CSR i skyggen af krise

Den finansielle krise flyttede hurtigt mediernes dagsorden fra klima og miljø til banker og kreditmarkeder. Lindsey Parnell, President and Chief Executive Officer, Interface Europe, er ikke i tvivl om, at en efterfølgende økonomisk krise vil forsinke udviklingen af bæredygtige virksomheder.

Ifølge Lindsey Parnell er den virkelige risiko, at omsætningen falder og virksomhederne samtidig får sværere ved at låne, for så har de ikke råd til at investere i CSR-initiativer..

31.10.2008

CSR.dk

Af Kristina Øby Pedersen

Lindsey Parnell, President and Chief Executive Officer, Interface Europe, var for nylig i Danmark for at tale om bæredygtighed for en række virksomheder inden for byggeriet. De fleste vil nok kende tæppevirksomheden som frontløber inden for bæredygtighed under mottoet ”Doing Well by Doing Good” samt missionen ”Zero Footprints,” som skal nås i 2020.

Miljø Horisont talte med ham om udbredelsen af CSR samt om den finansielle krises indflydelse på udviklingen af bæredygtige virksomheder.

Det bliver et krav til alle virksomheder
”Næsten alle virksomheder gør allerede i dag et eller andet i retning af mere bæredygtighed - i hvert fald på et minimumsniveau, fordi lovgivning tvinger dem til det. Det er den ene ende af skalaen. I den anden ende finder vi de virksomheder, som gør det, fordi de ser det som en forretningsfordel. Det er to helt forskellige slags virksomheder,” siger han.

”Jeg tror alle virksomheder vil blive tvunget til at gøre mere og mere, efterhånden som de bliver udfordret af enten lovgivning eller marked. Men på det tidspunkt vil det ikke længere være en forretningsfordel.”

”Det er ligesom, da vi for få år siden fik kvalitetscertificeringer. I starten var det en stor pr-begivenhed. I dag nævner folk det ikke engang. Har du det ikke, er du ikke længere i markedet. Jeg tror, at miljøcertificeringer om få år vil være helt parallelle. I hvert fald vil du være nødt til at leve op til en vis standard. Ellers vil de attraktive kunder ikke handle med dig.”

Forskelle på kryds og tværs
Han oplever regionale forskelle i Europa, for eksempel er graden af interesse og viden højere i Nordeuropa end i Sydeuropa, og højere i Vesteuropa end i Østeuropa. Bevæger vi os uden for Europa har han fundet, at Indien har en særstilling.

”Blandt udviklingslandene, skiller Indien sig ud ved en virkelig stor interesse for bæredygtig udvikling, og det overrasker mig, når man tænker på de enorme udfordringer, de står overfor, med bl.a. fattigdom og børnearbejde.”
Disse holdninger - og ifølge Lindsey Parnell også en praksis inden for fx byggeri - eksisterer side om side med det, vi oftest hører om indiske forhold, nemlig miljøsvineri og ekstremt dårligt arbejdsmiljø ved for eksempel skrotning af skibe.

”Inderne viser en langt større interesse, end de gør i for eksempel Mellemøsten. I Indien virker det som om, der er en grundlæggende forståelse og respekt for miljøet – uanset hvor fattige de er.” Han kan ikke finde andre forklaringer, end den generelle respekt for liv, som eksisterer inden for de mange forskellige indiske religioner.
Også hvad angår brancher er der en påfaldende forskel.

”Meget ofte ser vi en høj interesse for bæredygtighed blandt arkitekter og slutbrugere, men - i hvert fald generelt - en meget lavere interesse hos de udførende firmaer.”

Ifølge Lindsey Parnell er der i høj grad brug for, at også de mindre virksomheder gør en indsats, Især vil han gerne have fat i de ejerledede virksomheder, som har en stor handlefrihed.

De multinationale har et særligt ansvar
Vi har efterhånden set adskillige eksempler på store virksomheder, som markedsfører sig på basis af deres arbejde for bæredygtighed, men som alligevel falder igennem, når det kommer til fx produktion i udviklingslande. Ifølge Lindsey Parnell både kan og skal de undgå det.

“Dem, vi taler om, er de rigtig store virksomheder, der som regel også har virkelig store budgetter, så den kontrol, de skal foretage, skal nødvendigvis være meget, meget streng. Selv den bedste kontrolinstans skal kontrolleres,” siger han og tilføjer, at man ikke kan tillade sig at sjuske. Gør man det, reagerer markedet, og man kommer til at betale prisen. Det tager mange år at opbygge sit renommé, men meget kort tid at ødelægge det,” siger han.

InterfaceFLOR har ikke en traditionel tæppeproduktion i Indien, men sælger produkter til landet, og stødte i den forbindelse på en velgørende organisation, som primært arbejder i landsbysamfund med produkter baseret på manuelt arbejde. Det førte til udvikling af et projekt under navnet ”Just.”

