Danmark i top-3 på globalt energiindeks
Nye beregningsmetoder gør Danmark til højdespringer i globalt energiindeks. Det skyldes blandt andet Danmarks offshore wind-programmer og projekter omkring power-to-x.
Det globale EY Renewable Energy Attractiveness Index (RECAI) rangerer to gange om året verdens 40 bedste markeder baseret på hvor attraktivt det er at investere i vedvarende energiprojekter i landet.
Indtil nu har store lande som USA, Kina og Tyskland domineret top-10 i indekset, men i RECAI60, der netop er blevet offentliggjort, bliver det traditionelle indeks suppleret med et nyt og såkaldt ’normaliseret’ indeks. Her bliver landene rangeret efter, om de overgår forventningerne i forhold til, hvor højt deres bruttonationalprodukt er.
Og det er i dette nye indeks, at Danmark opnår en tredjeplads efter Marokko og Grækenland. Ud over Danmark er Finland det eneste nordiske land i top-10. På den traditionelle liste er Danmark på 11.-pladsen.
”Det viser, at Danmark bliver anset som et stærkt marked i investorernes øjne. Det betyder at når vi ser på mulighederne for at investere i vedvarende energiprojekter i forhold til Danmarks størrelse er vi et af de mest attraktive markeder. Dette skyldes at vi har en lang tradition med at udvikle og bygge projekter i Danmark kombineret med at storskala solprojekter er blevet finansielt attraktive i Danmark. Vi har en stor offshore wind-portefølje, som følger ’åben dør-programmet’, og vi ser de første power-to-x-projekter tage form i Danmark,” siger Michael Bruhn, der er partner hos EY i Danmark og nordisk leder af EY’s energi- og forsyningssektion.
Grøn strøm til brændstof
Han fortæller videre, at der er en stor interesse for at investere i projekter, hvor den grønne strøm kan omdannes til brændstof i form af hydrogen, ætanol eller ammoniak, hvilket vil være krævet for at tage det næste store skridt på energitransformationen hvor tung transport og industriprocesser kan baseres på 100 % vedvarende energi.
Fokus på vedvarende energi
Rapporten, der er ude nu, fremhæver samtidig vigtigheden af energisikkerhed.
”Vi kan se, at mange lande sætter fart i deres ambitioner og planer omkring vedvarende energi. På baggrund af de fortsatte geopolitiske spændinger og økonomisk usikkerhed er der et udbredt fokus på at forsøge at blive uafhængige af importeret energi. Samtidig rykker ambitiøse deadlines for klimamål tættere på, og landene får derfor øjnene op for, at det er vigtigt, at der ageres nu,” vurderer Michael Bruhn.
Om RECAI60
Renewable Energy Country Attractiveness Index (RECAI) er udført af EY og bliver offentliggjort hvert halve år. Her bliver 40 af verdens bedste markeder rangeret baseret på landenes investeringer i vedvarende energi samt muligheder for implementering.
Placeringen på indekset bliver bestemt ud fra landets score i fem søjler/emner. Hvert parameter inden for de fem søjler omfatter en række datasæt, der konverteres til point (fra én til fem) og vægtes. Disse vægtes derefter igen for at finde en samlet RECAI-score og rangering. Vægtninger er baseret på EY’s vurdering af den relative betydning af hvert datasæt, parameter og søjle for at drive investerings- og implementeringsbeslutninger. Hver teknologi tildeles også en vægtning baseret på dens andel af historiske og forventede investeringsniveauer.
Som noget nyt er der i RECAI60 tilføjet et nyt indeks som supplement til det traditionelle indeks. Det såkaldt ’normaliserede’ indeks rangerer landene ud fra ovenstående parametre og deres bruttonationalprodukt. Altså hvordan de performer i forhold til forventet.
Læs mere om RECAI60: Can decentralized energy get good enough, fast enough? | EY Denmark