27.03.2017 | Klima, miljø og energi
Danmark er verdens fjerde mest bæredygtige land
Danmark er førende, når det gælder miljømæssig bæredygtighed, konkluderer ny rapport fra World Economic Forum, der har placeret landet som nummer fire ud af 127. Når Danmark ikke rammer førstepladsen, skyldes det især landets produktion af olie og naturgas i Nordsøen.
Swcheiz indtager førstepladsen tæt efterfulgt af Norge, Sverige og Danmark i WEF’s nye rapport, der rangerer 127 lande i forhold til bæredygtighed og vedvarende energi.
Danmark ligger helt i top, når det gælder vedvarende energi, skriver Finans. Det viser en ny rapporten fra World Economic Forum med titlen Global Energy Architecture Performance Index 2017.
Læs også: Stærke tal for den vedvarende energi
Rapporten rangerer 127 lande efter deres arbejde med at udvikle og implementere vedvarende energi, der både er sikker og til at betale. Og her har Danmark sneget sig en plads op af listen i forhold til sidste år og placeret sig som det fjerde mest bæredygtige land.
”Formålet med Global Energy Architecture Performance Index er at rette opmærksomheden på de enkelte landes position, når det gælder miljømæssig bæredygtighed samt energiadgang og -sikkerhed i forening med økonomisk vækst og udvikling”, siger Roberto Bocca, direktør i World Economic Forum med ansvar for energi og basisindustrier, til Finans.
Når Danmark ikke ligger helt i spidsen, skyldes det landets olie- og naturgasproduktion i Nordsøen, der medfører en høj udledning af kvælstoffilter, også kaldet NOx. Den høje udledning af de sundhedsskadelige stoffer placerer os helt nede på en 118. plads i forhold til andre landes NOx-udledning.
I stedet indtager Schweiz den grønne førertrøje, tæt efterfulgt af Norge og Sverige på henholdsvis anden- og tredjepladsen.
De store lande sakker bagud
Mens et lille land som Danmark ligger helt i toppen af listen, sakker store økonomier som USA og Kina gevaldigt bagud.
Overordnet lander USA på en 52. plads ud af de 127 lande, mens Kina ligger helt nede på en 95. plads. Sidstnævnte skyldes især, at det befolkningsrige land alene står for halvdelen af det globale forbrug af kul.
Læs også: Fart på den vedvarende energi i UK
Kinas præsident Xi Jinping har dog i en aftale med USA tidligere præsident Barack Obama forpligtet landet til at omstille til bæredygtig energi, og at det nuværende tårnhøje energiforbrug skal være dalende inden år 2030. Det er mere, end hvad man kan sige om USA’s famøse leder, Donald Trump, der som bekendt ikke vil sætte en grøn kurs med hverken politik eller udtalelser.
Se WEF’s rangering og læs rapporten her.
-CHM
Klima, miljø og energi

Danfoss: Strategisk fejl ikke at fokusere på energieffektivitet
Hvis vi ved præcis, hvordan man reducerer sit energiforbrug, hvorfor gør vi så ikke mere af det? Det undrer man sig over i Danfoss.
Kommunikation

Rapport: Fødevarevirksomheder greenwasher ved at markedsføre produkter som dyrket i ’regenerativt landbrug’
Ifølge økologiorganisation bruger en række fødevaregiganter såkaldt regenerativt landbrug til at oversælge produkter, der ofte er dyrket konventionelt.
Klima, miljø og energi

Vi producerer affald som stort set ingen andre – men nu skal der samles op
Danmark og danskere er med helt i top på mange lister, og som regel for det gode. Men ikke altid, for vi er også med helt fremme over dem, som producerer mest affald og har det største ressourcetræk på kloden.
Klima, miljø og energi

PensionDanmark er branchens firstmover i arbejdet med biodiversitet
Pensionsbranchens første rapport om biodiversitet er ude som et første forsøg på at måle impact i konkrete projekter. Finanssektorens Indsats for biodiversitet er dog kun lige begyndt. .
Klima, miljø og energi

Green Power Denmark: Få kommuner giver plads til solceller og vindmøller
Hovedparten af alle nye vindmøller og solceller er blevet stillet op i fem kommuner. Det er et problem, mener Green Power Denmark.
Klima, miljø og energi

Førende ekspert i biodiversitet kræver handling: ”Virksomhederne har nøglen”
Der er kraftigt behov for genanvendelse og cirkularitet i vores brug af jordens ressourcer. Det er ikke er nice to have, men need to have, mener Katherine Richardson, professor på Københavns Universitet.