”Projektets indhold er produktion af tæpper baseret på manuelt arbejde og naturlige råvarer, som giver en retfærdig (”just”) indkomst til arbejderne og en chance for udvikling af de små samfund. Men det er ikke velgørenhed, det er også en god forretningsmodel, og det er bæredygtigt,” understreger han.

”Vi var virkelig nervøse ved tanken om, at vores produkter skulle fremstilles af virksomheder i Indien, fordi vi ikke havde viden om fx børnearbejde og bæredygtighed. Det vi gjorde var, at få en tredjepart involveret, som kunne kontrollere, at de gjorde det rigtige på den rigtige måde, og at de ikke anvendte børnearbejde osv.,” siger han og fortæller, at produktet efter fire års udviklingsproces blev lanceret i år.

”Vi har valgt en organisation med et godt ry, alligevel er vi nødt til også at kontrollere dem. Men når det kommer stykket, så er der en risiko, hvis ikke de gør et godt job. Du kan nok aldrig være fuldstændig sikker, du er bare nødt til at være så omhyggelig, som du kan.”

Krise vil sætte CSR-udvikling tilbage
”Jeg tror krisen vil have forskellig indflydelse. Der er virksomheder, som har arbejdet seriøst med CSR gennem lang tid – nogle af dem i mange år. Det er en indbygget del af virksomheden og dens kultur. Finansiel krise eller ej - hvis jeg i dag skulle spare penge ved at stoppe arbejdet med bæredygtighed, så ved jeg ikke, hvordan jeg skulle gøre det.”
Derimod vil det gå ud over virksomheder, der senere har taget fat på det, mener han.
”Der er virksomheder, som i dag gør en mindre indsats, men er på vej til at udvikle det og samtidig markedsfører sig lidt på det. De vil se det som en omkostning, så det vil sætte deres udvikling tilbage. Endelig er der de virksomheder, som bare pynter sig lidt med det. De vil stoppe, men de vil ikke blive savnet,” siger Lindsey Parnell.

”Den virkelige risiko ligger i, at virksomheder ikke har adgang til lån, eller at forbruget falder, så de ikke har råd til at investere. For øjeblikket begynder flere og flere virksomheder at investere – i det mindste med henblik på bæredygtighed. Når vi for eksempel bygger en ny fabrikshal, så vejer spørgsmål som energiforbrug, nedskæring af affald mm. tungt, og jeg tror, at det gælder flere og flere virksomheder, men det kræver investeringer.”

Under alle omstændigheder vil tilbagegangen ifølge Parnell være midlertidig. Det vil måske forsinke processen med et par år, men derefter vil det fortsætte – af ren og skær nødvendighed.

”For øjeblikket er vi i gang med budgetter for næste år, og vi regner på, hvilke kunder, der vil købe vores varer. Mange af dem er store banker, som nok ikke køber så meget,” siger han og fortæller, at nedgangen allerede har været mærkbar i år.

”Vi klarer os ok ved at sælge på andre og nye markeder, men jeg har svært ved at se, hvordan vi undgår, at krisen vil sætte os tilbage. Men selvom denne krise ser ud til at blive værre end den sidste, så er det kun et spørgsmål om tid.”
Hvad angår klimatopmødets indflydelse, mener Lindsey Parnell, at det vil føre til mere politisk aktivitet og flere nye mål for udviklingen på klimaområdet, ikke mindst i USA.

”Vi må nok se i øjnene, at en krise vil dæmpe udviklingen i virksomhederne. Hvis ikke de har pengene, så kan jeg ikke se noget politisk initiativ, der kan holde udviklingen i gang, men politikerne skal blive ved med at sætte højere mål og gøre, hvad de kan for at skabe incitamenter. Det er også hvad rigtig mange virksomheder ønsker,” slutter han.
www.miljohorisont.dk

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

19.04.2024CSR.dk

Fædre i finanssektoren tager mere barsel

19.04.2024CSR.dk

Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

18.04.2024CSR.dk

Closing Loops: Danmarks store skridt mod en mere cirkulær fremtid

17.04.2024CSR.dk

Hovedsæde renoveret med 90 procent genbrugsmaterialer

15.04.2024CSR.dk

Flere elbiler kræver nyt sikkerhedsfokus hos værksteder

12.04.2024CSR.dk

Net zero mål for CO2 er problematiske for mange virksomheder

11.04.2024Valified

Sponseret

Spar Nord hjælper virksomheder i gang med ESG-rapportering

11.04.2024BSR

Sponseret

So, You’ve Completed a Materiality Assessment. Now What?

Jobmarked

Se alle

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

22.04.2024

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus