CSR-rapporter skal bruges til at fremhæve firmaers fortælling og værdiskabelse

Behovet for at rapportere om bæredygtighed stiger, men mange små og mellemstore virksomheder tøver eller dropper alligevel CSR-rapporten. Det undrer to eksperter, der peger på, at virksomhederne skal bruge CSR-rapporten til 'corporate storytelling'.

12.09.2019

CSR.dk

Det skriver chefkonsulent i Dansk Industri, Erik Thomas Johnson og kreativ direktør og partner i We Love People, Christina Blak i et debatindlæg i Børsen.

Samtidig peger de på, at betydningen af bæredygtighed vokser, idet det ikke længere kun er noget, NGO'er efterspørger, men også investorer. Derfor undrer det dem, at flere små og mellemstore virksomheder fortsat tøver med at lave CSR-rapporten.

”CSR er blevet en katalysator for forandring, og selv om CSR-rapportering kaldes ikke-finansiel, handler CSR-perspektivet i dag om alt dét, der giver mening – også på bundlinjen. Det er en væsentlighedsanalyse, hvor ansvaret for samfundet – socialt og miljømæssigt – indarbejdes i strategien og kerneforretningen”, skriver Erik Thomas Johnson og Christina Blak i Børsen og fortsætter:

”Alligevel tøver en del små og mellemstore virksomheder med CSR-rapportering. Eller værre endnu: De dropper det. Grundene er gode og mange. Bæredygtighed og FN's Verdensmål er komplicerede størrelser – ikke kun i rapportform, men også i virkeligheden og i hverdagen. For når en virksomhed sætter 2030-mål med afsæt i et større formål, samfundsansvar og miljøhensyn, så træder den reelt stier, som ingen før har betrådt”.

Store virksomheder viser vejen
Store virksomheder som Arla, Carlsberg, Ørsted, Mærsk og Chr. Hansen viser ellers vejen for at rapportere på ansvarligheden. Så hvad får egentlig andre virksomheder til at droppe rapporten? Ifølge Erik Thomas Johnson og Christina Blak er svaret, at CSR-rapporten løber en stor risiko for ikke at blive læst.

”Vores tese er, at virksomheder kan finde motivationen, hvis de stiller sig selv det rette spørgsmål. "Hvem læser CSR-rapporten?" er det velkendte spørgsmål, der ofte giver et nedslående svar. Men "Hvem skriver vi rapporten for?" lægger op til en mere konstruktiv diskussion”, skriver de i Børsen og fortsætter:

”Vi tror på en gylden fremtid for CSR-rapportering, hvis man anlægger et værdiskabende perspektiv. Rapporten skal ikke tænkes som en bog, der udgives en gang om året til de få, men som en container for et datasæt, der kan bruges til at starte samtaler med de mange stakeholdere”.

Erik Thomas Johnson og Christina Blak peger på, at virksomhederne skal bruge CSR-rapporten til 'corporate storytelling', hvor man kan besvare spørgsmålet om, hvad man kan gøre for samfundet, hvad man har af mål, hvor langt man er nået, og hvad der er næste skridt.

Læs også: Lunken modtagelse af nye CSR-rapporteringsregler

”Så kast jer ud i det. Søg – og sørg for – at CSR-rapporten skaber værdi. Fortæl historien om, hvordan I er med til at skabe en bedre verden. For jeres kunder, leverandører, ejere og øvrige interessenter. Og ikke mindst for jer selv”, afslutter Erik Thomas Johnson og Christina Blak.

- JMA

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online