CSR-rapporter skal bruges til at fremhæve firmaers fortælling og værdiskabelse

Behovet for at rapportere om bæredygtighed stiger, men mange små og mellemstore virksomheder tøver eller dropper alligevel CSR-rapporten. Det undrer to eksperter, der peger på, at virksomhederne skal bruge CSR-rapporten til 'corporate storytelling'.

12.09.2019

CSR.dk

Det skriver chefkonsulent i Dansk Industri, Erik Thomas Johnson og kreativ direktør og partner i We Love People, Christina Blak i et debatindlæg i Børsen.

Samtidig peger de på, at betydningen af bæredygtighed vokser, idet det ikke længere kun er noget, NGO'er efterspørger, men også investorer. Derfor undrer det dem, at flere små og mellemstore virksomheder fortsat tøver med at lave CSR-rapporten.

”CSR er blevet en katalysator for forandring, og selv om CSR-rapportering kaldes ikke-finansiel, handler CSR-perspektivet i dag om alt dét, der giver mening – også på bundlinjen. Det er en væsentlighedsanalyse, hvor ansvaret for samfundet – socialt og miljømæssigt – indarbejdes i strategien og kerneforretningen”, skriver Erik Thomas Johnson og Christina Blak i Børsen og fortsætter:

”Alligevel tøver en del små og mellemstore virksomheder med CSR-rapportering. Eller værre endnu: De dropper det. Grundene er gode og mange. Bæredygtighed og FN's Verdensmål er komplicerede størrelser – ikke kun i rapportform, men også i virkeligheden og i hverdagen. For når en virksomhed sætter 2030-mål med afsæt i et større formål, samfundsansvar og miljøhensyn, så træder den reelt stier, som ingen før har betrådt”.

Store virksomheder viser vejen
Store virksomheder som Arla, Carlsberg, Ørsted, Mærsk og Chr. Hansen viser ellers vejen for at rapportere på ansvarligheden. Så hvad får egentlig andre virksomheder til at droppe rapporten? Ifølge Erik Thomas Johnson og Christina Blak er svaret, at CSR-rapporten løber en stor risiko for ikke at blive læst.

”Vores tese er, at virksomheder kan finde motivationen, hvis de stiller sig selv det rette spørgsmål. "Hvem læser CSR-rapporten?" er det velkendte spørgsmål, der ofte giver et nedslående svar. Men "Hvem skriver vi rapporten for?" lægger op til en mere konstruktiv diskussion”, skriver de i Børsen og fortsætter:

”Vi tror på en gylden fremtid for CSR-rapportering, hvis man anlægger et værdiskabende perspektiv. Rapporten skal ikke tænkes som en bog, der udgives en gang om året til de få, men som en container for et datasæt, der kan bruges til at starte samtaler med de mange stakeholdere”.

Erik Thomas Johnson og Christina Blak peger på, at virksomhederne skal bruge CSR-rapporten til 'corporate storytelling', hvor man kan besvare spørgsmålet om, hvad man kan gøre for samfundet, hvad man har af mål, hvor langt man er nået, og hvad der er næste skridt.

Læs også: Lunken modtagelse af nye CSR-rapporteringsregler

”Så kast jer ud i det. Søg – og sørg for – at CSR-rapporten skaber værdi. Fortæl historien om, hvordan I er med til at skabe en bedre verden. For jeres kunder, leverandører, ejere og øvrige interessenter. Og ikke mindst for jer selv”, afslutter Erik Thomas Johnson og Christina Blak.

- JMA

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

22.11.2024Schneider Electric

Sponseret

Aeven og Schneider Electrics FFR-løsning sætter nye standarder

21.11.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Data hjælper Smukfest til en bedre og grønnere fest i Bøgeskoven

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V