19.05.2023 | Klima, miljø og energi
Dansk 2. generationsbiodiesel er fra animalske biprodukter - ikke friturefedt
Indhold fra partner Hvad er dette?
Omtrent hele produktionen af 2.G biodiesel i Danmark er baseret på fedtet fra døde dyr fra landbruget og veterinært risikomateriale fra slagterierne – og ikke friturefedt. Altså reelle affaldsprodukter, som af veterinære årsager skal destrueres
2.G biodiesel fremstillet af fedt fra animalske affaldsprodukter giver en CO2-besparelse på over 85% i forhold til fossil diesel
Debatindlæg
Regeringens udspil ”Grøn handling: Indfrielse af klimamålene og accelereret udbygning af vedvarende energi” lægger op til en forhøjelse af CO2-fortrængningskravet for transportenergi og samtidig begrænsning af anvendelsen af 1. generations biobrændstoffer. Sidstnævnte del er en udmøntning af transportaftalen fra 2020 om indførelse af ILUC-hensyn fra 2025, altså spørgsmålet om hvorvidt biobrændstofproduktion optager landbrugsarealer, som kunne være anvendt til fødevareproduktion.
DAKA bakker op om intentionerne i regeringens forslag og ser frem til, at der nu rettes op på den klimamæssigt meningsløse sidestilling af 1. og 2. generations (1.- og 2.G) biobrændstoffer, som netop aftalen fra 2020 indebar. Konsekvensen blev at 2.G biodiesel baseret på affalds- og biprodukter i dag er presset ud af det danske marked, og hele mængden eksporteres til andre lande, hvilket i sig selv skaber et negativt klimaaftryk. Det danske forbrug af biodiesel dækkes nu alene af billigere 1.G biodiesel, fremstillet direkte af energiafgrøder dyrket på landbrugsjord.
Men hvad er da 2.G biodiesel?
Lytter man til den aktuelle debat, nævnes brugt friturefedt hyppigt som det eneste eksempel på råvaren bag 2.G biodiesel – og ofte med den tilføjelse, at det er tvivlsomt, om brugt friturefedt baseret på palmeolie er mere klimavenligt end fossilt brændstof. Det vil jeg ikke dømme om.
Men sagen er, at omtrent hele produktionen af 2.G biodiesel i Danmark er baseret på fedtet fra døde dyr fra landbruget og veterinært risikomateriale fra slagterierne – og ikke friturefedt. Altså reelle affaldsprodukter, som af veterinære årsager skal destrueres og som ingen vel kan beskylde for at være fremstillet pga. deres værdi som affald.
2.G biodiesel fremstillet af fedt fra animalske affaldsprodukter giver en CO2-besparelse på over 80% i forhold til fossil diesel og beslaglægger ingen landbrugsarealer i modsætning til 1.G baseret på energiafgrøder. Mængden er naturligt begrænset af størrelsen af husdyrproduktionen, men udgør ca. 50 mio. liter årligt. En mængde, som de nuværende regler sender ud af landet - på en diesel-lastbil. Det er derfor helt oplagt nu at genskabe markedsvilkår, som sikrer, at denne produktion rent faktisk udnyttes i Danmark og bidrager til opfyldelse af de danske klimamålsætninger.
Klima, miljø og energi

Daka Denmarks A/S årsregnskab 2022
Daka Denmark A/S havde I 2022 et økonomisk resultat på 19 millioner efter skat. I 2022 videreudvikledes Dakas bæredygtighedsrapportering så den er udarbejdet efter ESG strukturen, og peger frem mod det kommende CSR-Direktiv.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Har vi styr på praktikken i madspildsbekæmpelse?
Den nye affaldsbekendtgørelse gør det lovpligtigt for alle virksomheder, såvel som private husholdninger at sortere affald i ti fraktioner.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

ISS Facility Services og Bygningsstyrelsen modtager certificering fra REFOOD mærket
ISS Facility Services er i samarbejde med Bygningsstyrelsen blevet certificeret med REFOOD mærket, som en anerkendelse af deres succesrige indsats for at mindske madspild i deres kantiner
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Bedre sortering – mere biogas
Affald fra virksomheder har gennem de seneste år været lidt af en gråzone i det danske affaldssystem og fløjet under radaren i de kommunale tilsyn. Det må ikke ske igen.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Stort fokus på madspild i Danske Shoppingcentre
Alt for meget mad går til spilde, og alt for meget madaffald havner i de forkerte skraldespande. Derfor sætter DSC nu stort fokus på madspild og affaldssortering
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Vi skal ikke bare have mad i dag, men også i morgen
Henrik Seierø sidder i bestyrelsen for Foreningen REFOOD mærket. Til daglig står han i spidsen for ISS kantinen hos Company House 1 og 2 i Vallensbæk Strand.
Indhold fra partner