23.03.2018  |  Klima, miljø og energi

Det handler om meget mere end plastikposer

I går lancerede både Lidl og Dansk Supermarked en ny plastikstrategi, med partnerskaber og branchesamarbejder, udfasning af engangsplast, reduktions- og genanvendelsesmål. Alligevel kom det hurtigt til at handle mest om pant på plastikposer.

"Lidl annoncerer i dag en ambitiøs palstikstrategi". Sådan skrev Lidl i en pressemeddelelse d. 22. marts. ”Plastik skal væk fra naturen, og det skal være slut med unødig plastik.” Sådan indledte Dansk Supermarked Group og WWF deres fælles pressemeddelelse fra samme dag. 

Lidl - hele Europa og Dansk Erhverv
Hos Lidl gælder plastikstrategien ikke kun Danmark, men flere lande i Europa, og den blev da også lanceret i x andre lande på samme dag. Målene i strategien omfatter bl.a. at Lidl forpligter sig til at mindske det overordnede forbrug af plastikemballage med 20 %, at udskifte 100 % af plastikemballagen med mere miljørigtige og genanvendelige materialer, samt at erstatte alle nuværende frugt og grønt-poser med mere miljørigtige alternativer.

”Med den nye strategi tager vi et stort skridt fremad mod at begrænse vores påvirkning på miljøet med et mindre plastforbrug og et øget fokus på en cirkulær livscyklus for emballage, hvor genbrug, nedbrydelighed og genanvendelse er meget vigtige faktorer," siger adm. direktør for Lidl Danmark, Dirk Fust.

I Danmark er Lidl desuden gået aktivt ind i arbejdet i et nyt plastforum i Dansk Erhverv, som skal rådgive detailhandlen i bæredygtigt brug af plastmaterialer.

”Genbrug og bæredygtighed indenfor plast er et kompliceret emne. Med Lidls deltagelse i Dansk Erhvervs plastforum arbejder vi sammen om at informere forbrugerne om miljøaftrykket ved forskellige materialer og bidrager til, at de også kan tage kvalificerede valg," siger miljøpolitisk Chef for Dansk Erhvervs rådgivningscenter, Jakob Lamm Zeuthen.

Dansk Supermarked sammen med WWF
I Dansk Supermarked Group er man gået sammen med WWF for at forfølge den overordnede målsætning ”at nedbringe plastforurening og understøtte en udvikling, hvor al plastik bliver genbrugt eller genanvendt”.

De to organisationer lover at sætte gang i en række initiativer, der bl.a. skal fjerne unødvendig plastik i Dansk Supermarked Groups kæders egne produkter og emballage, sikre at mest mulig plastik genanvendes, og at introducere nye og mere bæredygtige plastikprodukter.

”Plastemballage spiller en vigtig rolle for holdbarhed på fødevarer og i forhold til at begrænse madspild. Men plasten skal håndteres rigtigt og må ikke ende i naturen. Sammen med WWF vil vi udfase al engangsplastik i vores varer, genanvende al plast til varetransport og gøre emballagen på vores egne varemærker 100% genanvendelig,” siger Per Bank, administrerende direktør i Dansk Supermarked Group.

Målsætninger for plast

Lidl Danmark:

  • I 2025 skal forbruget af plastikemballage skæres ned med 20 %. (Sammenlignet med 2017 og på egne mærker i fast sortiment)
  • I 2025 skal 100 % af plastemballagen bestå af materiale, som i udgangspunktet er genanvendeligt og genbrugeligt. Hvor dette ikke er muligt, skal den benyttes som energikilde. (Gælder egne mærker i fast sortiment. Genanvendelse: Emballagen skal kunne fastholdes og genbruges i materialestrømmen som led i en cirkulær livscyklus)
  • I 2022 skal alle nuværende frugt og grønt-poser erstattes af mere miljørigtige alternativer
  • Lidl Danmark deltager i Dansk Erhvervs rådgivningscenter for plastikreduktion.

Dansk Supermarked Group:

  • Al plast brugt til transport af vores varer vil blive genbrugt eller genanvendt inden 2020
  • Al emballage på egne varemærker skal være 100% genanvendeligt inden 2023
  • Al engangsplastik udfases senest i løbet af 2021
  • Bevidst brug af mikroplastik i egne varer udfases

Pant på poser løb med omtalen
Måske er det fordi plastikposerne allerede har været så vældig i vælten den seneste tid. Men al omtale i øvrige medier i går kom til at handle om pant på plastikposer.

Det er det første konkrete projekt fra Dansk Supermarked, og det er er, at man i Nettos omkring 40 butikker på Fyn fra 16. april i år ikke længere vil kunne købe en almindelig gul nettopose, men kun nogle særlige pantplastikposer. Et projekt, som efter planen skal udvides til resten af koncernen, hvis det går godt på Fyn. Et muligt overskud fra pantordningen tilfalder nemlig WWF Verdensnaturfondens med at fjerne plastik fra naturen og begrænse plastforurening i Danmark og ude i verden.

I Lidl vil man fra uge 21 og en måned frem fratrække 2,50 kr. på kundernes samlede indkøb over 150 kr., hvis kunden selv medbringer en bærepose. Samtidig skal der køre en informationskampagne, og i løbet af 2018 udfases bæreposer af engangsplast fuldstændig.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere