27.05.2020  |  Klima, miljø og energi

Danmark vokser grønnere med 25 Folkeskove

Gennem et indsamlingsshow sidste år var TV2 og Danmarks Naturfredningsforenings mål at plante én million træer. Dette udmunder sig nu i 25 nye Folkeskove med flere i vente i den nærmeste fremtid.”En flot og grøn gave, danskerne har givet til hinanden”, lyder det fra miljøministeren.

Den danske natur kan nu se frem til en hjælpende hånd. Det sker i form af i alt 47 Folkeskove, der bliver plantet for de midler, som blev samlet ind i forbindelse med TV2’s og Danmarks Naturfredningsforenings indsamlingsshow ‘Danmark planter træer’. Fire Folkeskove blev færdigplantet i efteråret 2019, de næste 25 skove plantes i dette forår, og resten følger snarest i 2020 og 2021.

“Det er en flot og grøn gave, danskerne har givet hinanden. De 47 nye skove kan give nye levesteder for fugle og insekter, trække CO2 ud af atmosfæren og hjælpe os med at sikre rent drikkevand. Samtidig giver skovene mulighed for, at flere børn, unge og voksne kan komme ud under trækronerne, dyrke friluftslivet og lære naturen bedre at kende. Det er vigtigt – for jo bedre vi kender naturen, jo bedre passer vi på den”, siger miljøminister Lea Wermelin (S).

Ved indsamlingshowet, der løb af stablen i september 2019, blev der i alt indsamlet over 20 millioner kroner, som betyder, at der kan plantes over én million træer i nye danske folkeskove over hele landet. En del af pengene er også gået til skovfredning i ind- og udland via Den Danske Naturfond og WWF.

Læs også: Coop vil plante ti nye folkeskove

Præsident i Danmarks Naturfredningsforening, Maria Reumert Gjerding, glæder sig over, at arbejdet med de nye skove nu kan gå i gang trods den store nedlukning af samfundet:

“Vi er rigtigt glade og stolte over den store opbakning, som vi har oplevet til ‘Danmark planter træer’, og det er fantastisk, at det, der bare var drømme og ambitioner i 2019, nu kan omsættes til rigtige nye skove rundt om i landet. Det er gode nyheder, at vi nu får mere skov – både for naturen, for klimaet og for danskerne”, siger Maria Reumert Gjerding.

Nytte man kan se 
En del af folkeskovene skal plantes på statsjord og kommunale jorde, som har indgået aftaler med skovrejsningsorganisationen Growing Trees Network Foundation om selve plantningen.

Men flere steder har også lokale vandforsyninger og vandværker været med til at opkøbe jorden, idet de nye skove ligger over vigtige grundvandsmagasiner og vil medvirke til at sikre rent drikkevand. Også kirkerne har hjulpet med jord til to skove. 

Hos TV2 er man glad for, at stationens fokus på klima og natur også bliver synligt i den danske natur i form af de mange Folkeskove, der vil vokse op.

“Danskerne kan med deres egne øjne se, at de penge, de har doneret, kommer til nytte med det samme – blandt andet i form af tusindvis af nye træer i store dele af Danmark. Mange er bekymrede for klimaet og naturen og har efterlyst en måde, hvor de selv kan gøre noget for at hjælpe. De nye Folkeskove er et godt eksempel på, at vi danskere selv kan gøre en forskel”, siger TV2’s programdirektør, Lotte Lindegaard.

Skov i alle størrelser
True Folkeskov ved Aarhus er den af de nye Folkeskove, som modtager flest træer fra ‘Danmark planter træer’-indsamlingen. Naturstyrelsen udvider skoven i True med cirka 100.000 fra indsamlingen, og specialkonsulent i styrelsen Anders Busse understreger, at samarbejdet om Folkeskove medvirker til, at Naturstyrelsen kan plante endnu mere ny skov i Danmark.

Læs også: Regeringen klar med grøn finanslov

“Lige nu skal vi til at plante en stor del af den klimagave, danskerne har givet hinanden. Samtidig er vi ved at anlægge nye stier og faciliteter for friluftslivet, og Aarhus Vand ‘røntgenfotograferer jorden’ for at finde det bedste sted at bore ned til det, der gerne skal blive fremtidens drikkevand. Alle aktiviteterne kan opleves samtidig lige nu og her! Det gør sammenhængen mellem skovrejsning, klima, drikkevand og friluftsliv dejligt håndgribelig og konkret”, siger Anders Busse.

Et de mindre Folkeskov-projekter er Vestermarie Folkeskov på Bornholm, hvor man inden påske fik plantet 1,2 hektar skov.

“De 4.800 træer og buske blev plantet af lokale frivillige ildsjæle med supervision fra kommunen. Vestermarie Borgerforening er i gang med at søge midler til at etablere shelter, bålplads og legeplads i skoven, lige som foreningen har sørget for, at der er blevet gravet et vandhul. Skoven er allerede nu en kær ven af det lille bysamfund”, siger Morten Bach Jørgensen, skovrejsningsansvarlig i Bornholms Kommune.

- HCL

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere