Det handler om meget mere end plastikposer

I går lancerede både Lidl og Dansk Supermarked en ny plastikstrategi, med partnerskaber og branchesamarbejder, udfasning af engangsplast, reduktions- og genanvendelsesmål. Alligevel kom det hurtigt til at handle mest om pant på plastikposer.

Der er rigtig meget plast i et moderne supermarked. Det vil både Lidl og Dansk Supermarked gøre noget ved..

22.03.2018

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

"Lidl annoncerer i dag en ambitiøs palstikstrategi". Sådan skrev Lidl i en pressemeddelelse d. 22. marts. ”Plastik skal væk fra naturen, og det skal være slut med unødig plastik.” Sådan indledte Dansk Supermarked Group og WWF deres fælles pressemeddelelse fra samme dag. 

Lidl - hele Europa og Dansk Erhverv
Hos Lidl gælder plastikstrategien ikke kun Danmark, men flere lande i Europa, og den blev da også lanceret i x andre lande på samme dag. Målene i strategien omfatter bl.a. at Lidl forpligter sig til at mindske det overordnede forbrug af plastikemballage med 20 %, at udskifte 100 % af plastikemballagen med mere miljørigtige og genanvendelige materialer, samt at erstatte alle nuværende frugt og grønt-poser med mere miljørigtige alternativer.

”Med den nye strategi tager vi et stort skridt fremad mod at begrænse vores påvirkning på miljøet med et mindre plastforbrug og et øget fokus på en cirkulær livscyklus for emballage, hvor genbrug, nedbrydelighed og genanvendelse er meget vigtige faktorer," siger adm. direktør for Lidl Danmark, Dirk Fust.

I Danmark er Lidl desuden gået aktivt ind i arbejdet i et nyt plastforum i Dansk Erhverv, som skal rådgive detailhandlen i bæredygtigt brug af plastmaterialer.

”Genbrug og bæredygtighed indenfor plast er et kompliceret emne. Med Lidls deltagelse i Dansk Erhvervs plastforum arbejder vi sammen om at informere forbrugerne om miljøaftrykket ved forskellige materialer og bidrager til, at de også kan tage kvalificerede valg," siger miljøpolitisk Chef for Dansk Erhvervs rådgivningscenter, Jakob Lamm Zeuthen.

Dansk Supermarked sammen med WWF
I Dansk Supermarked Group er man gået sammen med WWF for at forfølge den overordnede målsætning ”at nedbringe plastforurening og understøtte en udvikling, hvor al plastik bliver genbrugt eller genanvendt”.

De to organisationer lover at sætte gang i en række initiativer, der bl.a. skal fjerne unødvendig plastik i Dansk Supermarked Groups kæders egne produkter og emballage, sikre at mest mulig plastik genanvendes, og at introducere nye og mere bæredygtige plastikprodukter.

”Plastemballage spiller en vigtig rolle for holdbarhed på fødevarer og i forhold til at begrænse madspild. Men plasten skal håndteres rigtigt og må ikke ende i naturen. Sammen med WWF vil vi udfase al engangsplastik i vores varer, genanvende al plast til varetransport og gøre emballagen på vores egne varemærker 100% genanvendelig,” siger Per Bank, administrerende direktør i Dansk Supermarked Group.

Målsætninger for plast

Lidl Danmark:

  • I 2025 skal forbruget af plastikemballage skæres ned med 20 %. (Sammenlignet med 2017 og på egne mærker i fast sortiment)
  • I 2025 skal 100 % af plastemballagen bestå af materiale, som i udgangspunktet er genanvendeligt og genbrugeligt. Hvor dette ikke er muligt, skal den benyttes som energikilde. (Gælder egne mærker i fast sortiment. Genanvendelse: Emballagen skal kunne fastholdes og genbruges i materialestrømmen som led i en cirkulær livscyklus)
  • I 2022 skal alle nuværende frugt og grønt-poser erstattes af mere miljørigtige alternativer
  • Lidl Danmark deltager i Dansk Erhvervs rådgivningscenter for plastikreduktion.

Dansk Supermarked Group:

  • Al plast brugt til transport af vores varer vil blive genbrugt eller genanvendt inden 2020
  • Al emballage på egne varemærker skal være 100% genanvendeligt inden 2023
  • Al engangsplastik udfases senest i løbet af 2021
  • Bevidst brug af mikroplastik i egne varer udfases

Pant på poser løb med omtalen
Måske er det fordi plastikposerne allerede har været så vældig i vælten den seneste tid. Men al omtale i øvrige medier i går kom til at handle om pant på plastikposer.

Det er det første konkrete projekt fra Dansk Supermarked, og det er er, at man i Nettos omkring 40 butikker på Fyn fra 16. april i år ikke længere vil kunne købe en almindelig gul nettopose, men kun nogle særlige pantplastikposer. Et projekt, som efter planen skal udvides til resten af koncernen, hvis det går godt på Fyn. Et muligt overskud fra pantordningen tilfalder nemlig WWF Verdensnaturfondens med at fjerne plastik fra naturen og begrænse plastforurening i Danmark og ude i verden.

I Lidl vil man fra uge 21 og en måned frem fratrække 2,50 kr. på kundernes samlede indkøb over 150 kr., hvis kunden selv medbringer en bærepose. Samtidig skal der køre en informationskampagne, og i løbet af 2018 udfases bæreposer af engangsplast fuldstændig.

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

18.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nye analyseresultater viser hvorfor det er vigtigt at vaske måtter

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V