Danmark er bagefter med bæredygtige indkøb
Miljøet og skatteyderne betaler regningen for Danmarks dårlige performance, hvad angår grønne indkøb - for eksempel i form af høje offentlige elregninger.
Vi er nummer syv af syv sammenlignelige lande, når det kommer til at købe grønt. I dag mødes 150 ledere og indkøbere fra både den offentlige og den private sektor for at sætte fokus på, hvordan virksomheder i begge sektorer kan være med til at vende udviklingen.
Danmark er i dag det eneste land, som mister penge på grønne indkøb, når man sammenligner med Sverige, Finland, Holland, Storbritannien, Tyskland og Østrig. Det konkluderer en ny rapport fra den grønne tænketank Concito. Rapporten vurderer desuden, at et større fokus på bæredygtighed kan forbedre dansk erhvervslivs konkurrenceevne og give store besparelser i det offentlige ? eksempelvis ved at vælge energieffektive produkter, der forbruger langt mindre på elektricitet og brændstof.
I dag mødes omkring 150 ledere og indkøbere fra både den offentlige og den private sektor for at sætte fokus på, hvordan virksomheder i begge sektorer kan være med til at vende udviklingen og få Danmark tilbage i overhalingsbanen, når det gælder bæredygtige indkøb til produktion og drift. Det sker til den første konference i Forum for Bæredygtige Indkøb, der samler en række af de store erhvervsorganisationer og offentlige indkøbere om målrettet at fremme bæredygtighed i virksomheder og organisationer.
Mangel på viden er en central barriere i virksomheder
Formand for Forum for Bæredygtige Indkøb, Rikke Dreyer, påpeger, at manglende viden er en central barriere for beslutningstagerne, når de skal vurdere produkter eller tjenesteydelsers bæredygtighed. Det viste en undersøgelse udført af forummet i foråret.
"I mange virksomheder er der en vis usikkerhed i forhold til, hvordan man bedst bærer sig ad med at købe grønt og samfundsansvarligt. Der findes faktisk en del ressourcer, man kan trække på i form af anerkendte vejledninger, retningslinjer og miljømærker, men mange kender dem bare ikke," fortæller Rikke Dreyer.
Det ønsker forummet at ændre på:
"Vores mål er dels at være vejviser inden for bæredygtighed, dels at skabe rammer for udveksling af nye erfaringer og udvikling af nye bæredygtige løsninger på tværs af brancher og andre skel," siger Rikke Dreyer, som udover at være formand i Forum for Bæredygtige Indkøb er chefkonsulent for samfundsansvar i Statens og Kommunernes Indkøbsservice (SKI).
Forum for Bæredygtige Indkøb er startet på initiativ af Miljøministeriet med deltagelse af bl.a. DI, Dansk Erhverv, Dansk Byggeri, Håndværksrådet, KL og regionerne. Forummet er åbent for alle med interesse for bæredygtighed og indkøb.