23.03.2018 | Klima, miljø og energi
Det handler om meget mere end plastikposer
I går lancerede både Lidl og Dansk Supermarked en ny plastikstrategi, med partnerskaber og branchesamarbejder, udfasning af engangsplast, reduktions- og genanvendelsesmål. Alligevel kom det hurtigt til at handle mest om pant på plastikposer.
Der er rigtig meget plast i et moderne supermarked. Det vil både Lidl og Dansk Supermarked gøre noget ved.
"Lidl annoncerer i dag en ambitiøs palstikstrategi". Sådan skrev Lidl i en pressemeddelelse d. 22. marts. ”Plastik skal væk fra naturen, og det skal være slut med unødig plastik.” Sådan indledte Dansk Supermarked Group og WWF deres fælles pressemeddelelse fra samme dag.
Lidl - hele Europa og Dansk Erhverv
Hos Lidl gælder plastikstrategien ikke kun Danmark, men flere lande i Europa, og den blev da også lanceret i x andre lande på samme dag. Målene i strategien omfatter bl.a. at Lidl forpligter sig til at mindske det overordnede forbrug af plastikemballage med 20 %, at udskifte 100 % af plastikemballagen med mere miljørigtige og genanvendelige materialer, samt at erstatte alle nuværende frugt og grønt-poser med mere miljørigtige alternativer.
”Med den nye strategi tager vi et stort skridt fremad mod at begrænse vores påvirkning på miljøet med et mindre plastforbrug og et øget fokus på en cirkulær livscyklus for emballage, hvor genbrug, nedbrydelighed og genanvendelse er meget vigtige faktorer," siger adm. direktør for Lidl Danmark, Dirk Fust.
I Danmark er Lidl desuden gået aktivt ind i arbejdet i et nyt plastforum i Dansk Erhverv, som skal rådgive detailhandlen i bæredygtigt brug af plastmaterialer.
”Genbrug og bæredygtighed indenfor plast er et kompliceret emne. Med Lidls deltagelse i Dansk Erhvervs plastforum arbejder vi sammen om at informere forbrugerne om miljøaftrykket ved forskellige materialer og bidrager til, at de også kan tage kvalificerede valg," siger miljøpolitisk Chef for Dansk Erhvervs rådgivningscenter, Jakob Lamm Zeuthen.
Dansk Supermarked sammen med WWF
I Dansk Supermarked Group er man gået sammen med WWF for at forfølge den overordnede målsætning ”at nedbringe plastforurening og understøtte en udvikling, hvor al plastik bliver genbrugt eller genanvendt”.
De to organisationer lover at sætte gang i en række initiativer, der bl.a. skal fjerne unødvendig plastik i Dansk Supermarked Groups kæders egne produkter og emballage, sikre at mest mulig plastik genanvendes, og at introducere nye og mere bæredygtige plastikprodukter.
”Plastemballage spiller en vigtig rolle for holdbarhed på fødevarer og i forhold til at begrænse madspild. Men plasten skal håndteres rigtigt og må ikke ende i naturen. Sammen med WWF vil vi udfase al engangsplastik i vores varer, genanvende al plast til varetransport og gøre emballagen på vores egne varemærker 100% genanvendelig,” siger Per Bank, administrerende direktør i Dansk Supermarked Group.
Målsætninger for plast
Lidl Danmark:
- I 2025 skal forbruget af plastikemballage skæres ned med 20 %. (Sammenlignet med 2017 og på egne mærker i fast sortiment)
- I 2025 skal 100 % af plastemballagen bestå af materiale, som i udgangspunktet er genanvendeligt og genbrugeligt. Hvor dette ikke er muligt, skal den benyttes som energikilde. (Gælder egne mærker i fast sortiment. Genanvendelse: Emballagen skal kunne fastholdes og genbruges i materialestrømmen som led i en cirkulær livscyklus)
- I 2022 skal alle nuværende frugt og grønt-poser erstattes af mere miljørigtige alternativer
- Lidl Danmark deltager i Dansk Erhvervs rådgivningscenter for plastikreduktion.
Dansk Supermarked Group:
- Al plast brugt til transport af vores varer vil blive genbrugt eller genanvendt inden 2020
- Al emballage på egne varemærker skal være 100% genanvendeligt inden 2023
- Al engangsplastik udfases senest i løbet af 2021
- Bevidst brug af mikroplastik i egne varer udfases
Pant på poser løb med omtalen
Måske er det fordi plastikposerne allerede har været så vældig i vælten den seneste tid. Men al omtale i øvrige medier i går kom til at handle om pant på plastikposer.
Det er det første konkrete projekt fra Dansk Supermarked, og det er er, at man i Nettos omkring 40 butikker på Fyn fra 16. april i år ikke længere vil kunne købe en almindelig gul nettopose, men kun nogle særlige pantplastikposer. Et projekt, som efter planen skal udvides til resten af koncernen, hvis det går godt på Fyn. Et muligt overskud fra pantordningen tilfalder nemlig WWF Verdensnaturfondens med at fjerne plastik fra naturen og begrænse plastforurening i Danmark og ude i verden.
I Lidl vil man fra uge 21 og en måned frem fratrække 2,50 kr. på kundernes samlede indkøb over 150 kr., hvis kunden selv medbringer en bærepose. Samtidig skal der køre en informationskampagne, og i løbet af 2018 udfases bæreposer af engangsplast fuldstændig.
Klima, miljø og energi

World Economic Forum's Global Risks Report har længe advaret om en global pandemi
Pandemien har vist, at globale kriser kan ramme virksomheder på områder, som man ikke har taget med i sin risikovurdering. Derfor skal man i sin risikostyring fremadrettet arbejde langt mere med komplekse og strukturelle risici.
Menneskerettigheder

Virksomhederne bør være med til at bekæmpe social ulighed, mener eksperter.
Bevidstheden om social ulighed har aldrig været højere blandt offentligheden. Her er tre bud på, hvordan virksomhederne kan være en del af løsningen.
Klima, miljø og energi

Flere store danske virksomheder erkender, at størstedelen af deres CO2-udledninger ligger udenfor umiddelbar kontrol
I langt de fleste virksomheders tilfælde skal den største mængde CO2-udledning findes i det såkaldte scope 3. “Særligt de små og mellemstore virksomheder er udfordret", udtaler Concitos direktør, Christian Ibsen.
Klima, miljø og energi

REMA 1000 og Schulstad sløjfer hver anden levering med lastbil
Et unikt samarbejde mellem REMA 1000 og discountkædens leverandører af brød betyder, at antallet af leveringer af brød til kædens butikker er halveret på kun et år – svarende til en reduktion på over to millioner kørte kilometer om året.
Klima, miljø og energi

Biodiversitet var hovedtema på klimatopmødet ’One Planet Summit'
Klimatopmødet ’One Planet Summit for Biodiversity’ blev for nyligt afholdt i Frankrig, hvor der i samme forbindelse blev indsamlet omkring 86 milliarder danske kroner til klimaprojektet ’The Great Green Wall Initiative’.
Klima, miljø og energi

Positive 'tipping points' kan få markant indflydelse på den grønne omstilling
Et studie viser, at de såkalde positive 'tipping points' kan udløse en dominoeffekt, hvor store dele af transport, varme og industri vil kunne dekarboniseres.