Danmarks CO2-budget udløber om seks-ti år, hvis den nuværende kurs fastholdes

Hvis Danmark ikke ændrer kurs, så vil vores budget for, hvor mange ton CO2 der over tid stadig kan udledes, hvis man skal holde sig inden for de globale klimamål, snart være overskredet.

Om seks-ti år vil Danmarks CO2-budget ifølge budgetberegninger foretaget af Greenpeace være opbrugt, hvis regeringen fortsætter den kurs, som den har lagt med forårets energiaftale og efterårets klimaudspil. Arkivfoto..

12.11.2018

CSR.dk

Om seks-ti år vil Danmarks CO2-budget ifølge budgetberegninger foretaget af Greenpeace være opbrugt, hvis regeringen fortsætter den kurs, som den har lagt med forårets energiaftale og efterårets klimaudspil – som netop nu forhandles.

Det skriver Information.

Læs også: Det globale CO2-budget halveret

At regeringens klimaplan ikke stemmer overens med de klimamål, som Danmark har forpligtet sig til, får klima- og energirådgiver hos Greenpeace Tarjei Haaland til at sende en opfordring til regeringen.

”De danske ngo’er i 92-gruppen peger på nødvendigheden af et skærpet dansk mål om 100 procent vedvarende energi i el- og varmesektoren og mindst 70 procent reduktion af drivhusgasudslippet i 2030, set i forhold til 1990-niveauet”, siger han til Information.

Et CO2-budget beskriver, hvor mange ton CO2 der over tid stadig kan udledes, hvis man skal holde sig inden for de globale klimamål, som verdens lande har forpligtet sig på med Parisaftalen. FN’s klimapanel IPCC har i sine seneste rapporter givet sådanne bud på de tilbageværende globale CO2-budgetter, hvis henholdsvis 1,5 graders målet og to graders målet skal respekteres.

Tilbage i 2016 bad Enhedslistens Søren Egge Rasmussen ifølge Information klimaministeren om at omregne disse globale CO2-budgetter til de tilbageværende budgetter for både EU og Danmark, og den beregning leverede ministeren. F.eks. blev det tilbageværende CO2-budget for Danmark angivet til en udledning på 310 mio. ton, hvis der skal være bare 50 procent chance for at sikre 1,5 graders målet.

I marts ønskede SF’s formand Pia Olsen Dyhr så at få svar på, hvornår dette danske CO2-budget er opbrugt, såvel hvis man fortsætter med de nuværende udledninger, som hvis man udfaser brugen af fossile brændsler i den takt, regeringen har lagt op til, dvs. uafhængighed af fossil energi i 2050.

De beregninger ønskede Lars Chr. Lilleholt dog ikke at levere, men tilføjede dog ifølge Information: ”Når det er sagt, står det enhver frit for at foretage den efterspurgte beregning”.

Og nu har miljøorganisationen Greenpeace så lavet den ret enkle beregning, som SF-formanden ikke har kunnet få, og fundet, at et dansk CO2-budget på 310 mio. ton vil være opbrugt allerede i 2028, hvis man bruger ministeriets antagelse om ’høj effekt af energiaftale og lav udledning’.

Antager man i stedet, at energiaftalen får lav effekt, og at udledningerne bliver højere som resultat af f.eks. højere økonomisk vækst, ja, så slipper CO2-budgettet op allerede i 2025, altså om godt seks år. Fra da af skal Danmark således ingen CO2 udlede overhovedet, hvis Paris-målet skal holdes.

Med andre ord: En kurs, hvor udledningerne gradvist aftrappes over hele perioden 2018-2050, er ganske utilstrækkelig.

Milevidt fra et 1,5 grads CO2-budget
Som kompensation for klimaministerens ikke-svar har Greenpeace også fremsendt en egen beregning til SF’s Pia Olsen Dyhr, baseret på de nyeste opgørelser af det globale CO2-budget i IPCC’s rapport om 1,5 graders målet fra oktober.

Med den usikkerhed, der er forbundet med sådanne estimater, angiver IPCC det tilbageværende globale budget i tiden frem til 2050 til 770 milliarder ton CO2, hvis der skal være bare en fifty-fifty chance for at blive på 1,5 grads opvarmning.

Hvis man vil have to tredjedels chance for ikke at overskride temperaturgrænsen, falder det tilbageværende budget til 570 milliarder ton CO2.

Omregner man dette globale budget til budgettet pr. verdensborger og ganger med Danmarks befolkning, finder man ifølge Greenpeace et resterende CO2-budget for Danmark på 275-372 millioner ton, afhængig af om man ønsker to tredjedels eller blot fifty-fifty chance for at holde 1,5 grader.

I sin budgetberegning har Greenpeace taget højde for Danmarks historiske ansvar, dvs. at vi i Danmark gennem mange årtier har haft glæde af en højere CO2-udledning pr. indbygger, end det globale budget giver plads til, og markant højere end de fleste andre landes befolkninger har haft.

Dette tilbageværende budget sammenholder Greenpeace med summen af de gradvist faldende årlige udledninger fra nu og frem til 2050, som de er angivet i klimaministerens bilag: i alt 729 mio. ton CO2.

”Denne samlede udledning, som den er fremskrevet af regeringen, er altså milevidt fra at leve på til et dansk 1,5 grads CO2-budget, ja, faktisk det dobbelte af budgettet”, siger Tarjei Haaland til Information.

Læs også: Ny forskning: Vi kan stadig nå at redde kloden

Det er på den baggrund, at 92-gruppen, der er de danske miljø- og udviklingsorganisationers fælles forum, nu appellerer til regeringen og Folketingets partier om et fælles, skærpet mål om 70 procent reduktion af de danske udledninger i 2030 og fuldstændig omstilling til vedvarende energi i el- og varmeforsyningen på samme tidspunkt.

- JMA

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle