Danmark har færrest kvinder på topposter sammenlignet med resten af Norden

Nordisk rapport om aflønning i de største virksomheder afslører, at der er langt op til en lige fordeling af kønnene i danske topledelser. Derudover fylder ESG mere og mere i målene for aflønningsprogrammerne, og så er lønniveauet i de nordiske lande meget lige – bortset fra ét land, der skiller sig markant ud.

Fotokredit: EY.

27.04.2022

Sponseret

EY

Fotokredit: EY.

Ny nordisk rapport sammenligner aflønningerne af bestyrelser og topledelse i i alt 179 store børsnoterede virksomheder i Sverige, Norge, Finland og Danmark. Det område, hvor Danmark skiller sig mest ud fra sine nordiske naboer, har dog ikke umiddelbart meget med lønniveau eller KPI’er at gøre.

Med kun 7 % kvindelige administrerende direktører i de 38 største danske virksomheder, indtager Danmark nemlig en helt klar sidsteplads. Til sammenligning har 15 % af de største virksomheder i Finland en kvinde i spidsen, mens fordelingen i Sverige og Norge er 14 og 11 %.

Kigger man på kønsfordelingen i hele topledelsen samt bestyrelsen, halter Danmark også bagefter. Her udgøres de gennemsnitligt af hhv. 21 % og 33 % kvinder.

”Det går fremad med diversiteten på tværs af hele Norden, men disse tal viser tydeligt, at vi kan gøre endnu mere. Især herhjemme. Den kedelige nordiske sidsteplads kan vi bruge som brændstof, for der gemmer sig også et kæmpe potentiale i tallene. Diversitet starter oppefra, og det er derfor vigtigt, at vi i dansk erhvervsliv går foran som det gode eksempel,” siger Jan C. Olsen, CEO, EY Danmark.

ESG fylder mere i nøgle-KPI’er
Rapporten viser, at ESG har fundet vej ind i aflønningerne af topledelse og bestyrelse. Gennemsnitligt 32 % af de undersøgte nordiske virksomheder bruger ESG-indikatorer, altså faktorer relateret til miljøansvar, socialt ansvar og governance, i aflønningsprogrammerne.

Det højeste antal ser vi i Danmark, hvor 39 % af de undersøgte virksomheder inkluderer ESG i aflønningsprogrammerne. Her fylder socialt ansvar klart mest med næsten to tredjedele.

”Vi har længe talt om, at ESG skal længere ind i både bestyrelseslokalet og på CEO’ens skrivebord. Disse tal viser, at vi er på rette vej. ESG er en af de bedste måder at fremtidssikre virksomheden. Eller sagt på anden måde; hvis man ikke tager ESG seriøst, så gør man det meget svært for sig selv at overleve i et marked, hvor både kunder og samarbejdspartnere stiller større og større krav,” siger Jan C. Olsen, CEO, EY Danmark.

Norske CEO’s får mindst i lønningsposerne
Sammenlignes lønningerne i de fire nordiske lande, viser rapporten, at administrerende direktører i Finland og Sverige får mest i lønningsposen. I virksomheder med en markedsværdi på mere end 5 mia. euro er medianlønnen hos de finske CEO’s 2,4 millioner euro om året. For virksomheder under 5 mia. euro er medianen af lønnen hos de svenske administrerende direktører 1,8 mio. euro.

I Danmark er tallene 2 millioner euro og 1,25 millioner euro i løn om året for administrerende direktører i virksomheder med markedsværdier på hhv. over og under 5 mia. euro.

Helt i bund ligger Norge med et lønniveau langt under de andre lande. I de norske virksomheder er medianindtjeningen for administrerende direktører 850.000 euro og 560.000 euro for virksomheder over og under 5 mia. euro.

Læs hele rapporten nedenfor

30.05.2024EY

Sponseret

Bo Øksnebjerg bliver ny partner i EY

27.05.2024EY

Sponseret

Ny guide vil hjælpe danske bestyrelser gennem CSRD

13.11.2023EY

Sponseret

EY og Axcelfuture vil gøre danske virksomheder klogere på bære-dygtighedsrapportering

22.05.2023EY

Sponseret

Bæredygtige Combineering: Fra Entrepreneur Of the Year til milliardsalg

27.04.2023EY

Sponseret

Sustainability Awards uddeler ny pris

05.03.2023EY

Sponseret

EY vil aflaste Danmarks el-net ved at flekse strømforbruget i hovedsædet