Ny forskning: Vi kan stadig nå at redde Kloden
Ny forskning tyder på, at vi kan udlede betydeligt mere CO2 end først antaget for at overholde Paris-aftalens målsætning om at holde den globale opvarmning under 1,5 grader. Det betyder dog ikke, at vi kan sætte farten i den grønne omstilling ned.
Ifølge ny forskning kan noget tyde på, at menneskeheden stadig kan udlede betydeligt mere CO2 og samtidig holde den globale opvarmning under 1,5 grader, som er målsætningen i den internationale klimaaftale fra Paris.
De 1,5 grader er et vigtigt mål, da det er afgørende for nogle af østaterne i Stillehavets overlevelse. Hidtil har man regnet med, at muligheden vil gå endegyldigt tabt efter 4-5 års udledninger på det nuværende niveau.
Nu viser nye beregninger, der er offentliggjort i Nature Geoscience, imidlertid, at der er plads til omkring 20 års udledninger på det nuværende niveau i det såkaldte CO2-budget, skriver Politiken.dk.
Læs også: Nu bruger vi flere ressourcer, end Jorden har til rådighed
Målsætning er endnu ikke en geofysisk umulighed
Holder de nye beregninger stik, vil det stadig være muligt at holde opvarmningen under 1,5 grader:
”Beregningerne tyder på, at målsætningen endnu ikke er en geofysisk umulighed”, slår Richard Miller, der er artiklens hovedforfatter, fast i sin præsentation af resultaterne.
Det kræver imidlertid, at regeringerne forpligter sig til at gå både længere og hurtigere frem, end de hidtil har lovet, skriver Politiken.dk.
Udledningerne af drivhusgasser skal nemlig toppe allerede næste år eller senest i 2019 og derefter falde drastisk år for år, så de kan gå i nul om senest 40 år:
”Der er helt sikkert ikke plads til at slappe af i klimapolitikken. Tværtimod giver det et incitament til at styrke klimapolitikken ved først givne lejlighed, hvis regeringerne mener målsætningen om 1,5 grad alvorligt”, siger Richard Miller ifølge Politiken.dk.
Læs også: Forskere advarer: Massedød blandt dyrearter
Minimal forskel på faktisk målinger og forudsigelser
Kernen i de nye beregninger er, at den globale opvarmning ikke er gået så hurtigt, som modellerne hidtil har forudsagt. De første 13 år af dette årtusinde har således været usædvanligt kolde, og den forventede globale opvarmning udeblev.
I det store billede er der imidlertid ikke noget i vejen med klimamodellerne. Forskellene på de faktiske målinger og modellernes forudsigelser er nemlig ganske små.
Men netop når man regner på 1,5-gradsmålsætningen, der er temmelig tæt på, får meget små udsving meget stor betydning for CO2-budgettet, forklarer Richard Miller og Myles Allen, der er professor i geosystemer på University of Oxford, i en blog på The Guardian:
”Vi vidste, at resultaterne ville være kontroversielle, eftersom tidligere forudsigelser pegede på, at det ville være umuligt at nå målsætningen. Vores klimastudie understregede, at det er vigtigere end nogensinde at tage store skridt for at nå Paris-målsætningen om 1,5 grad, men noget af mediedækningen giver det modsatte indtryk”, skriver de.
- EL