07.01.2022  |  Kommunikation

Danish Crowns kampagne om klimakontrolleret gris bliver Danmarks første klimaretssag

Anklager mod Danish Crown om greenwashing af svinekød skal anses af byretten som en, der kan kan får betydning for fremtidig retsanvendelse.

Sagen om, hvorvidt Danish Crown har vildledt forbrugerne og overtrådt markedsføringsloven ved at markedsføre dansk svinekød som ”mere klimavenlig, end du tror” og ved at anvende betegnelsen ”klimakontrolleret gris”, skal indledes i Vestre Landsret. Det fortæller Dansk Vegetarisk Foruening i en pressemeddelelese.

"Retten finder, at sagen er af principiel karakter og har generel betydning for retsanvendelsen og retsudviklingen", lyder det bl.a. i kendelsen fra Randers Ret, som derfor sender sagen direkte videre til landsretten. Danish Crown havde anmodet om, at sagen skulle behandles i Sø- og Handelsretten, men det har byretten altså ikke givet koncernen medhold i.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Læs også: Forbrugerombudsmanden udgiver retningslinjer mod greenwashing

Det er Dansk Vegetarisk Forening, der i samarbejde med Klimabevægelsen og Den Grønne Studenterbevægelse, har anlagt sagen. Hos Sirius Advokater, der fører sagen for de grønne organisationer, understreger advokat Marc Malmbak Stounberg, at man ser frem til at få afgjort Danmarks første principielle sag om potentielt vildledende klimakommunikation.

”Vi har hele tiden ment, at sagen var principiel, og det har byretten nu givet os medhold i. Derfor skal sagen behandles af Vestre Landsret i første instans. I min optik er det helt oplagt, at sagen er principiel, da der ikke tidligere har været ført sager om greenwashing ved de danske domstole. Sagen vil formentlig få stor betydning for forbrugernes fremtidige beskyttelse mod vildledende udsagn om klima i markedsføring,” udtaler han.

Kritiseret kampagne
Danish Crowns kampagne er tidligere blevet kritiseret af både Forbrugerrådet og Concito, men som Danish Crown på trods af kritikken fortsatte med at føre. På baggrund af retssagen og med henvisning til forbrugernes sikkerhed pillede samtlige danske supermarkeder sidste år kød med Danish Crowns mærke "klimakontrolleret gris" af hylderne.

For sagsøgerne handler sagen om, hvor langt en virksomhed må gå i markedsføringen af sine produkter. 

"Der er ikke noget "klimakontrolleret" over at have en intensiv produktion af svinekød med millioner af grise, der spiser enorme mængder foder. Hvis man vil gøre noget godt for klimaet, skal man simpelthen i gang med at producere planter frem for dyr. På den baggrund kan vi kun glæde os over, at Danish Crown netop har lanceret en serie med plantebaserede produkter - måske i erkendelse af, at fremtidens fødevaremarked er plantebaseret," siger Dansk Vegetarisk Forenings generalsekretær Rune-Christoffer Dragsdahl.

TV2 ØSTJYLLAND skriver, at Danish Crown har tidligere givet udtryk for, at sagen ikke drejer sig om deres klimatiltag, men om, hvorvidt en fødevarevirksomhed overhovedet må kommunikere om klima.

Læs også: Danish Crown stopper klimakampagne efter omfattende kritik

"Vi har simpelthen tabt klimakampen, hvis ikke store virksomheder må tage del i den og kommunikere om indsatsen", har kommunikationsdirektør Astrid Gade Nielsen tidligere skrevet til mediet K-News.

I forbindelse med den aktuelle kendelse sagde Danish Crown til TV2 ØSTJYLLAND, at Danish Crown nu ser frem til landsrettens afgørelse.

- EHS

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere