Ny forskning: Vi kan stadig nå at redde Kloden

Ny forskning tyder på, at vi kan udlede betydeligt mere CO2 end først antaget for at overholde Paris-aftalens målsætning om at holde den globale opvarmning under 1,5 grader. Det betyder dog ikke, at vi kan sætte farten i den grønne omstilling ned.

Selvom ny forskning kan tyde på, at vi kan udlede betydeligt mere CO2, betyder det ikke, at regeringerne skal forholde sig afslappet til klimapolitikken, vurderer Richard Miller. Arkivfoto..

27.09.2017

CSR.dk

Ifølge ny forskning kan noget tyde på, at menneskeheden stadig kan udlede betydeligt mere CO2 og samtidig holde den globale opvarmning under 1,5 grader, som er målsætningen i den internationale klimaaftale fra Paris.

De 1,5 grader er et vigtigt mål, da det er afgørende for nogle af østaterne i Stillehavets overlevelse. Hidtil har man regnet med, at muligheden vil gå endegyldigt tabt efter 4-5 års udledninger på det nuværende niveau.

Nu viser nye beregninger, der er offentliggjort i Nature Geoscience, imidlertid, at der er plads til omkring 20 års udledninger på det nuværende niveau i det såkaldte CO2-budget, skriver Politiken.dk.

Læs også: Nu bruger vi flere ressourcer, end Jorden har til rådighed

Målsætning er endnu ikke en geofysisk umulighed
Holder de nye beregninger stik, vil det stadig være muligt at holde opvarmningen under 1,5 grader:

”Beregningerne tyder på, at målsætningen endnu ikke er en geofysisk umulighed”, slår Richard Miller, der er artiklens hovedforfatter, fast i sin præsentation af resultaterne.

Det kræver imidlertid, at regeringerne forpligter sig til at gå både længere og hurtigere frem, end de hidtil har lovet, skriver Politiken.dk.

Udledningerne af drivhusgasser skal nemlig toppe allerede næste år eller senest i 2019 og derefter falde drastisk år for år, så de kan gå i nul om senest 40 år:

”Der er helt sikkert ikke plads til at slappe af i klimapolitikken. Tværtimod giver det et incitament til at styrke klimapolitikken ved først givne lejlighed, hvis regeringerne mener målsætningen om 1,5 grad alvorligt”, siger Richard Miller ifølge Politiken.dk.

Læs også: Forskere advarer: Massedød blandt dyrearter

Minimal forskel på faktisk målinger og forudsigelser
Kernen i de nye beregninger er, at den globale opvarmning ikke er gået så hurtigt, som modellerne hidtil har forudsagt. De første 13 år af dette årtusinde har således været usædvanligt kolde, og den forventede globale opvarmning udeblev.

I det store billede er der imidlertid ikke noget i vejen med klimamodellerne. Forskellene på de faktiske målinger og modellernes forudsigelser er nemlig ganske små.

Men netop når man regner på 1,5-gradsmålsætningen, der er temmelig tæt på, får meget små udsving meget stor betydning for CO2-budgettet, forklarer Richard Miller og Myles Allen, der er professor i geosystemer på University of Oxford, i en blog på The Guardian:

”Vi vidste, at resultaterne ville være kontroversielle, eftersom tidligere forudsigelser pegede på, at det ville være umuligt at nå målsætningen. Vores klimastudie understregede, at det er vigtigere end nogensinde at tage store skridt for at nå Paris-målsætningen om 1,5 grad, men noget af mediedækningen giver det modsatte indtryk”, skriver de.

- EL

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online