10.12.2019  |  Menneskerettigheder

Danmarks største erhvervsorganisation vil have øremærket barsel til mænd

Adm. Direktør for Dansk Industri, Lars Sandahl Sørensen, lægger for første gang nogensinde op til at mænd skal have ret til øremærket barsel og i fremtiden mulighed for mere end de otte ugers orlov, som EU kræver. Det skriver Berlingske.dk.

Den nyligt tiltrådte direktør for Dansk Industri, Lars Randahl Sørensen, vil have, at det skal være staten og arbejdsmarkedets parter, der bestemmer hvor lang en barsel mænd skal tage, hvis familien ønsker at få den fulde barsel betalt.

Motivationen bag dette ligger i et ønske om at få flere kvindelige ansættelser i den private sektor og give dem større mulighed for at blive forfremmet. En målsætning, der i dag er vanskelig at nå, da kvinderne på nuværende tidspunkt tager 90 procent af barselsorloven.

Læs også: Det blå Danmark mangler arbejdskraft, men har svært ved at tiltrække kvinder

”Vi går simpelthen glip af alt for mange talenter, som udviklingen er i dag. Det er der ikke nogen nemme løsninger på, men øremærket barsel er et greb, jeg ser positivt på, fordi jeg kan se, at det virker”, siger Lars Randahl Sørensen til Berlingske.

Den øremærkede barsel til mænd er ikke den eneste ingrediens, der skal tilsættes opskriften på mere ligestilling mellem kønnene, når det kommer til at tage barselsorloven. Men hvis mænd tager en større bid af barslen, vil det, ifølge Lars Randahl Sørensen, sætte gang i en positiv udvikling, hvor kvinder vil have lettere ved at vende tilbage til arbejdsmarkedet og blive forfremmet.

I den danske lovgivning i dag er der ingen øremærket barsel til mænd, men i stedet ret til to ugers frivillig barselsorlov. Nu har EU til gengæld besluttet at indføre to måneders fædreorlov i alle EU-lande, hvorfor vedtagelsen formentlig træder i kraft i Danmark inden 2022.

Disse to måneder er dog også frivillige, hvilket betyder man mister retten til understøttelse, såfremt man ikke ønsker at benytte sig af de to måneders barsel.

Læs også: Dansk Erhverv og Dansk Industris syn på business casen for CSR

Næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation, Majbritt Berlau, finder Lars Randahl Sørensens udsagn for interessant og er positivt indstillet på at diskutere en øremærket barsel til mænd.

”Det er et godt grundprincip, hvis man går ind for reel ligestilling i barsel og orlov, at der bliver et lige antal uger til mor og far. Det vil sige, at der er øremærket det samme antal uger til barnets forældre”, siger hun til Berlingske.

Selvom Lars Randahl Sørensen anerkender udfordringen, ser han umiddelbart ingen nemme løsninger og at den øremærkede barsel skal være ét af flere tiltag, der skal sikre mere ligestilling i erhvervslivet.

- HL

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere