er i spil.

Læs også: Vugge til Vugge i fast aftale med akustikvirksomhed

”Når man laver et nyt produkt, skal man have tænkt alle led igennem, så produktet kan genanvendes kommercielt. Dem, der sidder med separationsanlægget i sidste ende af værdikæden, skal også kunne tjene penge på det, ellers er det ikke C2C”, siger han. Netop derfor inviterer man i projektet virksomheder ind fra forskellige brancher, fordi C2C i sagens natur kræver partnerskaber på tværs af værdikæden. Projektet er etableret af Miljøstyrelsens ecoinnovation-afdeling.

Flere Cradle to Cradle-byggerier på vej
Det er ingen nem proces at ændre produktionen af en vare, så den lever op til C2C-kravene. Men det bliver yderligere kompliceret, når man taler om byggeri med et hav af leverandører og underleverandører.

Hvert produkt indeholder en masse komponenter, som man skal kende indholdet af, for at det kan opnå C2C-status og dermed indgå i et C2C-certificeret byggeri. Rådgivningsfirmaet Cowis hovedkontor i Lyngby består af to bygninger, som man for tiden er i gang med at renovere inspireret af C2C-principperne. Idéen er at bruge eksemplets magt, så både koncernen selv og andre kan lære af erfaringerne. Cowi forventer, at C2C-tankegangen kommer til at præge en stigende del af nye byggerier og ombygningsprojekter fremover.

”Alle materialer skal kunne genanvendes, og det er en enorm udfordring. Vi siger derfor, at vi ikke kan gøre det perfekt i første omgang. I stedet må vi fejre succeserne på vej mod endemålet og inspirere andre til at følge efter, helt i Cradle to Cradle-ånden.  Vi forsøger at få de C2C-inspirerede elementer i byggeriet anerkendt i en nyetableret, åben C2C-registerordning”, siger udviklingschef Martin Uhre Mandrup.

Det foregår via peer review, når byggeriet er afsluttet, og de anvendte idéer bliver efterfølgende gjort tilgængelige for offentligheden. C2C-registerordningen varetages af The Academic Chair for Cradle to Cradle Innovation and Quality på Erasmus University i Holland.

<p>”De konstruktioner, der bruges stål til, skal fremover designes, så de altid kan skilles ad”.</p> <p> </p>

- Martin Uhre Mandrup, udviklingschef i Cowi

11 nye C2C-rådgivere
Cowi har uddannet 11 Cradle to Cradle-rådgivere, ”fordi rådgiverne er et afgørende led i værdikæden”. De uddannede rådgivere kommer fra et bredt udvalg inden for Cowis forretningsenheder – miljørådgiver, bygherrerådgiver, arkitekt, en deltager fra Cowis byggeridivision, en fjernvarmespecialist.

Alle skal lære at tænke cirkulært, så de får ind på rygraden, at det ene led er afhængig af det næste. Det, man putter ind i starten af en designproces, skal kunne genanvendes til sidst i processen på kommercielt niveau – derfor indbefatter det alle fra bygherre over producent og underleverandør til ejeren af et genanvendelsesfirma.

At der er mange udfordringer i opgaven, ser man eksempelvis ved valg af stål til renoveringen af Cowis hovedkvarter i Lyngby. Man er endt med at benytte 80 procent genbrugt stål, der smeltes om og tilføres 20 procent ny stål.

Læs også: Krav om CSR i byggeriet stiger

”Det stål, værkerne får ind til genbrug, kan ikke skilles 100 procent ad, så alt kan genbruges. Genbrugsstål er ikke rent nok endnu, men det, håber vi selvfølgelig på, vil ske med tiden. De konstruktioner, der bruges stål til, skal fremover designes, så de altid kan skilles ad. Vi skal jo kunne redegøre for kvalitet og oprindelsessted”, siger Martin Uhre Mandrup.

Et andet eksempel på, at cleantech-teknologierne hele tiden udvikler sig, er isoleringsmaterialet Rockfon fra Rockwool, der er genanvendt mineraluld. I produktet anvendes der også sandblæsningssand og slam fra rensningsanlæg, der jo begge dele normalt ses som problematiske affaldsprodukter. På den måde bliver de til up-cycling produkter, fordi de tages ind og genbruges til noget mere – man øger altså værdien af produkter, hvilket ses som et stort plus i Cradle to Cradle-konceptet.

”Man er nødt til at tage den CO2, der udledes, mens man bygger huset, lige så seriøst, som man tager den CO2, huset bruger i sin levetid”, siger udviklingschef Martin Uhre Mandrup fra Cowi. Foto: Privat..

Ingen reel modsætning mellem lavenergibyggeri og C2C
Cradle to Cradle-stifterne har været kritiseret for ikke at tænke tilstrækkeligt i energieffektiviseringer og CO2-reduktion.

C2C handler i sin grundform om at gøre tingene rigtigt. I certificeringsprocessen bliver indholdet i produkterne vurderet og skadelige stoffer accepteres ikke, så produktet er sundt for brugeren.

Hen ad vejen har stifterne dog taget til sig, at man i hvert fald i mange år frem er nødt til at tænke grundigt over, hvor mange ressourcer man bruger under byggeriet og igennem driften af bygningerne.

Derfor arbejder man i dag med at skabe C2C-byggerier med lavt energiforbrug og lavt CO2-fodaftryk. Certificeringen stiller krav om, at virksomheden formulerer en energipolitik og gradvist flytter sit energiforbrug til fornybare kilder. 

”Man er nødt til at tage den CO2, der udledes, mens man bygger huset (herunder byggematerialer), lige så seriøst, som man tager den CO2, huset bruger i sin levetid. Generelt er der meget lidt styr på CO2-udledningen i forbindelse med opførelsen af huset”, siger udviklingschef Martin Uhre Mandrup fra Cowi.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

22.04.2024CSR.dk

Internationale forskere: Reducér plastikforbrug før genanvendelse

22.04.2024CSR.dk

Carlsberg Group og WWF Verdensnaturfonden vil sammen beskytte vådområder i Kina og Laos

22.04.2024UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Ny bestyrelse i UN Global Compact Network Denmark

19.04.2024CSR.dk

Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

19.04.20242030 Builders

Sponseret

The Importance of Employee Engagement in Corporate Sustainability

18.04.2024CSR.dk

Closing Loops: Danmarks store skridt mod en mere cirkulær fremtid

17.04.2024CSR.dk

Hovedsæde renoveret med 90 procent genbrugsmaterialer

15.04.2024CSR.dk

Flere elbiler kræver nyt sikkerhedsfokus hos værksteder

Jobmarked

Se alle

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

PwC Danmark
Webinar
Strengthen Sustainability Reporting with Due Diligence Processes

The EU has reached a political agreement on the corporate sustainability due diligence directive (CS3D).

Dato

24.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Klappir Nordic ApS
Konference
MEET US AT LOOP FORUM

We have a complete solution for your ESG compliance work, and we would love to discuss opportunities with you!

Dato

24.04.2024

Tid

09:30

Sted

Lokomotivværkstedet - Otto Busses Vej 5A, 2450 København

Dansk Industri
Seminar
Biodiversitets rolle i det bæredygtige byggeri

Som en del af den grønne omstilling og New European Bauhaus gentænker vi fremtidens byggede og beboede miljøer

Dato

24.04.2024

Tid

15:00

Sted

Industriens Hus H.C. Andersens Boulevard 18 1553 København V