CSR kan drive innovation

CSR-drevet innovation kan afgøre, hvilke virksomheder der bliver fremtidens vindere og tabere.

09.12.2011

CSR.dk

Det er ikke så svært at få øje på business-casen i CSR, mener Kai Hockerts, associeret professor, CBS. På CSR-konferencen onsdag nævnte han som muligt udbytte: ressourceeffektivitet, mangfoldighed, innovation, differentiering, ’added value’ til produkter, flere kunder, højere pris og kundeloyalitet.

Han brugte BP som et eksempel på et initiativ, der kom til at føre længere end forudset.

Den daværende direktør indførte kvoter i virksomheden, endnu før det var kendt i det øvrige samfund. Alle medarbejdere skulle nedsætte deres CO2-udslip med to procent, hvorefter de afdelinger, der performede bedre, kunne sælge deres kvoter internt. Der var en vis spænding om, hvorvidt det var ingeniørerne med deres tekniske kunnen eller de øvrige, der klarede sig bedst.

Ingeniørerne klarede sig dårligst. De kom først i gang, da de så, at de øvrige afdelinger fik højere bonuser end de selv. Så tog de til gengæld deres kunnen i brug og skabte tekniske løsninger, så de kunne overhale de andre.

Hermed blev en klimastrategi til udvikling af clean-tech og dermed adgang til nye markeder.

Fordel eller ulempe
”De fleste virksomheder ser ikke CSR som en vej til at opnå en konkurrencefordel, men som en begrænsning. Hvis vi har et markedsproblem, så må vi identificere problemet og løse det." Men det er alt for defensivt, mener han. ”Måske skal man genopfinde sin virksomhed, for eksempel henimod udvikling af clean-tech, som i dag er et større marked end for eksempel it. Det er hvad General Electric har sat som mål.”

Han opdeler virksomhederne i tre kategorier: Leaders, runner-ups og followers. De første arbejder i brede termer med risikoreduktion, energieffektivitet, brand og nye markeder, mens de såkaldte runner-ups primært arbejder med risiko og brand. For de sidste er det primært et spørgsmål om at reducere risici.

Han mener, at virksomhedernes CSR kan ende med at vende op og ned på hvilke virksomheder, der dominerer markedet, så de små grønne virksomheder vinder over de store, som er for langsomme og uambitiøse i både klima- og sociale målsætninger.
 

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

04.04.2025CSR.dk

Bil-kartel får bødesmæk af EU

04.04.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

AI og Forretning

03.04.2025CSR.dk

Mini-undersøgelse: ESG er strategisk og ikke compliance

03.04.2025CSR.dk

Topforskere med massiv kritik af Novo-finansierede atomkraftrapporter

03.04.2025CSR.dk

Nyt værktøj skal hjælpe virksomheder i gang med takeback-løsninger

03.04.2025TANIA ELLIS - The Social Business Company

Sponseret

Sådan har Tine Blunk omsat bæredygtig forretningsstrategi til praksis i Byggros

03.04.2025Lemvigh-Müller

Sponseret

ESG skaber værdi i Lemvigh-Müller

02.04.2025CSR.dk

Hvad vi kan lære af de Jyske erfaringer med omstillingen af forsyningskæden

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online

DTU
Webinar
Bestyrelsesarbejde i MedTech og Life Science

Boost din bestyrelseskarriere i MedTech og Life Sciences. Deltag i dette gratis webinar, hvor vi dykker ned i, hvordan stærke bestyrelsesrelationer ikke kun styrker samarbejdet – men også åbner døre for din egen vej ind i bestyrelseslokalet. Skal du med?

Dato

08.04.2025

Tid

17:00

Sted

Online

FSR - danske revisorer
Webinar
Revisors erklæring på lovpligtig bæredygtighedsrapportering

Få en praktisk indføring i udarbejdelse af revisors bæredygtighedserklæring i henhold til CSRD.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online