Det handler om meget mere end plastikposer

I går lancerede både Lidl og Dansk Supermarked en ny plastikstrategi, med partnerskaber og branchesamarbejder, udfasning af engangsplast, reduktions- og genanvendelsesmål. Alligevel kom det hurtigt til at handle mest om pant på plastikposer.

Der er rigtig meget plast i et moderne supermarked. Det vil både Lidl og Dansk Supermarked gøre noget ved..

22.03.2018

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

"Lidl annoncerer i dag en ambitiøs palstikstrategi". Sådan skrev Lidl i en pressemeddelelse d. 22. marts. ”Plastik skal væk fra naturen, og det skal være slut med unødig plastik.” Sådan indledte Dansk Supermarked Group og WWF deres fælles pressemeddelelse fra samme dag. 

Lidl - hele Europa og Dansk Erhverv
Hos Lidl gælder plastikstrategien ikke kun Danmark, men flere lande i Europa, og den blev da også lanceret i x andre lande på samme dag. Målene i strategien omfatter bl.a. at Lidl forpligter sig til at mindske det overordnede forbrug af plastikemballage med 20 %, at udskifte 100 % af plastikemballagen med mere miljørigtige og genanvendelige materialer, samt at erstatte alle nuværende frugt og grønt-poser med mere miljørigtige alternativer.

”Med den nye strategi tager vi et stort skridt fremad mod at begrænse vores påvirkning på miljøet med et mindre plastforbrug og et øget fokus på en cirkulær livscyklus for emballage, hvor genbrug, nedbrydelighed og genanvendelse er meget vigtige faktorer," siger adm. direktør for Lidl Danmark, Dirk Fust.

I Danmark er Lidl desuden gået aktivt ind i arbejdet i et nyt plastforum i Dansk Erhverv, som skal rådgive detailhandlen i bæredygtigt brug af plastmaterialer.

”Genbrug og bæredygtighed indenfor plast er et kompliceret emne. Med Lidls deltagelse i Dansk Erhvervs plastforum arbejder vi sammen om at informere forbrugerne om miljøaftrykket ved forskellige materialer og bidrager til, at de også kan tage kvalificerede valg," siger miljøpolitisk Chef for Dansk Erhvervs rådgivningscenter, Jakob Lamm Zeuthen.

Dansk Supermarked sammen med WWF
I Dansk Supermarked Group er man gået sammen med WWF for at forfølge den overordnede målsætning ”at nedbringe plastforurening og understøtte en udvikling, hvor al plastik bliver genbrugt eller genanvendt”.

De to organisationer lover at sætte gang i en række initiativer, der bl.a. skal fjerne unødvendig plastik i Dansk Supermarked Groups kæders egne produkter og emballage, sikre at mest mulig plastik genanvendes, og at introducere nye og mere bæredygtige plastikprodukter.

”Plastemballage spiller en vigtig rolle for holdbarhed på fødevarer og i forhold til at begrænse madspild. Men plasten skal håndteres rigtigt og må ikke ende i naturen. Sammen med WWF vil vi udfase al engangsplastik i vores varer, genanvende al plast til varetransport og gøre emballagen på vores egne varemærker 100% genanvendelig,” siger Per Bank, administrerende direktør i Dansk Supermarked Group.

Målsætninger for plast

Lidl Danmark:

  • I 2025 skal forbruget af plastikemballage skæres ned med 20 %. (Sammenlignet med 2017 og på egne mærker i fast sortiment)
  • I 2025 skal 100 % af plastemballagen bestå af materiale, som i udgangspunktet er genanvendeligt og genbrugeligt. Hvor dette ikke er muligt, skal den benyttes som energikilde. (Gælder egne mærker i fast sortiment. Genanvendelse: Emballagen skal kunne fastholdes og genbruges i materialestrømmen som led i en cirkulær livscyklus)
  • I 2022 skal alle nuværende frugt og grønt-poser erstattes af mere miljørigtige alternativer
  • Lidl Danmark deltager i Dansk Erhvervs rådgivningscenter for plastikreduktion.

Dansk Supermarked Group:

  • Al plast brugt til transport af vores varer vil blive genbrugt eller genanvendt inden 2020
  • Al emballage på egne varemærker skal være 100% genanvendeligt inden 2023
  • Al engangsplastik udfases senest i løbet af 2021
  • Bevidst brug af mikroplastik i egne varer udfases

Pant på poser løb med omtalen
Måske er det fordi plastikposerne allerede har været så vældig i vælten den seneste tid. Men al omtale i øvrige medier i går kom til at handle om pant på plastikposer.

Det er det første konkrete projekt fra Dansk Supermarked, og det er er, at man i Nettos omkring 40 butikker på Fyn fra 16. april i år ikke længere vil kunne købe en almindelig gul nettopose, men kun nogle særlige pantplastikposer. Et projekt, som efter planen skal udvides til resten af koncernen, hvis det går godt på Fyn. Et muligt overskud fra pantordningen tilfalder nemlig WWF Verdensnaturfondens med at fjerne plastik fra naturen og begrænse plastforurening i Danmark og ude i verden.

I Lidl vil man fra uge 21 og en måned frem fratrække 2,50 kr. på kundernes samlede indkøb over 150 kr., hvis kunden selv medbringer en bærepose. Samtidig skal der køre en informationskampagne, og i løbet af 2018 udfases bæreposer af engangsplast fuldstændig.

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus

Etisk Handel Danmark
Event
Styrk dit arbejde med globale værdikæder og din ESG-rapportering gennem partnerskaber

Hvordan håndterer du de stigende krav til ESG-rapportering og due diligence?

Dato

03.04.2025

Tid

08:30

Sted

Rambøll Head Office Hannemanns Allé 53, 2300 København

Comm2ig
Webinar
Webinar: Transformer dit forbrug fra lineært til cirkulært i dit it-indkøb

Kom til webinar med Comm2ig, hvor du kan høre om arbejdet med bæredygtighed i en it-virksomhed, om Remanufactoring, e-affald, levetidsforlængelse, samt dine muligheder for at transformere dit forbrug fra lineært til cirkulært. Er adfærd og vaner den største barriere?

Dato

03.04.2025

Tid

10:00

Sted

Microsoft Teams

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online