CSR kan drive innovation

CSR-drevet innovation kan afgøre, hvilke virksomheder der bliver fremtidens vindere og tabere.

09.12.2011

CSR.dk

Det er ikke så svært at få øje på business-casen i CSR, mener Kai Hockerts, associeret professor, CBS. På CSR-konferencen onsdag nævnte han som muligt udbytte: ressourceeffektivitet, mangfoldighed, innovation, differentiering, ’added value’ til produkter, flere kunder, højere pris og kundeloyalitet.

Han brugte BP som et eksempel på et initiativ, der kom til at føre længere end forudset.

Den daværende direktør indførte kvoter i virksomheden, endnu før det var kendt i det øvrige samfund. Alle medarbejdere skulle nedsætte deres CO2-udslip med to procent, hvorefter de afdelinger, der performede bedre, kunne sælge deres kvoter internt. Der var en vis spænding om, hvorvidt det var ingeniørerne med deres tekniske kunnen eller de øvrige, der klarede sig bedst.

Ingeniørerne klarede sig dårligst. De kom først i gang, da de så, at de øvrige afdelinger fik højere bonuser end de selv. Så tog de til gengæld deres kunnen i brug og skabte tekniske løsninger, så de kunne overhale de andre.

Hermed blev en klimastrategi til udvikling af clean-tech og dermed adgang til nye markeder.

Fordel eller ulempe
”De fleste virksomheder ser ikke CSR som en vej til at opnå en konkurrencefordel, men som en begrænsning. Hvis vi har et markedsproblem, så må vi identificere problemet og løse det." Men det er alt for defensivt, mener han. ”Måske skal man genopfinde sin virksomhed, for eksempel henimod udvikling af clean-tech, som i dag er et større marked end for eksempel it. Det er hvad General Electric har sat som mål.”

Han opdeler virksomhederne i tre kategorier: Leaders, runner-ups og followers. De første arbejder i brede termer med risikoreduktion, energieffektivitet, brand og nye markeder, mens de såkaldte runner-ups primært arbejder med risiko og brand. For de sidste er det primært et spørgsmål om at reducere risici.

Han mener, at virksomhedernes CSR kan ende med at vende op og ned på hvilke virksomheder, der dominerer markedet, så de små grønne virksomheder vinder over de store, som er for langsomme og uambitiøse i både klima- og sociale målsætninger.
 

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024CSR.dk

Manglende klimasikring kan koste dyrt

18.11.2024CSR.dk

Ny bog advarer: Bæredygtighed kan ikke stå alene

15.11.2024CSR.dk

Hos stor virksomhed er kødtunge tallerkener fortid

14.11.2024CSR.dk

Ny ordning forener social og miljømæssig ansvarlighed

08.11.2024CSR.dk

Ny virksomhedstype vil lukke huller i cirkulær økonomi

07.11.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Nyt EU-direktiv om bæredygtig it-drift stiller krav til din dataopsamling

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V