CSR med udgangspunkt i medarbejdernes hverdag
I Arkitema Architects er man i gang med at udvikle og integrere CSR-politikker på tværs af organisationen. Seks fokusområder er udvalgt, og en ny CSR-politik for hvert område bliver analyseret og diskuteret på en særskilt workshop med deltagere fra mange dele af organisationen. Denne proces sikrer to ting på en gang: At målsætninger og indsatsområder bliver superrelevante, fordi de tager udgangspunkt i den virkelighed, som medarbejderne oplever i hverdagen - og et stort medarbejderengagement ved implementeringen af politikkerne. For de har selv været med hele vejen igennem processen.
Arkitema Architects har i 2017 sat gang i udviklingen af CSR-politikker for hele virksomheden. Der skal udvikles en politik for hvert af de seks fokusområder; miljø, klima, forretningsetik, ligestilling og diversitet, menneskerettigheder og medarbejderforhold. Virksomheden har derfor nedsat et CSR Board, der er forankret i topledelsen og som sikrer at CSR-strategi og -politikker hænger sammen med virksomhedens overordnede strategi og værdier. Virksomheden har desuden en CSR Task Force, som består af de medarbejdere som skal sikre implementeringen af de nye politikker. Samtidigt bliver det et forum, hvor der er mulighed for at debattere de udfordringer, som dukker op undervejs. Arkitema samarbejder desuden med en ekstern CSR-konsulent i hele forløbet.
Arbejdet med at udvikle de seks politikker kom for alvor i gang i efter sommerferien, hvor der inden for hvert fokusområde blev afholdt en workshop, hver med deltagelse af 8-10 medarbejdere fra flere kontorer i Skandinavien og med forskellige jobfunktioner eller specialer. Ved hver workshop blev der identificeret 6-8 temaer, som har relation til det pågældende fokusområde, samt en lang række eksempler og indsatsområder hvor man kan gøre en forskel – enten ved at reducere en negativ påvirkning, eller ved at gøre en positiv forskel og dermed identificere nye muligheder for udvikling og værdiskabelse.
”Vi kunne godt sidde en lille gruppe chefer sammen med CSR-konsulenten og skrive nogle CSR-politikker, som vi mente de skulle se ud for hele Arkitema. Men risikoen for at det bare ville blive et notat, som ingen kender til, er alt for stor. Ved i stedet at inddrage mange medarbejdere og skabe transparens omkring udviklingen af de forskellige politikker, har vi for det første fået øje på langt flere dilemmaer og indsatsområder, end vi først havde regnet med. Dermed har vi et mere nuanceret grundlag for at prioritere og kommunikere den kommende politik for hvert område. For det andet har vi nu etableret nogle arbejdsgrupper med en gruppe medarbejdere, som vil være de bedst tænkelige ambassadører for indsatsen, når vi skal til at implementere det hele i 2018”, forklarer Rikke Bjerregaard Orry, formand for Arkitemas CSR Board.
”Nu tror vi på, at politikkerne bliver relevante for den hverdag vores kolleger oplever, og at de kommer ud og lever i organisationen. Når man selv har skrevet den dér post-it lap, så har man også et langt større engagement i forhold til at få tingene til at ske bagefter”, tilføjer Rikke.
Udarbejdelsen af seks helt nye CSR-politikker er et stort arbejde, og der er mange hensyn at tage. Som udgangspunkt har Arkitema valgt at rapportere om arbejdet med CSR i henhold til Årsregnskabsloven §99a og §99b. Men også UN Guiding Principals for menneskerettigheder og FN’s verdensmål bliver inddraget i arbejdet og relateret til arkitektbranchen.
”Driften af vores 5 kontorer, vores transportvaner og vores egne medarbejderes trivsel er selvfølgelig nogle meget vigtige emner at tage fat på. Men den største impact har vi som arkitekter i forhold til de projekter vi laver – byområder og bygninger som kommer til at danne rammen om menneskers liv i mange år fremover, men som også i dag er en stor miljøbelastning. Her har vi et kæmpe samfundsansvar som vi gerne vil tage på os – både i forhold til miljø, klima, menneskerettigheder og forretningsetik. Vi gør ikke dette bare fordi Årsregnskabsloven siger at vi skal. Vi gør det fordi det er sund fornuft – vi skal have vores egne procedurer helt på plads i en kompleks hverdag. Vi vil desuden gerne være med til at udvikle byggebranchen i Danmark til en bedre arbejdsplads, hvor byområder og bygninger er en del af løsningen på verdens udfordringer - i stedet for at være en del af problemet” afslutter Rikke Bjerregaard Orry.