24.10.2017  |  Kommunikation

Arkitema tegner fællesskab, læring og bæredygtighed ind i nye kollegier

Indhold fra partner Hvad er dette?

Arkitema Architects har i samarbejde med PFA Pension udviklet et nyt kollegiekoncept for de fire nye kollegier, PFA vil opføre i København, Odense, Aarhus og Aalborg i anledning af pensionsselskabets 100-års jubilæum. Det første kollegie kommer til at ligge i Odense, og her kan de studerende se frem til et byggeri, der tilgodeser fællesskab og bæredygtighed i et stærkt læringsmiljø.

Med kollegiet i Odense vil de kommende beboere få gavn af et kollegie, der bliver mere end et sted at bo. De studerende kan her leve livet sammen med andre studerende, og der har været stort fokus på at udvikle socialt bæredygtige fællesarealer.

”De studerende får selvfølgelig eget værelse med bad men ellers er det fællesarealerne, der er i fokus, for eksempel fælleskøkkener, moderne studiepladser og fællesrum. Kollegiet i Odense har form som et 8-tal, der giver beboerne oplevelsen af sammenhæng med resten af kollegiet. De får let ved at møde andre på kryds og tværs i bygningen”, siger Dorte Keis, partner i Arkitema Architects.

Flere grader af fællesskab
Arkitema har tegnet PFA-kollegiet i Odense og har i udviklingen arbejdet med flere grader af fællesskab i det nye kollegiebyggeri. Det tætteste fællesskab får de studerende med dem, de deler køkkenfaciliteter med. Derudover er der etagefællesskaber med fælles opgang og terrasse og fritidsfællesskaber, der giver de unge mulighed for at mødes om motion, filmaftener eller bare over tøjvask i vaskeriet.

Endelig er også de studerendes studieliv et fællesskab, der får gode muligheder for at udfolde sig inden for kollegiets rammer:

”8-tallets hjerte bliver indrettet til læring og fungerer også som socialt samlingspunkt. Her kan man forestille sig, at der vil være studiepladser og grupperum, så man kan tage sin studiegruppe med hjem,” siger Dorte Keis.

Bæredygtighed i højsædet
Ambitionen er, at kollegiebyggerierne skal DGNB-certificeres. PFA Kollegiet i Odense vil dermed blive et af de første DGNB-certificerede kollegier i Danmark.

I PFA Kollegiet i Odense afspejles bæredygtighed blandt andet i materialerne, der er robuste med lang levetid, minimal miljøpåvirkning og positiv effekt på indeklimaet i kollegiet.

Den sociale bæredygtighed i kollegiet sikres ved at etablere et godt indeklima med gode dagslysforhold, attraktive fællesområder i bygningen og på udearealerne. De grønne arealer rundt om kollegiet og i gårdrummene er også helt centrale, når det gælder afledning af regnvand, der bliver håndteret direkte på terræn, så eventuelle voldsomme regnskyl ikke belaster kloakkerne.

Denne artikel er en del af temaet I fokus: bæredygtige byer

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere