12.12.2012  |  Strategi & ledelse

CSR-ekspert: Ingen virksomheder respekterer menneskerettigheder

Der er endnu ingen virksomheder, der fuldt ud har implementeret FNs Guiding Principles on Business and Human Rights, og dermed kan virksomhederne ikke proklamere, at de respekterer menneskerettighederne, fastslår CSR-ekspert.

”Når en journalist ringer og spørger, om din virksomhed respekterer menneskerettighederne, kan du roligt sige nej.”

Med det provokerende udsagn startede CSR-ekspert og indehaver af rådgivningsvirksomheden Global CSR, Sune Skadegaard Thorsen sit oplæg på CSR-konferencen ”CSR fokus” tirsdag.

Han havde til opgave at give deltagerne en indføring i, hvordan de lever op til FNs Guiding Principles on Business and Human Rights, som er enstemmigt vedtaget af alle stater i FN-systemet og er en del af EU's definition for samfundsansvar.

Sune Skadegaard Thorsens pointe er, at der endnu ikke findes nogen virksomheder, der har implementeret UN Guiding Principles fuldt ud – og dermed kan de, ifølge Sune Skadegaard Thorsen, heller ikke sige med sikkerhed, at de respekterer menneskerettighederne. Det er nemlig en tidskrævende opgave at få etableret de nødvendige processer, som både omfatter policy commitment, en due diligence-proces og såkaldt acces to remedy, altså mulighed for oprejsning for ofre, der er blevet udsat for krænkelser.

Flere virksomheder i gang
Der er dog flere virksomheder både globalt og herhjemme, som er i gang med implementeringsarbejdet, forklarede Sune Skadegaard Thorsen.

”Der er en række virksomheder, der er i gang med at etablere processerne, og jeg vil vurdere, at de første er færdige med den øvelse i løbet af et til halvandet år,” sagde Sune Skadegaard Thorsen og nævnte Novo Nordisk og Mærsk, som nogle af de danske virksomheder, der er langt med implementeringen.

Bør ikke ignoreres
Til trods for den lange implementeringsfase for selv meget store og førende virksomheder, understregede Sune Skadegaard, at det er farligt at ignorere FNs Guiding Principles.

”Hvis man sidder som CSR-manager i en virksomhed, bør man få de her ting på plads nu, i stedet for at vente til man får en klage, eller at en journalist ringer og spørger, hvordan man kan kalde sig en ansvarlig virksomhed, når man ikke lever op til de her bredt anerkendte retningslinjer?,” sagde Sune Skadegaard Thorsen.

Danmark er langt fremme
Han understregede til sidst, at Danmark er et af de lande, der er længst fremme med implementeringen - blandt andet på grund af regeringens anerkendelse af internationale retningslinjer på CSR-området.

”Regeringen har været meget fleksibel og lagt sit arbejde med samfundsansvar om, så man i dag støtter arbejdet med guidelines i FN og kommer med innovative løsninger på implementeringen. Den fleksibilitet gør, at vi er blevet ”best practice” og at EU kommissionen kalder os det førende land i Europa, når det gælder kommissionens nye definition af CSR,” fastslog Sune Skadegaard Thorsen.

Mere fra Lasse

Lasse Andersen

  • Horisont Gruppen a/s
Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere