02.06.2021  |  Klima, miljø og energi

Danmark går forrest i kampen mod madspild

Indhold fra partner Hvad er dette?

På opfordring fra Danmark skal der nu udarbejdes internationale standarder for at reducere madspild.

På opfordring fra Danmark skal der nu udarbejdes internationale standarder for at reducere madspild. Samtidigt har Dansk Standard sikret sig styringen af arbejdet, hvilket er en fordel for danske virksomheder, som kan være med til at sikre et højt ambitionsniveau og en konkurrencemæssig fordel i fremtiden.

Madspild udgør et stort problem for klima og miljø, da der på globalt plan spildes 1,6 milliarder ton mad hver år. Derfor har man fra dansk side taget initiativ til fælles internationale standarder for at reducere madspild.

- Madspild spiller en kæmpe rolle i verdens klimaudfordring. Jeg er super stolt af, at vi i Danmark på denne måde underbygger vores førerposition, når det handler om at tage problemet med madspild seriøst og bidrage til at finde løsninger. En fælles ISO-standard har potentiale til at blive den afgørende brik, der gør det muligt for verdenssamfundet at bekæmpe madspild i fællesskab, siger fødevareminister Rasmus Prehn.

Madspildsstandarderne skal udvikles af ISO, som har 164 medlemslande fra hele verden. Da Dansk Standard har fået tildelt sekretariatet og retten til at udpege en formand, kommer Danmark til at have en afgørende rolle i at forme retningen for de kommende krav og retningslinjer.

- Styrken ved netop at lave globale standarder er, at vi får lavet nogle retningslinjer, der går på tværs af lande og forsyningskæder. Verdens fødevareproduktion er nemlig i dag meget mere international, end de fleste af os måske lige tænker over. Derfor er der brug for fælles globale løsninger, og vi har i Danmark et stort ansvar for at gå forrest, siger Maibritt Agger, afdelingschef i Dansk Standard.

Konkrete redskaber og målemetoder

For at virksomheder og organisationer kan reducere deres madspild, er der brug for konkrete redskaber og målemetoder, som de kan anvende til at reducere, registrere og dokumentere deres indsatser.

- Som noget af det første har vi fra dansk side foreslået, at der skal udvikles en ledelsesstandard om madspild og en standard for målemetoder og definitioner. Dermed får virksomhederne nogle konkrete principper og redskaber til, hvordan de kan reducere deres madspild i alle dele af produktionskæden, siger Maibritt Agger.

De internationale standarder skal dermed sikre en fælles forståelse af, hvad madspild er, og hvordan det kan måles, så det bliver lettere at sammenligne og sætte mål på tværs af lande og organisationer.

Danmark får nogle konkurrencemæssige fordele ved at sidde for bordenden af arbejdet, da det giver mulighed for at sikre et højt ambitionsniveau for den danske fødevarebranche.

- Hvis vi skal have det fulde udbytte af det kommende arbejde, kræver det, at de danske aktører fra hele værdikæden – som fx fødevareproducenter, supermarkeder, myndigheder og NGO’er - går aktivt ind i arbejdet og er med til at sikre et højt ambitionsniveau på baggrund af Danmarks i forvejen stærke position på området, slutter Maibritt Agger.

Vil du være med til at sætte fremtidens standarder?

Alle der har interesse for madspild har mulighed for at deltage og dermed få indflydelse på fremtidens marked.

Vil du vide mere om arbejdet og muligheden for at få indflydelse på de kommende standarder? Deltag på kick-off webinaret 10. juni.

Læs mere og tilmeld dig webinaret her: https://bit.ly/3uIhbbN 

Mere fra Dansk Standard

Dansk Standard

www.ds.dk/da

  • ds@ds.dk
  • 39 96 61 01
  • Göteborg Plads 1, 2150 Nordhavn

Dansk Standard udvikler og udgiver standarder, udbyder kurser og tilbyder rådgivning. Målet med vores ydelser er at styrke erhvervslivets og samfundets konkurrenceevne og bæredygtighed.Dansk Standard er Danmarks standardiseringsorganisation. Vi giver vores kunder mulighed for at deltage i udviklingen af europæiske og internationale standarder og dermed få indflydelse på fremtidens marked…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere